Τετάρτη 27 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η πραγματική αιτία

Γρηγοριάδης Κώστας

Το πλουσιότερο 10% του ελληνικού πληθυσμού κατέχει και απολαμβάνει το 26,3% του εθνικού εισοδήματος, ενώ το φτωχότερο 50% (ο μισός δηλαδή πληθυσμός της χώρας) μόνο το 22,7%, γράφαμε τις προάλλες, ανάμεσα σε άλλα ανάλογα στοιχεία. Σημειώναμε ακόμη, πως τα στοιχεία είναι της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat) της ΕΕ και δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση από τους αρμοδίους, αφού χειρότερα μπορεί να είναι, αλλά καλύτερα όχι.

Θυμίζουμε τα ποσοστά αυτά, γιατί θεωρούμε, ότι η αδιαμφισβήτητη αυτή εικόνα της άκρως προκλητικής ανισότητας και κατάφωρης αδικίας, που φανερώνουν τα προαναφερόμενα στοιχεία, δεν είναι αποτέλεσμα κάποιων λαθών ή κακών χειρισμών της κυβέρνησης, όπως λένε οι κυβερνώντες και οι παρατρεχάμενοί τους. Ούτε έχουν σχέση με τη δήθεν αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης ή τις εσωτερικές τριβές και διαφωνίες των μελών της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, όπως ισχυρίζεται ο Κ. Καραμανλής και η ΝΔ.

Η τραγική αυτή εικόνα οφείλεται, πρώτα και κύρια, στην αντιλαϊκή πολιτική, που συνειδητά εφάρμοσαν και εφαρμόζουν χρόνια τώρα και οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ - εκτός της ΝΔ. Και για να γίνουμε ακόμη περισσότερο ακριβείς, οφείλεται στους βασικούς και κεντρικούς άξονες αυτής της πολιτικής, που ομόφωνα τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος - και όσοι δηλώνουν δήθεν διαφωνούντες - αποφάσιζαν και εκτελούσαν μέχρι σήμερα. Αξονες, που κανείς τους δεν τους αμφισβητεί, ούτε καν στα λόγια.

Η τακτική της ΝΔ

Για να μην ασχολούμαστε, όμως, μόνο με το ΠΑΣΟΚ, ας δούμε τι λένε και τ' άλλα κόμματα, σχετικά με την προαναφερόμενη δραματική εικόνα φτώχειας και προκλητικής ανισότητας.

Η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να παρουσιάσει ένα φιλολαϊκό πρόσωπο και μοιράζει δεξιά και αριστερά γενικόλογες υποσχέσεις. Την ίδια στιγμή, όμως, διακηρύσσει την ίδια ουσιαστικά με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πολιτική. Η κριτική της προς την κυβέρνηση είναι μονίμως και συστηματικά εστιασμένη στις ταλαντεύσεις της τελευταίας και στους αργούς ρυθμούς - κατά τη ΝΔ - προώθησης των αντιλαϊκών μέτρων. Ποτέ της δε διαφώνησε με την ουσία και το βασικό περιεχόμενο της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, αλλά, αντίθετα, στήριξε και στηρίζει τις επιλογές αυτές, πιέζει και σπρώχνει - και μέσα στη Βουλή - να έχουν περισσότερο αντιλαϊκό περιεχόμενο και βάθος, με αποκορύφωμα το έκτρωμα του «τρομονόμου», όπου πρωταγωνίστησε στην υπερψήφισή του. Ουσιαστικά, η ηγεσία της ΝΔ θέλει να μας πείσει ότι η ίδια με τη σημερινή ουσιαστικά πολιτική θα έχει ευεργετικά για το λαό αποτελέσματα, μόνο και μόνο, επειδή πρωθυπουργός θα είναι ο Κ. Καραμανλής...

Μπορεί, επομένως, να ελπίζει κανένας ότι με μια ενδεχόμενη άνοδο της ΝΔ στην κυβερνητική εξουσία θα αλλάξει προς το καλύτερο η εικόνα που φανερώνουν τα στοιχεία της Eurostat; Κάθε άλλο...

