Τετάρτη 3 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ωριμότητα...

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται όλο και περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για να «βοηθήσουν» το λαό, χτυπώντας τον φιλικά και συμπονετικά στην πλάτη, να καταπιεί άλλη μια αντιλαϊκή συμφωνία. Μετά τον Νίκο Βούτση, που ανοιχτά κατέθεσε ότι η συμφωνία θα είναι αρκετά επώδυνη, τη σκυτάλη πήρε ο Πάνος Σκουρλέτης. Ο τελευταίος, σε πρωινή εκπομπή, υπογράμμισε ότι η συμφωνία θα είναι αντικειμενικά και σε κάθε περίπτωση δύσκολη, κάτι που «το αναγνωρίζουν όλοι και το αποδέχεται με ωριμότητα και ο ελληνικός λαός»... Ωριμότητα βαφτίζουν με προκλητικό τρόπο τα κυβερνητικά στελέχη την αποδοχή του νέου μνημονίου που ετοιμάζουν. Βεβαίως, ο Π. Σκουρλέτης, στην ίδια εκπομπή, αναφέρει για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι «δεν ήταν μαξιμαλιστικό»: «Αντικειμενικά, δεν μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως, αλλά μετατίθεται στα τέσσερα χρόνια» και βλέπουμε, συμπληρώνουμε εμείς...

... η αποδοχή του νέου μνημονίου

Αν τα «μη μαξιμαλιστικά» είναι αδύνατο να γίνουν άμεσα, ας αναρωτηθεί ο λαός τι μπορεί να περιμένει από την κυβέρνηση για τις πραγματικές ανάγκες του, που προφανώς κατά τον Σκουρλέτη είναι «μαξιμαλιστικές». Πλέον, όλοι καταλαβαίνουν ποιες ήταν οι «άμεσες» λύσεις που κουβαλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, επιτιθέμενος μάλιστα διαχρονικά στο ΚΚΕ, επειδή δήθεν τις παραπέμπει στη «Δευτέρα Παρουσία»: νέα, επώδυνα και αντιλαϊκά μέτρα. Αν βγαίνει ένα συμπέρασμα, είναι ότι μόνος δρόμος για τη διεκδίκηση των απωλειών των εργαζομένων είναι η οργανωμένη τους πάλη, δείχνοντας στην κυβέρνηση «ότι λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο», όταν ποντάρει στην «ωριμότητά» τους.

Δεν κρύβεται...

Δεν αφήνει η Χρυσή Αυγή ευκαιρία να πάει χαμένη, προκειμένου να καταθέσει τα διαπιστευτήριά της στους επιχειρηματικούς ομίλους. Χτες, στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα μνημόνια, το βουλευτή της ΧΑ και μέλος της Επιτροπής, Γ. Γαλέο, αυτό που τον «μάρανε» ήταν ότι κατηγορούν τους ...καημένους τους εφοπλιστές για φοροφυγάδες και κάλεσε το μάρτυρα που εξεταζόταν εκείνη τη στιγμή, τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κ. Κόλλια, να αποκαταστήσει τη φήμη τους. Οι δυο τους συμφώνησαν ότι πρέπει να «υπάρξουν ενισχυτικές πολιτικές θέσπισης φορολογικών κινήτρων», αλλά και κίνητρα για να φέρουν οι εφοπλιστές πλοία στην ελληνική σημαία. Δηλαδή, νέα προνόμια και επιδοτήσεις. Δεν εκπλήσσει. Αλλωστε, τα δουλεμπορικά γραφεία που προσπάθησε να στήσει η ΧΑ στην Εύβοια και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, για να προσφέρει σύγχρονους δούλους στα αφεντικά παίρνοντας μάλιστα και κεφαλιάτικο, μαρτυράνε ποια είναι η φύση της, όσο και αν προσπαθεί να την κρύψει με διάφορες άναρθρες κραυγές.

