Τετάρτη 27 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΧΙ στο ξεπούλημα της παραλίας

Συγκέντρωση σήμερα, στις 8.45 μ.μ., στην παραλία Μπάτη, διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση της παραλίας του Σαρωνικού

«Οχι στο ξεπούλημα της παραλίας». Αυτό είναι το σύνθημα της συγκέντρωσης - συζήτησης, που διοργανώνει σήμερα στις 8.45 μ.μ., στην παραλία Μπάτη, η Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση της παραλίας του Σαρωνικού, η οποία, με ανακοίνωσή της, καλεί τους κατοίκους όλων των παράκτιων δήμων της Αττικής να αντισταθούν στη σχεδιαζόμενη τσιμεντοποίηση της παραλίας και την πιο στυγνή εκμετάλλευση από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η εταιρία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» έχει εξαγγείλει την εκποίηση όλης της παράκτιας ζώνης Σαρωνικού για την προώθηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, από Ολυμπιακά γήπεδα, μέχρι πολυκατοικίες, εμπορικά κέντρα και πολυώροφα ξενοδοχεία. Εκτός από την αυριανή εκδήλωση, η Συντονιστική Επιτροπή έχει προγραμματίσει ανάλογες εκδηλώσεις στον Αλιμο τη Δευτέρα 2 Ιούλη, στο Ελληνικό την Τετάρτη 11 Ιούλη και στη Βάρκιζα την Τετάρτη 18 Ιούλη.

«Μητροπολιτικό πάρκο» εμπορικής εκμετάλλευσης;

Μελέτη «αξιοποίησης» του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού παρουσίασαν προχτές οι δήμαρχοι Αλίμου, Ελληνικού, Αργυρούπολης και Γλυφάδας, «στο πλαίσιο των ενεργειών και κινητοποιήσεών τους, για την εξασφάλιση του Μητροπολιτικού Πάρκου και την ένταξή του στο γενικότερο σχεδιασμό της πόλης». Στη συγκεκριμένη μελέτη προβλέπεται να λειτουργήσουν χώροι πολλαπλών χρήσεων αναψυχής, υπαίθριοι χώροι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ενώ προτείνεται και η λειτουργία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας. Ακόμη προβλέπεται δημιουργία Εκθεσιακού Κέντρου, Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ερευνας, Μουσείο Αεροπορίας, Μουσείο Τεχνολογίας και Επιστημών, καθώς και η στέγαση Μουσείου Θαλάσσιας Φυσικής Ιστορίας. Οι τέσσερις δήμαρχοι προτείνουν τη σύνδεση του έργου με τα έργα της παραλιακής ζώνης και τα Ολυμπιακά έργα, επισημαίνοντας ότι «η ενοποίηση του χώρου του αεροδρομίου με την παραλία και τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά διαμορφώνει ένα μοναδικό χώρο, που όμοιό του δε βρίσκει κανείς στην Αττική».

«Πλάτες» στην κυβέρνηση...

Η «Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό», με προχτεσινή της ανακοίνωση, υπογραμμίζει ότι «η δημιουργία στο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού ενός μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου με ήπιες πολιτιστικές και αθλητικές χρήσεις είναι μια ζωτική ανάγκη για το λαό της περιοχής και ευρύτερα της Αθήνας». «Δυστυχώς, συνεχίζει η ανακοίνωση, όλες οι οι μέχρι τώρα προτάσεις της κυβέρνησης και η γενικότερη λογική της είναι στην κατεύθυνση της εμπορικής - οικονομικής εκμετάλλευσης του χώρου από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά και το ίδιο το κράτος.

Οσον αφορά την πρόταση των τεσσάρων δημάρχων, η «Δημοτική Συνεργασία» επισημαίνει ότι «τίθεται σοβαρότατο θέμα αξιοπιστίας, όταν αναφέρεται ότι από την παραλία θα πρέπει να απομακρυνθούν τα νυχτερινά κέντρα και οι άλλες χρήσεις που είναι ασύμβατες με το χαρακτήρα της και, από την άλλη μεριά, η δημοτική αρχή του Ελληνικού χορήγησε τον Ιούνη του 2000 άδειες λειτουργίας στο νυχτερινό κέντρο "Πρίβιλετζ", το οποίο καταλαμβάνει 22 στρέμματα παράνομα δίπλα στο κύμα. Ενα από τα επιχειρήματα ήταν ότι ο δήμος έχει έσοδα από τη λειτουργία του. Η δημοτική αρχή Αλίμου συμφώνησε με την κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της πλαζ του ΕΟΤ στον Αλιμο έναντι μνημονίου που προβλέπει κάποια έσοδα στο δήμο». Τέλος, απευθυνόμενη προς τη δημοτική αρχή Γλυφάδας, η «Δημοτική Συνεργασία» ρωτά πώς προστατεύεται μια άλλη δημόσια δασική έκταση, όπως αυτή των 11.000 στρ. στον Υμηττό, όπου καθημερινά καταπατούνται δεκάδες στρέμματα;

Σχετικά με την πρόταση των δημάρχων για τη δημιουργία εκθεσιακού - συνεδριακού κέντρου, επισημαίνεται ότι αυτή η πρόταση, όχι μόνο είναι της κυβέρνησης, αλλά ήδη ο ΕΟΤ έχει κάνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε επενδυτές για την κατασκευή του. Ακόμη, αναφέρεται στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση προωθεί το συνεδριακό - εκθεσιακό κέντρο, γιατί έχει μια άλλη άποψη για το χώρο, αυτήν της ιδιωτικής οικονομικής εκμετάλλευσης, γι' αυτό προτείνει και ξενοδοχειακή μονάδα κοντά στο κέντρο και χώρους για επαγγελματικές χρήσεις κ.ά. Με αυτήν την πρόταση, «μήπως οι δήμαρχοι, κυβερνητικοί και μη, βάζουν έτσι πλάτη στην κυβέρνηση να προωθήσει τα περιβαλλοντοκτόνα σχέδιά της;».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