Οι... φαντασιώσεις του ΣΥΝ

Η ηγεσία του ΣΥΝ, από την πλευρά της, κάνει συχνά κριτική στην κυβέρνηση, φροντίζοντας με ιδιαίτερη προσοχή την αριστερή της «επένδυση». Ουσιαστικά, αν κάποιος πάρει τοις μετρητοίς τόσο τα προηγούμενα, όσο και τις πολιτικές θέσεις του ΣΥΝ (αποδοχή «ευρω-μονόδρομου», συμφωνία με καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, ανυπαρξία αντιμονοπωλιακών θέσεων, κλπ., κλπ.) θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ηγεσία του κόμματος αυτού... ανακάλυψε την πολιτική που μπορεί και το σκύλο χορτάτο να έχει και την πίτα στο ταψί. 'Η, για να το πούμε αλλιώς, και οι πολλοί φτωχοί να πάψουν να είναι φτωχοί, και οι λίγοι πλούσιοι να γίνονται συνεχώς και πλουσιότεροι... Κάτι τέτοιο, βέβαια, υπάρχει μόνο στη σφαίρα της... ανανεωτικής, αλλά αντιεπιστημονικής φαντασίας ή, αλλιώς, της πολιτικής δημαγωγίας και υποκρισίας.

Σύμφωνα, όμως, με την ηγεσία του ΣΥΝ, όλα μπορεί να γίνουν, αρκεί να πάρει κι αυτή μερίδιο της κυβερνητικής εξουσίας, που αποτελεί και το «ψητό» της υπόθεσης. Ολα τ' άλλα είναι... λεπτομέρειες.

Ομολογίες Παπαντωνίου

«Αποδεχόμαστε όλοι τη δημοσιονομική πειθαρχία; Αποδεχόμαστε όλοι την ανάγκη να δίνουμε χρήματα στο μέτρο που υπάρχουν χρήματα και όχι παραπάνω; Αποδεχόμαστε όλοι την πολιτική της απελευθέρωσης των αγορών και γενικότερα την ανοιχτή οικονομία, σαν μοχλό ανάπτυξης; Αποδεχόμαστε τις ιδιωτικοποιήσεις, τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις αλλαγές στη δημόσια εκπαίδευση, στην υγεία; Αποδεχόμαστε όλοι ότι η κοινωνική πολιτική δεν είναι απλώς να μοιράζουμε επιδόματα, τα οποία δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στον πολίτη, στον άρρωστο γονιό, στο παιδί που πάει σχολείο ή Πανεπιστήμιο; Ολ' αυτά είναι κρίσιμα, στα οποία θα πρέπει να πάρουμε θέση;».

Το παραπάνω, αποκαλυπτικό λογύδριο ανήκει στον Γ. Παπαντωνίου, από την προχτεσινή - προσυνεδριακή... - συνέντευξή του στον ρ/σ «Φλας». Πρέπει να παραδεχτούμε, πάντως, ότι έχει δίκιο. Ολοι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποδέχονται τα παραπάνω. Αλλωστε, όλ' αυτά συνιστούν το λεγόμενο «ευρω-μονόδρομο» που κανένας τους δεν τον αμφισβητεί.

Το μόνο, που δεν καταλάβαμε είναι τα όσα λέει ο κ. Παπαντωνίου για την επιδοματική πολιτική ελεημοσύνης, που ακολουθεί η κυβέρνηση. Αφού το ενδεχόμενο να δώσουν κάτι παραπάνω συγκρούεται με τη δημοσιονομική πειθαρχία και αποτελεί λαϊκισμό - σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας - μάλλον, προτείνει να καταργηθούν και τα ψίχουλα, που μοιράζουν σήμερα...

Πού βρίσκεται ο πάτος;..

