Τετάρτη 3 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επίσκεψη αντιπροσωπείας στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των προσφύγων, υπογράμμισε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Από τη συνάντηση στην έδρα του Γραφείου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στην Αθήνα
Από τη συνάντηση στην έδρα του Γραφείου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στην Αθήνα
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή του ΚΚΕ και Λίνα Κροκίδη, μέλος της ΚΕΟΕ και επικεφαλής του Τμήματος της ΚΕ για τις Λαϊκές Ελευθερίες και τη Δικαιοσύνη, συναντήθηκε την Παρασκευή 29/5, με τον επικεφαλής του Γραφείου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Γιώργο Τσαρμπόπουλο, στην έδρα του Γραφείου στην Αθήνα.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημερώθηκε από τον Γ. Τσαρμπόπουλο και τους συνεργάτες του Γραφείου για την κατάσταση των προσφύγων που έρχονται στην Ελλάδα, την κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου, τις υποδομές καταγραφής - υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, καθώς και τις εξελίξεις στην ΕΕ που αφορούν στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης και την επανεγκατάσταση των προσφύγων στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ μετέφεραν την εκτίμηση του Κόμματος ότι θα οξυνθεί το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, εξαιτίας της κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας σε Μ. Ανατολή και Αφρική - με την ενεργό συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης - και την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των προσφύγων, τη γρήγορη και αξιόπιστη παροχή ασύλου ή επικουρικής προστασίας, τη δημιουργία δημόσιων και αξιοπρεπών δομών φιλοξενίας.

Στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη κατάργησης του Κανονισμού του Δουβλίνου και όλων των μέτρων της ΕΕ που βάζουν φραγμούς στην εγκατάσταση των προσφύγων σε άλλα κράτη - μέλη, εκτός από το κράτος πρώτης υποδοχής ή απόδοσης ασύλου. Σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ, κατήγγειλαν τις αποφάσεις για δημιουργία ναυτικής στρατιωτικής δύναμης και ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε τρίτες χώρες, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των διακινητών μεταναστών και προσφύγων και χαρακτήρισαν εντελώς ανεπαρκή και αποπροσανατολιστική την πρόταση της Κομισιόν για επανεγκατάσταση 40.000 προσφύγων (16.000 από την Ελλάδα) σε άλλα κράτη - μέλη μέσα σε δύο χρόνια, στο όνομα δήθεν της αλληλεγγύης. Τόνισαν ότι, ακόμη κι αν γίνει δεκτή από το Συμβούλιο της ΕΕ η πρόταση αυτή, θα πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό, δεν θα αντιμετωπίσει, ούτε καν θα ανακουφίσει τα προβλήματα που επιτείνονται από τον Κανονισμό του Δουβλίνου και το νομικό πλαίσιο της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