Η σκληρή πραγματικότητα

Καθημερινός είναι ο «βομβαρδισμός» των ειδήσεων και των πληροφοριών που δέχεται ο λαός, σχετικά με το εάν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι, το ποιες είναι οι απαιτήσεις των δανειστών, ποιες οι προτάσεις της συγκυβέρνησης, ποιος έκανε τηλεδιάσκεψη με ποιον, για να συζητήσουν το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης, το πόσο περήφανοι νιώθουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που δεν υποκύπτουν στους εκβιασμούς... Την ίδια στιγμή, οι αντιλαϊκοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί εξακολουθούν να ισχύουν, η πολιτική που ακολουθείται είναι εναρμονισμένη με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο λαός συνεχίζει να ζει μέσα στη φτώχεια και να κάνει διαρκώς εκπτώσεις από βασικές του ανάγκες. Και γενικώς, η ζωή της εργατικής τάξης εξακολουθεί να κυλά το ίδιο άσχημα όπως και πριν.

Ενα παράδειγμα: Ηδη σημειώνεται ένα μεγάλο αδιέξοδο για δεκάδες χιλιάδες εργατικές οικογένειες, νέα ζευγάρια που θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό την επόμενη χρονιά. Κι αυτό γιατί ούτε προσλήψεις προσωπικού μπορούν να γίνουν, εξαιτίας των νόμων που ήδη ισχύουν, ούτε να δημιουργηθούν νέες υποδομές, αφού οι περικοπές των κονδυλίων που προέβλεπαν νόμοι προηγούμενων κυβερνήσεων ζουν και βασιλεύουν, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα πολλών δήμων έχουν δεσμευτεί από την κυβέρνηση...

Το ίδιο ισχύει και σε άλλες πλευρές της ζωής των λαϊκών οικογενειών, που η κυβέρνηση τις καλεί να χορτάσουν με ...«περηφάνια», όταν αυτή διαπραγματεύεται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ζήτημα πόρων!

«Πέσαμε έξω σαν Δημόσιο μέσω Ασφαλιστικού - Συνταξιοδοτικού. Θα σωθούμε σαν Δημόσιο και σαν κράτος, πάλι, βάζοντας τάξη στο Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό». Αυτά δήλωνε προκλητικά, χτες, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κύρτσος, σε ραδιοφωνικό σταθμό. Για το κρατικό χρέος, λοιπόν, φταίνε οι συνταξιούχοι. Αθώο το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, που για έξι δεκαετίες λεηλάτησαν τα αποθεματικά των Ταμείων. Αθώοι οι επιχειρηματίες που δεν πλήρωναν και συνεχίζουν και σήμερα να μην πληρώνουν ΙΚΑ, υπεξαιρώντας και τις εισφορές των εργαζομένων που παρακρατούν, αθώες οι επιχειρήσεις που κατά σύστημα απασχολούν ανασφάλιστους, κλέβοντας και τους εργαζόμενους και το ΙΚΑ.

Ομως, οι ακραιφνείς πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου τη δουλειά τους κάνουν. Αυτή είναι η αποστολή τους. Από κοντά τους, όμως, ακολουθούν και οι νέοι κυβερνώντες του ΣΥΡΙΖΑ, που «ανακάλυψαν» και αυτοί ότι το ζήτημα του Ασφαλιστικού είναι η «έλλειψη πόρων», αποκρύβοντας ότι αυτοί οι πόροι υπάρχουν, αλλά είναι στα χέρια του κεφαλαίου, που μετέτρεψε τα αποθεματικά και τα κλεμμένα σε επιχειρήσεις, εργοστάσια, τράπεζες και καράβια. Και οι δύο, πρώην και νυν, τρομοκρατούν τους εργαζόμενους, αποκρύβουν την αλήθεια και τις πραγματικές λύσεις για το Ασφαλιστικό, για να προετοιμάσουν τις νέες επώδυνες και αντεργατικές πολιτικές που ετοιμάζουν. Γι' αυτό, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να υποκύψουν στον τρόμο και στους εκβιασμούς, αλλά να τους απορρίψουν, απαιτώντας εδώ και τώρα για το Ασφαλιστικό να πληρώσουν εργοδοσία και κράτος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