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ του πάτου της κατρακύλας είναι τώρα το μεγάλο ερωτηματικό για όσους ασχολούνται με τη Σοφοκλέους, που κάνει το ένα αρνητικό ρεκόρ έτους μετά το άλλο, ενώ οι κάθε λογής «ειδικοί» προβλέπουν δύσκολη περίοδο μέχρι το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Οχι, δηλαδή, πως περίμεναν την εξαγγελία του συνεδρίου στο «ευαγές ίδρυμα», για να ολισθήσουν ακόμα περισσότερο, απλά βρήκαν τώρα κι αυτό. Οσο για τον Γιάννο Παπαντωνίου, επισημαίνει για πολλοστή φορά ότι το Χρηματιστήριο δεν αντανακλά την κατάσταση της οικονομίας. Οπως ακριβώς δηλαδή την αντανακλούσε, όταν ήταν στις 5.500 μονάδες.

ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ, στο ΠΑΣΟΚ οι συναντήσεις δίνουν και παίρνουν, μια και όλο το Κίνημα «ζει» σε συνεδριακούς ρυθμούς. Ο Κώστας Σημίτης είδε τον Δημήτρη Ρέππα και τον Τηλέμαχο Χυτήρη και ο Ακης Τσοχατζόπουλος τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Εννοείται πως μέχρι τον Οκτώβρη θα γίνουν όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί συναντήσεων, που μπορείτε να φανταστείτε, χώρια τα γεύματα.

Φυσικά, ξεκίνησαν και οι διεργασίες στο επίπεδο της «βάσης», αφού όλοι θέλουν να βρίσκονται στους χιλιάδες συνέδρους που θα απαρτίζουν το σώμα. Φανταστείτε, όμως, χιλιάδες ΠΑΣΟΚοι μαζεμένοι να συζητούν για το Ασφαλιστικό. Ανεπανάληπτο θέαμα!!!

Α, όσο για την περίφημη «λαϊκή εντολή» του Σημίτη που «δεν απαλλοτριώνεται από εσωκομματικές διαδικασίες», όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου (μιλάνε και τα κτίρια σ' αυτήν την κυβέρνηση!), να μην ξεχνάμε ότι έπαιξε το ρόλο του και το εκλογικό σύστημα. Μια φορά, πλειοψηφία στον ελληνικό λαό δεν έχει, είναι το μόνο βέβαιο.

ΠΕΡΗΦΑΝΕΥΟΝΤΑΙ κιόλας οι κυβερνώντες, που από τις 3 Ιουλίου το υπουργείο Ανάπτυξης παρουσιάζει σε «θεσμικούς επενδυτές» τη ΔΕΗ για την προώθηση της μετοχοποίησής της. Να σημειώσουμε, πάντως, ότι δεν είναι δική τους η Επιχείρηση για να τη βγάζουν στο παζάρι με τόσο θράσος. Αλλος έχει πληρώσει και γι' αυτήν.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ιμπεριαλιστικά «αποκαλυπτήρια»

Κάποιοι μπορεί να έπεσαν από τα σύννεφα ή να παριστάνουν τους πεσμένους... Κάποιοι μπορεί ακόμα να βρίσκονται «εκεί πάνω» ή να παριστάνουν πως «βλέπουν τον κόσμο από ψηλά...». Τόσο οι μεν, όσο και οι δε, αλλά και τα αντίθετά τους, ανήκουν στη γνωστή σχολή πολιτικής σκέψης, που λέει «αν δε μας συμφέρει η πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα...».

Τα αποκαλυπτήρια των στόχων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη γειτονική ΠΓΔΜ τις τελευταίες μέρες δεν είναι ούτε «μεγάλη στροφή», ούτε «μεγάλη προδοσία»... Είναι η για χιλιοστή φορά επιβεβαίωση της ιμπεριαλιστικής φύσης, που δε χαμπαριάζει από δίκαια και άδικα, από σύνορα και κεκτημένα, από ειρηνικές λύσεις και διαλόγους...

