Πέμπτη 9 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κωφεύει η κυβέρνηση για τα εργατικά «ατυχήματα»

Ο αρμόδιος υπουργός έκλεισε επιδεικτικά την πόρτα στα συνδικάτα που έκαναν χτες παράσταση διαμαρτυρίας

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Κλειστή βρήκαν την πόρτα του υπουργείου Εργασίας τα συνδικάτα της Αττικής που διοργάνωσαν χτες το απόγευμα παράσταση διαμαρτυρίας με αιχμή τα εργατικά «ατυχήματα», τις επαγγελματικές ασθένειες και τα αιτήματα των εργαζομένων στο μέτωπο της Υγείας και της Ασφάλειας στην εργασία.

Η πολιτική ηγεσία απουσίαζε επιδεικτικά, όπως κατήγγειλαν οι συνδικαλιστές, παρά το γεγονός ότι είχε ενημερωθεί από τις 29 Ιούνη για την κινητοποίηση και το αίτημα των συνδικάτων για συνάντηση. Με τη δικαιολογία ότι το θέμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του, ο υφυπουργός Δ. Στρατούλης αρνήθηκε να συναντήσει αντιπροσωπεία, να ακούσει και να μεταφέρει τα αιτήματά τους στην κυβέρνηση.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι χτες έγινε ένα ακόμα θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα», με θύμα ένα 43χρονο ναυτεργάτη, επιβεβαιώνοντας με τον πιο τραγικό τρόπο την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Την πρωτοβουλία πήραν τα Συνδικάτα Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Ελαιουργοσαπωνοποιών, Ενέργειας, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λιθογράφων, Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Πρακτορείων Εφημερίδων, Φαρμάκου - Καλλυντικού, Χαρτεργατών και Χημικής Βιομηχανίας.

Η παρέμβαση αποτελεί συνέχεια της εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν τα σωματεία, στις 22 Ιούνη, με θέμα: «Τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες στους κλάδους της βιομηχανίας. Ο αγώνας για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων». Αρχικά, ήταν προγραμματισμένη για την 1η Ιούλη, η ημερομηνία όμως άλλαξε λόγω των εξελίξεων των τελευταίων ημερών.

Οι ίδιες αυτές εξελίξεις έκαναν ακόμα πιο επιτακτική την κινητοποίηση. Οπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των σωματείων, οι απολύσεις, οι αναγκαστικές άδειες, οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και των μέτρων ασφάλειας, που πλέον έχουν γίνει καθεστώς, έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε κάτεργα, θέτοντας σε μεγαλύτερους κινδύνους την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Η φωτιά στη «Σόφτεξ», τα συχνά ατυχήματα σε εργοστάσια τροφίμων κάτω από το βάρος της εντατικοποίησης της δουλειάς, είναι μερικά μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ετσι, τα σωματεία διαμήνυσαν πως θα συνεχίσουν την καθημερινή προσπάθεια για οργάνωση στους χώρους δουλειάς, απέναντι στα προβλήματα που οξύνονται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