«Ωφελούμενοι» μόνο κατ' ευφημισμόν είναι οι άνεργοι και οι άνεργες που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα «Επιταγή Εισόδου», υπογραμμίζουν μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Οπως εξηγούν, η πείρα που υπάρχει από τους όρους εργασίας κάτω από τους οποίους δούλεψαν οι νέοι και οι νέες που συμμετείχαν στην προηγούμενη προκήρυξη του προγράμματος, δίνουν μια σαφή εικόνα της κατάστασης που θα αντιμετωπίσει και η επόμενη «φουρνιά» τους.
«Μπαλαντέρ» και άνθρωποι για όλες τις δουλειές γίνονται σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα στις περιοχές και τους μήνες που η τουριστική κίνηση χτυπά «κόκκινο», οι νέοι που δουλεύουν κάτω από την ταμπέλα της «πρακτικής άσκησης». Οπως εξηγεί το Συνδικάτο, μεταφέρονται από τμήμα σε τμήμα, από θέση σε θέση, κατά πως εξυπηρετεί τις ανάγκες της επιχείρησης. «Βούτυρο στο ψωμί» των εργοδοτών, που με τον τρόπο αυτό αποφεύγουν να προσλάβουν εργαζόμενους και «παρακάμπτουν» τις Συλλογικές Συμβάσεις και συνολικά τα εργασιακά δικαιώματα.
Οσο για το ενδιαφέρον κυβέρνησης και υπουργείου για τους ανέργους, οι συνδικαλιστές επισημαίνουν πως οι 8.000 τζάμπα εργαζόμενοι προσφέρονται απλόχερα στους εργοδότες, την ίδια στιγμή που τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις άνεργων και απολυμένων βρίσκουν «τοίχο».
Υπενθυμίζουν την περίπτωση των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν», που τα αλισβερίσια προηγούμενων και επόμενων ιδιοκτητών τους πέταξαν στην ανεργία, στους οποίους δεν έχει δοθεί ούτε καν ένα έκτακτο βοήθημα, παρά τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις τους. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως το χειμώνα που μας πέρασε χιλιάδες εποχικά εργαζόμενοι ξενοδοχοϋπάλληλοι σε όλη τη χώρα έμειναν χωρίς επίδομα από το Γενάρη, σαν αποτέλεσμα της εφαρμογής μνημονιακού νόμου που περιόρισε τις ημέρες επιδότησης.
Τέλος, τα μέλη της Διοίκησης του Συνδικάτου θυμίζουν πως ο υπουργός Εργασίας είχε απαντήσει στις διαμαρτυρίες τους για τον «μποναμά» στις επιχειρήσεις και την ανυπαρξία μέτρων στήριξης των ανέργων, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης στις 19 Φλεβάρη, με τον ισχυρισμό πως η «Επιταγή Εισόδου» δε θα αφορά τους μεγαλοξενοδόχους, αλλά τις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου.
Η ίδια η προκήρυξη του προγράμματος τον διαψεύδει, αφού ανεβάζει από το 30% στο 50% την αντιστοιχία των «πρακτικάριων» και των απασχολούμενων στις εποχικές επιχειρήσεις με περισσότερα από πέντε άτομα προσωπικό, χωρίς κανένα «ταβάνι» φυσικά προς τα πάνω.