Το μόνο που τους κινεί είναι το κέρδος και όλα τα άλλα είναι το άλλοθι, ή, ακόμα ακριβέστερα, οι τρόποι για να το εξασφαλίσουν. Αν για οποιοδήποτε λόγο τα γνωστά τους φούμαρα - ελιγμοί δε λειτουργούν στην κατεύθυνση που τους εξασφαλίζει το κέρδος, τότε φαίνονται, πίσω από τα χαμόγελα, τις χειραψίες και τις γλυκανάλατες διακηρύξεις, οι ανοιχτοί εκβιασμοί, οι απειλές, οι στρατιωτικές επεμβάσεις, η πρόκληση πολέμου.

Αυτή είναι η λειτουργία του συστήματος και όποιος δεν την έχει καταλάβει ζει σε αυταπάτες, όποιος δεν την ομολογεί είναι ύποπτος συνενοχής, για να διασώζεται το σύστημα και να διαιωνίζεται το έγκλημα.

Δε μεταλλάχτηκαν ξαφνικά προχτές ΝΑΤΟικοί και ΕΕ και εκείνους που ονόμαζαν «τρομοκράτες» και «εξτρεμιστές» μπροστά στις κάμερες και τα μικρόφωνα τώρα «τους κάνουν πλάτες»... Δε συνέβη καμία «επιφοίτηση πνεύματος» κι εκεί που διακήρυσσαν πως πρέπει να συλληφθούν και να αφοπλιστούν οι Αλβανοί αυτονομιστές, αίφνης τους έκαναν τον «ΤΑΞΙτζή» για να τους φυγαδεύσουν μαζί με τα όπλα τους έξι χιλιόμετρα έξω από το Αρατσίνοβο, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν την κλιμάκωση της έντασης. Δεν έπαθαν καμιά ξαφνική ομαδική παράκρουση και στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ άρχισαν να βομβαρδίζουν με ανοιχτούς εκβιασμούς την υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, που είχε πάει εκεί να της δώσουν δίκιο και βοήθεια...

Αυτό έκαναν από την αρχή. Με το ένα χέρι όπλιζαν το λεγόμενο «Απελευθερωτικό Στρατό» των Αλβανών αυτονομιστών και τους έλεγαν «ορμάτε» και, από την άλλη, έταζαν ειρηνικούς «λαγούς με πετραχήλια» στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, αλλά και στους λαούς της γύρω περιοχής, που δικαιολογημένα ανησυχούν από τις εξελίξεις. Ιμπεριαλιστικός στόχος από την αρχή ήταν, είναι και θα είναι, για άλλη μια φορά, το μοίρασμα της περιοχής για να μπουκώσουν προσωρινά οι ανταγωνιστές μέχρι το επόμενο ξαναμοίρασμα.

Απλά, από την «αδράνεια των εξελίξεων» προχτές μπορεί να αναγκάστηκαν να «καρφωθούν», ή σκόπιμα να αποκαλύφτηκαν για να δώσουν μήνυμα, τόσο στο λαό της ΠΓΔΜ ότι τον περιμένει χειρότερο αιματοκύλισμα αν δε σκύψει το κεφάλι, όσο και στους γειτονικούς βαλκανικούς λαούς. Μπορεί να ήταν και μήνυμα «όποιος προλάβει» μεταξύ των ανταγωνιστών...

Η ουσία παραμένει πάντα η ίδια. Αν αφεθούν οι ιμπεριαλιστές μόνοι τους, μόνο συμφορές μπορεί να περιμένουν τους λαούς. Οι αυταπάτες που οδηγούν σε επανάπαυση δε διαφέρουν στην πράξη από τη συνενοχή. Χρειάζεται τώρα η μαζική συντονισμένη δράση για να ανατραπούν τα σχέδιά τους. Αλλιώς θα τα προωθήσουν...


