Τετάρτη 3 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ζητά συμφωνία, απεύχεται εκλογές

Να καταλήξει άμεσα σε συμφωνία με τους δανειστές ζητά η ηγεσία της ΝΔ από την κυβέρνηση, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης για παραμονή εντός ΕΕ και ευρώ. Ταυτόχρονα, η ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να απεύχεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, φοβούμενη χαμηλά ποσοστά που θα δώσουν πάτημα στην εσωκομματική αντιπολίτευση να θέσει ακόμα επιτακτικότερα ζήτημα ηγεσίας.

Σε αυτή τη βάση, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης, δήλωσε χτες: «Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Τσίπρας μας διαβεβαίωνε ότι καθαρογράφεται το κείμενο της συμφωνίας. Σήμερα λέει ότι η συμφωνία δεν υπάρχει ακόμη και ότι τώρα απλώς κατέθεσε το δικό του σχέδιο! Την ίδια στιγμή, ομολογούν ότι η υπερήφανη διαπραγμάτευση κατέληξε σε τελεσίγραφο! Και μέσα σε όλα αυτά, απειλούν με εκλογές που δεν τις αντέχει η Ελλάδα. Τι θα ζητήσουν; Εντολή για να πάνε τη χώρα στα βράχια; `Η συγχωροχάρτι για τα ψέματα που είπαν;».

Οσον αφορά στη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές της ΝΔ στην ψηφοφορία στη Βουλή -όταν φέρει εκεί η κυβέρνηση τη συμφωνία-, η ηγεσία του κόμματος επιμένει μεν για «εθνική συνεννόηση», χωρίς όμως να διευκρινίζει τι ακριβώς εννοεί, ούτε ξεκαθαρίζει και τι γραμμή θα δώσει. Ακούγονται, πάντως, και τοποθετήσεις όπως αυτή του στελέχους της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκη, περί ψήφου κατά συνείδηση.

«Κεντροδεξιά θα υπάρχει, το ερώτημα είναι αν θα είναι η ΝΔ»

Στα εσωκομματικά, ο φερόμενος ως δελφίνος, βουλευτής Ν. Δένδιας, μιλώντας στο «MEGA» και απαντώντας στην ερώτηση αν η ΝΔ μπορεί να μετατραπεί σε ΠΑΣΟΚ εξαιτίας της δημοσκοπικής συρρίκνωσής της, απάντησε: «Εχω πει καθαρά ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει έναν κίνδυνο. Αν δεν τον δει ξεκάθαρα, δεν ξεδιαλύνει στο εσωτερικό της τι θέλει να πει στην ελληνική κοινωνία, δεν κάνει την αυτοκριτική της, δεν εξηγήσει τι έγινε στραβά και δεν επαναδιατυπώσει πρόταση συνολικά προς την κοινωνία, αλλά αντίθετα πορεύεται με μια λογική απλής δικαίωσης, θα έχουμε θέμα (...) Οταν χάνει τις εκλογές ένα κόμμα εξουσίας, πρέπει να μπαίνει σε εσωκομματικό διάλογο, σοβαρό, βαθύτατο, με αποφασιστική αρμοδιότητα. Τώρα κάνουμε συνδιασκέψεις που δεν έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα. Για μένα δε γίνεται έτσι» συμπλήρωσε, καθώς ο ίδιος είναι εξ αυτών που θέλουν έκτακτο συνέδριο.

Στο ίδιο πνεύμα, πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Η ζωή θα δείξει ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Ελπίζω να μην το δείξει ως μεταθανάτια αυτοψία, διότι και το ΠΑΣΟΚ αν γυρίσει πίσω στην ιστορία του, πιθανόν θα βρει σημεία στα οποία θα μπορούσε να ανακόψει την πορεία που έχει και δεν το έπραξε. Ελπίζω να μη συμβεί το ίδιο και σε εμάς. Κεντροδεξιά θα υπάρχει στην Ελλάδα, δεν υπάρχει περίπτωση να εξαφανιστεί. Το ερώτημα είναι αν θα είναι η ΝΔ ή αν θα γεννηθεί κάτι άλλο από το κενό που αφήνουμε» κατέληξε, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για ένα νέο κομματικό φορέα, στην «κινούμενη άμμο» της αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org