Τετάρτη 3 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ενδοαστική διαπάλη για την «εμβάθυνση» της ΟΝΕ

Επί τάπητος τίθεται το ζήτημα της παραπέρα ολοκλήρωσης και εμβάθυνσης της Ευρωζώνης, το οποίο και αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες πολιτικής της Κομισιόν. Μάλιστα, το συγκεκριμένο σχέδιο φέρεται να συζητήθηκε και στο πλαίσιο της συνάντησης του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρ. Ολάντ.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία δομών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ειδικά για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και των πόρων του Γιούρογκρουπ, ενώ οι προτεραιότητες της πολιτικής που θέτει η Κομισιόν, θα εγκρίνονται κάθε χρόνο σε μια Σύνοδο Κορυφής από τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, οι χώρες που θα ανήκουν σε αυτό τον πυρήνα θα πρέπει να ακολουθούν μια «αυστηρή» πολιτική.

Να σημειωθεί ότι ο λεγόμενος δεκάλογος Γιούνκερ προδιαγράφει και την παραπέρα ενίσχυση της διαδικασίας του «ευρωπαϊκού εξαμήνου» (δηλαδή των μέτρων της δημοσιονομικής εποπτείας), καθώς και τη μελλοντική αντικατάσταση της τρόικας από «μια δομή που να διαθέτει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία, βασισμένη στα ευρωπαϊκά όργανα, με αυξημένο κοινοβουλευτικό έλεγχο, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο».

Να υπενθυμίσουμε παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, σχετικά με τη διαμόρφωση Κοινοβουλίου αποκλειστικά για τα κράτη της Ευρωζώνης, αλλά και προτάσεις, όπως για τη διαμόρφωση προϋπολογισμού της Ευρωζώνης. Θυμίζουμε, επίσης, και τις σχετικά πρόσφατες αναφορές του διοικητή της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, για την παραπέρα εκχώρηση κυριαρχίας από τα κράτη και τις κυβερνήσεις στην αρμοδιότητα της Κομισιόν.

Παράλληλα, το σχέδιο Γιούνκερ προβλέπει τη διαμόρφωση μιας «εύλογης και ισορροπημένης συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με τις ΗΠΑ». Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της Α. Μέρκελ στη γερμανική «Suddeutsche Zeitung», ότι για τη γερμανική οικονομία, «οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά εκτός της ΕΕ, πολύ μεγαλύτερη ακόμη και από την Κίνα». Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως είναι «προς το συμφέρον μας, για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας μας και της ευημερίας μας, να ενθαρρύνουμε το εμπόριο με τις ΗΠΑ και να μην το αφήσουμε σε ανταγωνιστές μας σε άλλες περιοχές».

Χτες, εξάλλου, ανακοινώθηκε από τη Γιούροστατ ότι ο επίσημος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε το Μάη στο 0,3%, έναντι ρυθμού απόλυτης στασιμότητας που εμφάνισε τον Απρίλη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δομικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων(5/6/2015)
Κοινή συνισταμένη η υλοποίηση των αντιλαϊκών δεσμεύσεων(4/2/2015)
Κρατικό χρήμα και αναδιαθρώσεις για την ανάκαμψη των μονοπωλίων(28/11/2014)
Οξύτατες αντιπαραθέσεις με αφορμή την προεδρία της Κομισιόν(3/6/2014)
Μεγαλώνουν τα αδιέξοδα και οι ανταγωνισμοί(25/2/2012)
Κλιμάκωση της επίθεσης στις λαϊκές συνειδήσεις(8/9/2011)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org