Τετάρτη 3 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις τιμής για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων (το χωριό των Ιωαννίνων όπου στις 3/10/1943 εισέβαλαν Γερμανοί καταδρομείς, πυρπόλησαν τα σπίτια και σκότωσαν και έκαψαν όσους κατοίκους του δεν είχαν διαφύγει) διοργάνωσε, την περασμένη Κυριακή, η ΤΕ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Η εκδήλωση περιελάμβανε σύντομο χαιρετισμό από την Ροδάνθη Κασκαφέτου, μέλος της ΤΕ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας, κατάθεση στεφανιού στο μνημείο των Λιγκιάδων από τον Π. Καραγιάννη, μέλος της ΤΕ, ενώ στη συνέχεια κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση έκλεισε με τους παρευρισκόμενους να σιγοτραγουδούν το τραγούδι «Επέσατε θύματα».

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, στο Πέραμα Ιωαννίνων, με ομιλία από τον Σ. Ζώτο, μέλος της ΤΕ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας, και μουσικό αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, ενώ «έκλεισε» με λαϊκό γλέντι.

Στο πλαίσιό της, έγινε τιμητική απονομή στους εν ζωή αγωνιστές του ΔΣΕ Κώστα Καραγιάννη, Ολγα Καραγιάννη, Γιάννη Μπεντεβή, Βαγγέλη Μπαμπούλια και Ελένη Μπαμπούλια.

Η φλόγα σας θα φωτίζει για πάντα το δρόμο της ταξικής πάλης

Στο χαιρετισμό της στην εκδήλωση στους Λιγκιάδες, μεταξύ άλλων, η Ρ. Κασκαφέτου σημείωσε: «Το ΚΚΕ αποτίει φόρο τιμής σε όσες και όσους έδωσαν τη ζωή τους ή έμειναν ανάπηροι στα πεδία των μαχών και στην παρανομία, για τη συντριβή του φασισμού. Σε όλους εκείνους που πάλεψαν με το όπλο ή με την προκήρυξη, κράτησαν ηρωική στάση στα κρατητήρια και στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Στους αμέτρητους νεκρούς από τους βομβαρδισμούς και από την πείνα. Στα εκατομμύρια εκείνων που βασανίστηκαν στα φοβερά στρατόπεδα συγκέντρωσης και θανάτου και κάθε χώρο φρίκης, όπου η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο έφτασε στο έσχατο σημείο της, με την απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Υποσχόμαστε στη μνήμη τους ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει απ' το χέρι μας, ώστε η φλόγα της αληθινής ιστορίας που έγραψαν με το αίμα τους να φωτίζει για πάντα το δρόμο της ταξικής πάλης μέχρι την τελική νίκη. Τιμούμε τον αντιφασιστικό αγώνα των λαών, εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε. Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ορμή και γνώση».

Από την πλευρά του, στην ομιλία του στο Πέραμα, ο Σ. Ζώτος υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα: «Χρέος των κομμουνιστών στις σημερινές συνθήκες της μοιρολατρίας και τις ηττοπάθειας, ο σύγχρονος ηρωισμός στις συνθήκες εκφοβισμού και χειραγώγησης της λαϊκής συνείδησης για αποδοχή του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, είναι η συνεχής προσπάθεια για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης στη γειτονιά, σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Η προσπάθεια για την ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, για να ανέβει η μαχητικότητα και απαιτητικότητα του ελληνικού λαού».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org