Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μαζί στο μνημόνιο, μαζί και στην εξαπάτηση

Δε φτάνει που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ψήφισαν μαζί το 3ο μνημόνιο. Τώρα, συναγωνίζονται ποιος από τους δύο θα το εφαρμόσει καλύτερα. Διότι αυτή τελικά είναι η προεκλογική γραμμή και των δύο αυτών κομμάτων. Από τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι ναι μεν θα εφαρμόσει το μνημόνιο, αλλά ζητάει την ψήφο του λαού για να το κάνει με τις «ελάχιστες συνέπειες», μέσα από ένα παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο εναγωνίως αναζητά ως άλλοθι μπροστά στην κάλπη.

Την ίδια τακτική φαίνεται να υιοθετεί και η ΝΔ, ο ευρωβουλευτής της οποίας Γ. Κύρτσος δήλωνε σχετικά: «Αυτό που μπορεί να κάνει η ΝΔ είναι ότι αφού μελετήσει τα μέτρα του μνημονίου να εξηγήσει πώς ορισμένα από αυτά θα εφαρμοστούν αποτελεσματικά, να εξηγήσει πώς μπορεί να βελτιώσει, μέσα από θυσίες βέβαια, τη δυναμική της οικονομίας, και μετά αυτό που πρέπει να κάνει η ΝΔ είναι να πάει σε 15 - 20 - 25 βασικά σημεία και να εξηγήσει τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ βάσει του τρίτου μνημονίου και τι θα μπορούσε να κάνει η ΝΔ είτε εφαρμόζοντας πιο αποτελεσματικά το μνημόνιο είτε έχοντας δυο - τρεις ιδέες που όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα μπορέσουν να δώσουν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα».

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν πάνε μαζί μόνο για την εφαρμογή του μνημονίου. Πάνε μαζί και στην εξαπάτηση του κόσμου, προβάλλοντας το ίδιο παραμύθι για πολιτικές που δήθεν θα το βελτιώσουν.

Ο νέος «εθνικός στόχος»...

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης δήλωσε, χτες, ότι βασικό μέλημα της νέας κυβέρνησης, αν έχει ως κορμό το κόμμα του, θα είναι η επαναδιαπραγμάτευση των «υφεσιακών μέτρων» του τρίτου μνημονίου και η εκπόνηση ενός προγράμματος «άμβλυνσης» των συνεπειών από την εφαρμογή του στα φτωχά και μεσαία στρώματα. Να, λοιπόν, ο νέος «εθνικός στόχος» μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: Να «βελτιώσει» το μνημόνιο ως προς το «αναπτυξιακό» του σκέλος και να διαχειριστεί τις συνέπειες της ακραίας φτώχειας, που θα οξυνθούν αναπόφευκτα από την εφαρμογή του μνημονίου! Επομένως, ακόμα και στην «αναπτυξιακή» του εκδοχή, το μνημόνιο θα συνεχίσει να παράγει επώδυνα αποτελέσματα για το λαό, θα συνεχίσει δηλαδή να τον σπρώχνει βαθύτερα στη χρεοκοπία. Αυτή είναι η ανάπτυξη που υπόσχονται ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα άλλα αστικά κόμματα. Και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, αφού το μνημόνιο περιέχει αναδιαρθρώσεις κρίσιμες για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, η οποία με τη σειρά της είναι ασύμβατη με τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

... και η αντιλαϊκή συγχορδία

Στον ίδιο ραδιοσταθμό ακολούθησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ρωτήθηκε για όσα είχε πει προηγουμένως ο Νίκος Φίλης. Το σχόλιό του ήταν ότι και η ΝΔ υπόσχεται να επαναδιαπραγματευθεί ορισμένα από τα δημοσιονομικά μέτρα του μνημονίου, αλλά προϋπόθεση γι' αυτό είναι να προχωρήσουν ταχύτατα οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Είπε ακόμα ότι η ΝΔ εγγυάται ταχύτατη εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων, δηλαδή όλων εκείνων που αφορούν στα Εργασιακά, στο Ασφαλιστικό, στην ανασυγκρότηση του κρατικού τομέα, στις ιδιωτικοποιήσεις και πάει λέγοντας. Επομένως, στο ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης με κορμό τη ΝΔ, το κεφάλαιο μπορεί να αισθάνεται σίγουρο ότι μεταρρυθμίσεις κρίσιμες για την κερδοφορία του θα προχωρήσουν γρήγορα και ότι κατάληξή τους θα είναι μια επαναδιαπραγμάτευση για τα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία προηγουμένως ο Φίλης είχε χαρακτηρίσει «υφεσιακά». Να, λοιπόν, πώς ολοκληρώνεται η συγχορδία ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέκλεισε μετεκλογικά μια κυβερνητική συνεργασία ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας μάλιστα ότι το κόμμα του, αν έρθει πρώτο, θα την επιδιώξει κιόλας...