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Οι «αιχμές» της «Αυγής»

Γρηγοριάδης Κώστας

Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών ήταν χτες και η «Αυγή» βρήκε την ευκαιρία να αναδείξει τα κατά τη γνώμη της σημεία αιχμής αυτού του αγώνα. «Η ανάγκη ξεκινά από την εντυπωσιακή αποτυχία του σημερινού πακέτου πολιτικής με πρώτη αιχμή τη φυλάκιση των χρηστών ναρκωτικών», γράφει στο χτεσινό της φύλο. «Συγχρόνως, ο προσανατολισμός της δράσης των διωκτικών αρχών θα πρέπει οριστικά να απομακρυνθεί από το χρήστη και να επικεντρωθεί στους εμπόρους και τα δίκτυά τους», συμπληρώνει ως δεύτερο και ως τρίτο - ποιο άλλο; - η συνειδητή και συστηματική διαστρέβλωση και συκοφάντηση των σχετικών θέσεων του ΚΚΕ. «Μόνη θλιβερή οπισθοφυλακή το ΚΚΕ, που κατέφυγε στη γνώμη του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Α. Φάκου για την υποστήριξη της ισχύουσας νομοθεσίας...» καταλήγει.

Και η πρόληψη; Η αποφασιστική αντιμετώπιση των πραγματικών, κοινωνικών ριζών του προβλήματος και η εξασφάλιση των νομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών προϋποθέσεων που απαιτούνται για τη διαμόρφωση νέων με ώριμες και αγωνιστικές προσωπικότητες, ικανών να λένε όχι σε κάθε είδους ουσία και εξάρτηση; Προφανώς αυτά ξεφεύγουν από την οπτική της «Αυγής» και τη λογική της διαχείρισης που τη διακατέχει...

Οσο για τις θέσεις του ΚΚΕ, σχετικά με τους χρήστες, την αντιμετώπιση των εμπόρων, κλπ., η προχτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ (δημοσιεύτηκε ολόκληρη στον χτεσινό «Ρ») δεν αφήνει έδαφος για καμιά παρερμηνεία.

Γιατί ενοχλήθηκε ο κύριος Κ.;

Το προαναφερόμενο σχόλιο της «Αυγής» φέρει την υπογραφή Κ. και η αναφορά του στον Α. Φάκο κάθε άλλο παρά μειώνει τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς είναι γνωστή η συμμετοχή του, τόσο στη λειτουργία του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), όσο και η συνεισφορά του στην ανάλογη ευαισθητοποίηση του δικαστικού σώματος.

Βέβαια, το άρθρο του Α. Φάκου στο «Ρ» της 24.6.2001 είχε μια αποκαλυπτική επισήμανση για την πρόταση των πέντε βουλευτών -που συνυπέγραψε και ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΝ - για την ελεγχόμενη χορήγηση των ναρκωτικών: Αν γίνουν νόμος οι προτάσεις αυτές οι μεγαλέμποροι και μεγαλοκαλλιεργητές ινδικής κάνναβης δε θα επιτρέπεται να προφυλακίζονται!!!

Αραγε, το σημείο αυτό ενόχλησε από το άρθρο του κ. Φάκου;

Το μήνυμα των «νικητών»

Ξένα μέσα ενημέρωσης άρχισαν να καταφθάνουν στο Βελιγράδι για την υπόθεση έκδοσης του Μιλόσεβιτς, που θεωρείται υπόθεση των αμέσως επόμενων ημερών. Οπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, συνολικά 327 δημοσιογράφοι ξένων μέσων ενημέρωσης από όλον τον κόσμο έχουν φτάσει στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα. Είναι εύκολο να εξηγήσει κάποιος το «ζωηρό ενδιαφέρον» των ΜΜΕ. Το θέαμα του Σλ. Μιλόσεβιτς, ο οποίος σιδηροδέσμιος και ταπεινωμένος θα σέρνεται - και θα διασύρεται - μπροστά τους δημίους του γιουγκοσλαβικού λαού, είναι αυτό που πρέπει να φτάσει ως μήνυμα των «νικητών» στα πέρατα της Γης: Κανείς δεν μπορεί αντιστέκεται «ατιμώρητα» στους αφέντες της Νέας Τάξης. Η συμμορία των ΝΑΤΟικών δολοφόνων στο τέλος, πάντα, θα νικά και θα τιμωρεί παραδειγματικά όσους δε δηλώνουν υποταγή και δε δίνουν γην και ύδωρ στους «προστάτες» του πλανήτη. Επιπλέον, θέλουν με τη δήθεν «απονομή δικαιοσύνης» για τα «εγκλήματα του χασάπη των Βαλκανίων», να εξιλεωθούν για το δικό τους έγκλημα, την εν ψυχρώ δολοφονία του γιουγκοσλαβικού λαού. Είναι ολοφάνερο με άλλα λόγια από πού πηγάζει το «ενδιαφέρον» των ΜΜΕ. Αλλωστε, το σύνολό τους σχεδόν είχε χειροκροτήσει τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς.

