Πορεία στο κέντρο της Αθήνας οργάνωσε χτες το βράδυ το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών
Μαχητική η παρουσία της ΚΝΕ |
Μια συγκέντρωση που αν και έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, παρ' όλα αυτά «βρίσκει τη χώρα μας σε ένα βαρύ κλίμα σύγχυσης και αποπροσανατολισμού». «Ενα κλίμα που δημιουργήθηκε έντεχνα και μεθοδευμένα, με την πρόταση νόμου των πέντε βουλευτών και με τη συμβολή μιας σειράς άλλων παραγόντων», όπως ήταν η κοινή διαπίστωση όλων εκείνων των φορέων που συμμετείχαν - μεταξύ τους και ο βουλευτής του ΚΚΕ Παν. Κοσιώνης - και μίλησαν στη χτεσινή συγκέντρωση. «Η πρωτογενής πρόληψη είναι αρχή, είναι η τίμια και καθαρή κοινωνική πολιτική», τόνισε η Ελ. Μωραΐτη, πρόεδρος του ΕΣΥΝ, ενώ η Χρυσούλα Αποστόλου εκ μέρους της ΚΝΕ, υπογράμμισε ότι «η πάλη σε όλα τα ναρκωτικά είναι υπόθεση του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος και αυτός ο αγώνας είναι καθημερινός και αδιάκοπος».
Αμέσως μετά έγινε μια μαζική και δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, μια πρώτη απάντηση στην προωθούμενη «πολιτική μαστούρας».
Τα παιδιά των θεραπευτικών κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ |
Αλλα συνθήματα ήταν: «Δώστε λεφτά για την υγεία και όχι ηρωίνη στα νοσοκομεία» και «Ζούμε αισιόδοξα, αγωνιστικά, όχι σε όλα τα ναρκωτικά».
Στην καρδιά της «πιάτσας», στην Ομόνοια, εκεί που όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες σε «νταραβέρια» παράνομων ουσιών, εκεί που δεκάδες νέοι αφήνουν καθημερινά ένα κομμάτι της αξιοπρέπειάς τους, στήθηκε χτες το μεσημέρι, ένα «Ανοιχτό Καφενείο». Η ανοιχτή θεραπευτική κοινότητα «Διάβαση», η οποία ανήκει στο ΚΕΘΕΑ, έστησε χτες ένα στέκι ενημέρωσης για χρήστες, προσφέροντας ένα αναμνηστικό της κοινότητας για να υπενθυμίζει ότι «το πρόβλημα των ναρκωτικών μάς αφορά όλους».
Παρών και ο Δήμος Περάματος |
Η Ελένη Βότικα, υπεύθυνη της κοινωνικής επανένταξης του προγράμματος, διαβεβαίωσε ότι η επιλογή της Ομόνοιας δεν ήταν τυχαία. «Εδώ ίσως βρίσκεται η καρδιά του προβλήματος και τουλάχιστον για σήμερα θα έπρεπε να κάνουμε κάτι επιπλέον. Αντί να έρθουν οι χρήστες σε εμάς, ερχόμαστε εμείς σε αυτούς. Ωστόσο, ο αγώνας κατά των ναρκωτικών είναι καθημερινός».
Ο Γιάννος, μέλος του πρωινού ανοιχτού θεραπευτικού προγράμματος - εκεί απευθύνονται νέοι από 20 μέχρι 25 ετών - μεταφέρει τη δική του εμπειρία από τη χτεσινή εκδήλωση. «Υπήρχε έντονη ανησυχία από τους γονείς για τη μάστιγα των ναρκωτικών. Οπως επίσης, υπήρξε και η επιθυμία κάτι τέτοιο να γίνεται συχνότερα και όχι μόνο σήμερα. Γενικότερα υπάρχει έντονη ανάγκη για καθημερινή και ουσιαστική ενημέρωση. Το ζητούμενο της εκδήλωσης δεν ήταν να διαφημίσουμε το πρόγραμμα σε χρήστες και γονείς, αλλά να τους μεταφέρουμε μήνυμα ελπίδας. Γιατί υπάρχει ελπίδα να περάσεις απέναντι»...
Εβαλαν «Πλεύση» από την Ομόνοια, τις πλατείες Κάνιγγος, Εξαρχείων και Κοτζιά για το Σύνταγμα. Είπανε «ναι», στις «Στροφές» κι ας είναι επίπονες. Διέσχισαν μερικούς από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, για να φωνάξουν ότι «η ζωή είναι ωραία», μακριά από εξαρτήσεις. Ο λόγος για τις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ «Στροφή» και «Πλεύση», οι οποίες απευθύνονται σε έφηβους χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών.
Παιδιά που βρίσκονται στο στάδιο της απεξάρτησης, γονείς και προσωπικό του Κέντρου Ενημέρωσης ξεκινώντας ταυτόχρονα από διάφορα σημεία, πορεύονται προς το Σύνταγμα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών. Η Μαρία Καρανταράκη από το Κέντρο Συμβουλευτικής Εφήβων «Στροφή», υπογραμμίζει το σκοπό των χτεσινών εκδηλώσεων που είναι η ενημέρωση.
Ενώ ο Λεωνίδας, μέλος της θεραπευτικής κοινότητας «Στροφή» λέει προς τους σημερινούς χρήστες: «Να προσπαθήσουν να αποτοξινωθούν. Η ζωή είναι ωραία χωρίς ουσίες. Αυτό όμως είναι δύσκολο να το κάνουν μόνοι τους. Εμείς τούς περιμένουμε»...
Το δικό της μήνυμα προς όλους τους γονείς, στέλνει η Βιβή Κάτου, μητέρα πρώην χρήστη: «Αν και το παιδί μου έχει απεξαρτηθεί εδώ και καιρό, συνεχίζω να αγωνίζομαι ενάντια σε κάθε είδους ουσία, αφού το πρόβλημα των ναρκωτικών όλο και διογκώνεται. Υπάρχουν γονείς που αφήνουν να πεθαίνουν τα παιδιά τους στο σπίτι ή στο δρόμο, είτε γιατί αρνούνται να συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει, είτε επειδή πιστεύουν ότι κάτι θα αλλάξει. Οι γονείς δεν πρέπει να το κρύβουν ή να ντρέπονται να μιλήσουν. Υπάρχει λύση. Εχουν πεθάνει πολλοί, μη χαθούν κι άλλοι».
Οι πορείες ενημέρωσης καταλήγουν στο Σύνταγμα, όπου εκεί εκτυλίσσονται μια σειρά δραστηριότητες (συναυλίες, αθλητικές δραστηριότητες, ζωγραφική).