Αναξιόπιστοι

«Αξιοπιστία και πρόγραμμα η δύναμη της "Λαϊκής Ενότητας"». Θα μπορούσε να είναι ένα πολύ επιτυχημένο και πολύ σύντομο ανέκδοτο. Είναι όμως ο τίτλος άρθρου του στελέχους της «ΛΑ.ΕΝ.» Κ. Λαπαβίτσα. Ενα οποιοδήποτε έλλογο ον θα εξέφραζε βεβαίως την απορία: Πόση αξιοπιστία μπορεί να έχουν αυτοί που μέχρι πριν από λίγους μήνες ορκίζονταν στην αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ και στο πρόγραμμά του; Πόση αξιοπιστία μπορεί να διεκδικούν να τους πιστωθεί αυτοί που μέχρι προχτές στήριζαν την κυβέρνηση από κορυφαίες θέσεις, την ώρα μάλιστα που ήταν φως - φανάρι ότι αυτή διαπραγματευόταν το τρίτο μνημόνιο; Πόση αξιοπιστία αναλογεί σε όσους για 7 μήνες δεν έκαναν απλώς «τουμπεκί ψιλοκομμένο» μπροστά σε κάθε αντιλαϊκή απόφαση της κυβέρνησης, αλλά «χρύσωναν τα χάπια», κοροϊδεύοντας το λαό ότι τα ...καλύτερα έρχονται;

Αξιοπιστία αποδεδειγμένα δε διαθέτουν. Οσο για πρόγραμμα; Οι υπερασπιστές του προγράμματος της Θεσσαλονίκης κρύβουν απ' το λαό ότι οι στόχοι αυτού του προγράμματος, δηλαδή η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, είναι αυτοί που φέρνουν τα αντιλαϊκά μνημόνια. Επιβεβαιώνοντας δηλαδή όσα υποστήριζε το ΚΚΕ πριν από τις εκλογές του Γενάρη, ότι εκτός από τα ψίχουλα που περιείχε αυτό το πρόγραμμα για το λαό, κατέγραφε βαριές δεσμεύσεις υπέρ του κεφαλαίου...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1660 Τα βιβλία του Αγγλου φιλόσοφου Τζον Μίλτον καίγονται στην πυρά στο Λονδίνο, επειδή ο συγγραφέας άσκησε κριτική στον βασιλιά Κάρολο Β'.

1770 Γεννιέται ο Γερμανός ιδεαλιστής φιλόσοφος Γκέοργκ Βίλχελμ Φρίντριχ Χέγκελ.

1813 Ο Ναπολέων νικά τις υπέρτερες συνδυασμένες δυνάμεις των Πρώσων, των Αυστριακών και των Ρώσων στη Μάχη της Δρέσδης.

1905 Γεννιέται ο Αρης Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας) στη Λαμία. Το 1922 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και το 1925 μέλος του ΚΚΕ. Ως στρατιώτης οδηγήθηκε στον πειθαρχικό ουλαμό Καλπακίου. Στη δικτατορία του Μεταξά εξορίστηκε στη Γαύδο και φυλακίστηκε στην Αίγινα (1938). Το 1939 μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα. Υπέγραψε δήλωση μετανοίας και αποφυλακίστηκε. Τον Ιούλη του 1941 συνδέθηκε με την ΚΕ, η οποία τον αποκατέστησε στο Κόμμα, ενώ του ανέθεσε να συγκροτήσει αντάρτικο στρατό, όπως και έπραξε. Το Μάη του 1943, με τη δημιουργία του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ ανέλαβε καπετάνιος του.

Ο Αρης αντιτάχθηκε στη Συμφωνία της Βάρκιζας, την χαρακτήρισε λαθεμένη και ανέλαβε με δική του ευθύνη πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση νέου αντάρτικου στρατού, παρά την αντίθετη απόφαση του ΚΚΕ. Ετσι, το Κόμμα τον διέγραψε.

Το 2011 η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος αποφάσισε την επίσημη πολιτική αποκατάσταση του Αρη Βελουχιώτη. Θεώρησε ότι είχε δίκιο ως προς την εκτίμηση που έκανε για τη Συμφωνία της Βάρκιζας αλλά αυτό δε δικαιώνει τη στάση του απέναντι στη συλλογική θέση του Κόμματος και την παραβίαση από αυτόν της κομματικής πειθαρχίας, καθώς και την αξιοποίηση από τον Αρη της φήμης και του σεβασμού που είχε κατακτήσει την προηγούμενη περίοδο ως καπετάνιος του ΕΛΑΣ και στέλεχος του ΚΚΕ. Η στάση του αυτή, που συνιστούσε ρήξη με τη θεμελιώδη αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, δεν καθιστά δυνατή τη μετά θάνατο αποκατάσταση και της κομματικής του ιδιότητας. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη κατήγγειλε την απόπειρα της αστικής και οπορτουνιστικής προπαγάνδας και ιστοριογραφίας που παίρνουν δήθεν υπό την προστασία τους τον Αρη, για να επιτεθούν στο ΚΚΕ.

1922 Ο τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη. Ο τραγικός απολογισμός της Μικρασιατικής Εκστρατείας αποτυπώθηκε στα νούμερα ως εξής: 91.000 περίπου ήταν οι απώλειες του ελληνικού στρατού, ενώ 1.500.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τις εστίες τους αφήνοντας πίσω χιλιάδες νεκρούς.

1941 Γεννιέται η τραγουδίστρια Σεζάρια Εβορα από το Πράσινο Ακρωτήριο.

1994 Το καθεστώς Ντενκτάς ανακαλεί τις προηγούμενες αποφάσεις του που προβλέπουν ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό.

1997 Πεθαίνει η τραγουδίστρια Σωτηρία Μπέλλου. Η Μπέλλου συνδέθηκε από τα νεανικά της χρόνια με το κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας. Μετείχε στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και στο Δεκέμβρη του 1944.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org