Γραφείο Τύπου της ΝΔ;

Εντάξει παιδιά, τα γκάλοπ «δείχνουν» κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά συγκρατηθείτε λίγο. Δεν είναι σωστό να υποκαθιστάτε το γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο λόγος γίνεται για τη Νομαρχία Πειραιά που έσπευσε προχτές να στείλει Δελτίο Τύπου με το πρόγραμμα της επίσκεψης του αρχηγού της ΝΔ στον Πειραιά. Και αν αναφερόταν το Δελτίου Τύπου μόνο στη συνάντηση που θα έχει ο Κώστας Καραμανλής με τη νομάρχη, να πούμε εντάξει! Εδώ, όμως, αναφέρει όλες τις συναντήσεις που θα κάνει ο αρχηγός της ΝΔ, με τον λιμενάρχη, τη διοίκηση του ΟΛΠ, με τα σωματεία εργαζομένων στον ΟΛΠ και με τον δήμαρχο Πειραιά.

Συγκρατηθείτε παιδιά, μην κλέβετε τη δουλιά του γραφείου Τύπου της ΝΔ! Αλλωστε νομαρχιακές εκλογές έρχονται, ποιος ξέρει τι μπορεί να γίνει...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να φτάσει παντού το μήνυμα του ΚΚΕ

Αγωνιστική συσπείρωση και συνεργασία για να δοθεί δύναμη και προοπτική στη λαϊκή πάλη! Δεν είναι ευχή, είναι απαίτηση των καιρών και των χιλιάδων αγωνιστών που πορεύτηκαν μαζί στους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες, στους αγώνες για την Κοινωνική Ασφάλιση, για δημόσια δωρεάν σύγχρονη Υγεία, στους αγώνες ενάντια στον «τρομονόμο», που «ψήθηκαν» στο καμίνι της ταξικής πάλης. Είναι απαίτηση που γίνεται πράξη. Είναι η πρόσκληση του ΚΚΕ που βρίσκει έδαφος στις λαϊκές συνειδήσεις, ανταπόκριση και απήχηση. Τη διαπίστωση την υπογράφει η επιτυχία που συνάντησε η πλατιά πολιτική εξόρμηση του Κόμματος, που εξακολουθεί να ξετυλίγεται σε όλη τη χώρα. Η επιτυχία των μεγάλων λαϊκών συγκεντρώσεων, που έγιναν ήδη στην επαρχία και στην Αθήνα, στέλνοντας μήνυμα πως είμαστε εδώ, είμαστε πολλοί και ετοιμοπόλεμοι.

Επιτυχία που οπλίζει με περισσότερη δύναμη τους κομμουνιστές μα και τους ανθρώπους με διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αφετηρίες, τους αγωνιστές που με συνέπεια στέκονται στη μάχη για τα λαϊκά εργατικά συμφέροντα. Δύναμη για να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και δυναμισμό. Μαζί, χέρι χέρι, στους χώρους δουλιάς, στα χωριά και στις πόλεις για την οργάνωση και κλιμάκωση της πάλης ενάντια στα κυβερνητικά αντιασφαλιστικά σχέδια, στους «τρομονόμους», στην κυβερνητική και εργοδοτική τρομοκρατία, συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική. Μαζί στην κοινή δράση, που είναι τέτοια ακριβώς: Και κοινή και δράση. Για την προώθηση της αγωνιστικής ενότητας της εργατικής τάξης, της κοινωνικής συμμαχίας με τα μεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, με τη νεολαία, στη γραμμή της διεκδίκησης σύγχρονων λαϊκών δικαιωμάτων.

