Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για κερδοφόρα δράση στη Βόρεια Αφρική

Η περιλάλητη «εξωστρέφεια» της ελληνικής αστικής τάξης, η στόχευσή της να διεισδύει σε ξένες αγορές, προωθώντας τα συμφέροντά της, βρίσκει την έκφρασή της και στην επιχείρηση εισόδου στη Βόρεια Αφρική.

Λίγες βδομάδες μετά τη Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου και τις συμφωνίες που δρομολογήθηκαν εκεί, βρέθηκε στην Αίγυπτο ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας, προκειμένου να συμμετάσχει στην 8η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας - Αιγύπτου, συνοδευόμενος από εκπροσώπους υπουργείων, οργανισμών και επιμελητηρίων. Στην αποστολή συμμετείχαν και 40 επιχειρηματίες από μια σειρά κλάδους. Συμμετείχαν σε Επιχειρηματικό Συνέδριο, όπου ο Κούρκουλας επεσήμανε «τις μεγάλες ευκαιρίες για ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών», τονίζοντας ότι «η Αίγυπτος αποτελεί μια τεράστια αγορά σε μια χώρα με δυναμική ανάπτυξης». Στο πλαίσιο της Διυπουργικής Επιτροπής υπογράφτηκαν: Μνημόνιο Συνεργασίας στον αγροτικό και επιστημονικό τομέα με ειδική αναφορά στις ιχθυοκαλλιέργειες, Μνημόνιο στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, «με το οποίο ρυθμίζεται το πλαίσιο της αξιοποίησης εργατικού δυναμικού εκατέρωθεν», Μνημόνιο για την «εμβάθυνση της επιχειρηματικής συνεργασίας», Μνημόνιο με το οποίο προβλέπεται ανταλλαγή πληροφοριών για τις «επενδυτικές δυνατότητες» στις δύο χώρες κ.ά.

Σημειωτέον, στην Αίγυπτο προγραμματίζονται μια σειρά μεγάλα κατασκευαστικά έργα. Εξ ου και η αναφορά του υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Τουρκία, στο πλαίσιο ανοιγμάτων στην τουρκική αστική τάξη, ότι: «Εχουμε τεράστιες δυνατότητες στον τομέα των τεχνικών έργων, των κατασκευών, της συνεργασίας των τεχνικών εταιρειών. Οχι μόνο στην επικράτεια των δύο χωρών μας αλλά και σε τρίτες χώρες». Εξάλλου, ο Κούρκουλας παζάρεψε στην Αίγυπτο τη «συμμετοχή» ελληνικών εταιρειών σε έργα υποδομής και ιδίως στα μεγάλα έργα στο Σουέζ, και τη δυνατότητα «συνεργειών» στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών.

Και στρατιωτική παρουσία

Προηγούμενα, ο Κούρκουλας είχε επισκεφτεί την Αλγερία, συνοδευόμενος από Ελληνες επιχειρηματίες. Συναντήθηκαν με παράγοντες της αλγερινής κυβέρνησης και συμμετείχαν σε «Ελληνο-Αλγερινό Επιχειρηματικό Φόρουμ», που διοργανώθηκε με στόχο την «περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων καθώς και της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών». Στο «Φόρουμ» συμμετείχαν 21 ελληνικές εταιρείες και 77 αλγερινές, ενώ πραγματοποιήθηκαν πολλές κατ' ιδίαν «B2B» επαφές (απευθείας συνεννοήσεις επιχειρηματιών). Επιπλέον, με τους Αλγερινούς υπογράφτηκε Συμφωνία ίδρυσης Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας - Αλγερίας, στο οποίο θα μετέχουν από ελληνικής πλευράς 12 μεγάλες εταιρείες από τους τομείς της Ενέργειας, των κατασκευών, δομικών υλικών, αλουμινίου, ιχθυοκαλλιέργειας, λιπαντικών, ηλεκτρονικής, ανελκυστήρων, διαχείρισης έργων. Σημειωτέον, προς εμπέδωση του τέτοιου κλίματος, από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα, επισκέπτεται την Αλγερία, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλιας.

Βέβαια, η ελληνική αστική τάξη δηλώνει και στρατιωτική παρουσία στην περιοχή ως μέσο προστασίας των μονοπωλίων. Ετσι, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας εισηγούμενος στη Βουλή τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το 2015, έλεγε: «Ξέρετε καλά ότι στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα όπως έχουν τα πράγματα ουδείς χαρίζει οτιδήποτε σε οιονδήποτε. Η διατήρηση ενός status quo είναι αποτέλεσμα της δυνατότητος αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, δεν είναι δωρεά οιουδήποτε». Αναφερόμενος ο ίδιος υπουργός στην προωθούμενη «παραγωγή τεχνολογίας και καινοτομίας» στους κόλπους του στρατεύματος, τόνιζε ότι «μπορεί αυτό να αποτελέσει για την ελληνική εξωτερική πολιτική τεράστιο πλεονέκτημα. Μπορεί να μοχλεύσει πολλαπλασιαστικά τις δυνάμεις μας, όχι μόνο τις δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά τις δυνάμεις της χώρας στην ευρύτερη περιοχή». Με τέτοιες παραδοχές, γίνεται παραπάνω από σαφές ότι όλα αυτά τα προτάγματα, τα σχέδια και οι εξελίξεις, σ' ένα σύστημα που γεννά επεμβάσεις και πολέμους, εγκυμονούν πρόσθετους κινδύνους για τα λαϊκά στρώματα. Μυρίζουν μπαρούτι. Ο λαός να επαγρυπνεί!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