Τετάρτη 27 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικαιούχοι αποζημιώσεων περιόδου Κατοχής

Στις 12 Αυγούστου 2000 τέθηκε σε ισχύ ένας γερμανικός νόμος που ανέθεσε σε επτά οργανισμούς, μεταξύ αυτών και το Διεθνή Οργανισμό Μεταναστών (ΔΟΜ), την καταβολή αποζημίωσης σε πρώην εργάτες που έζησαν σε συνθήκες σκλαβιάς, που ήταν θύματα καταναγκαστικής εργασίας και ορισμένα άλλα θύματα της ναζιστικής βαρβαρότητας. Οι αποζημιώσεις αυτές καταβάλλονται από τη γερμανική κυβέρνηση και τις συγκεκριμένες γερμανικές εταιρίες που χρησιμοποιούσαν σκλάβους του ναζιστικού καθεστώτος. Ο γερμανικός νόμος αναγνωρίζει ότι η αδικία που διαπράχτηκε και ο ανθρώπινος πόνος που προκλήθηκε, από τα κτήνη του ναζισμού, δεν μπορούν στα αλήθεια να αποζημιώσουν χρηματικά, και ότι ο νόμος έρχεται πολύ αργά για όσους έχασαν τη ζωή τους σαν θύματα του ναζιστικού καθεστώτος ή πέθαναν στο μεταξύ. Ο νόμος αυτός δεν έχει καμία σχέση με τις γερμανικές οφειλές που αρνείται η γερμανική κυβέρνηση να καταβάλει και οι ελληνικές κυβερνήσεις αρνούνται να διεκδικήσουν επίσημα, φοβούμενες μη χάσουν την εύνοια των ισχυρών φίλων τους.

Η προθεσμία υποβολής αίτησης είναι πολύ περιορισμένη, λήγει στις 11 Αυγούστου, και πρέπει οι δικαιούχοι να ενεργήσουν πολύ γρήγορα ταχυδρομώντας τις αιτήσεις τους το αργότερο μέχρι την παραπάνω ημερομηνία. Εντυπα αιτήσεων που θα κατατεθούν για εξέταση μπορούν να προμηθευτούν οι δικαιούχοι από τον ΔΟΜ και να τις καταθέσουν σε αυτόν, που έχει την έδρα του στη διεύθυνση Δωδεκανήσου 6 στον Αλιμο (τηλ. 99.19.040 μέχρι τις 3 μ.μ. και 99.12.187 από τις 3 μ.μ. μέχρι τις 8 μ.μ.).

Επιγραμματικά αναφέρονται ποιοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση: Οι εργάτες σε συνθήκες σκλαβιάς, θύματα καταναγκαστικής εργασίας για εταιρία ή Δημόσια Αρχή, θύματα αγροτικής καταναγκαστικής εργασίας, θύματα προσωπικής βλάβης, γονείς τέκνου που απεβίωσε, άτομα που υπέστησαν φθορά περιουσίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