Συνεχίζουμε λοιπόν πιο δυνατά. Στο πλευρό μας βαδίζουν πολλοί. Θέλουμε όμως και επιδιώκουμε να ανταμώσουμε στον αγώνα με όσο το δυνατόν περισσότερους. Εντείνουμε την προσπάθειά μας να ακουστεί πλατιά αυτό που έχουμε να πούμε στον ελληνικό λαό. Πως είναι πια η ώρα, είναι επιτακτική η ανάγκη, να κάνει την οργή και τη δυσαρέσκειά του ουσιαστική διαφωνία με την πολιτική που συμφέρει την πλουτοκρατία, με τις επιλογές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να αποδυναμώσει τα κόμματα που την εκφράζουν. Να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ. Να «βάλει πλάτη» στη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου κόντρα στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό.

Το κάλεσμά μας συγκεκριμένο, ρητό και κατηγορηματικό. Ούτε μισόλογα, ούτε «ήξεις- αφήξεις». Εξακολουθούμε να το απευθύνουμε πλατιά στο λαό, μοχθώντας μαζί του, πρωτοπορώντας στους αγώνες του, ενημερώνοντάς τον, πρωτοστατώντας στην οργάνωση της πάλης του. Συνεχίζουμε την πλατιά πολιτική εξόρμηση που από τα πράγματα αναδεικνύεται σε βαρυσήμαντη πολιτική πρωτοβουλία. Γιατί αυτή είναι η πιο κρίσιμη ώρα. Η ώρα που η απονεύρωση του κινήματος, η «νάρκωση» του λαού επιτάσσει σιωπή και παραμύθια ταξικής συνεργασίας, κοινωνικών διαλόγων και δήθεν ακυβερνησίας. Αυτή την ώρα τα αντιλαϊκά μέτρα προωθούνται με αμείωτη ένταση. Γι' αυτό αυτή η ώρα απαιτεί τη μέγιστη δυνατή επαγρύπνηση.

Οι κομμουνιστές και όσοι πάλεψαν και παλεύουν μαζί μας θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για την παραπέρα ανάπτυξη της λαϊκής πάλης. Αναλάβαμε αυτή τη δέσμευση ενώπιον των πολυπληθών ακροατηρίων της πολιτικής εξόρμησης. Την ανανεώνουμε καθημερινά, κρατώντας σφιχτά το χέρι των συναγωνιστών μας, δίνοντας ώθηση στην κοινή δράση πάνω σε συγκεκριμένα αιτήματα, σαφείς στόχους, πολεμώντας αιτίες και όχι συμπτώματα. Και έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε πως καθημερινά ακόμη περισσότεροι θα δηλώνουν «παρών» στο αγωνιστικό προσκλητήριο. Συνεχίζουμε καθημερινά, ακούραστα, όλο το καλοκαίρι.

Χάγη

Τήβεννο

βάλαν δικαστών

οι δολοφόνοι

και για ό,τι

εκείνοι έπραξαν

γι' άλλον στήνουν

αγχόνη!

* * *

Νόμους και άρθρα

ερευνούν,

κώδικες

και τεφτέρια

κι αίμα αθώων

στάζουνε

τα μαύρα τους

τα χέρια!

* * *

Τήβεννο

βάλαν δικαστών

οι γκάνγκστερς

και τα κτήνη

στρεψοδικούν

και ρίχνουνε

σε άλλον

την ευθύνη,

μα η σπείρα

ατιμώρητη,

στο τέλος,

δε θα μείνει!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