Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα μια σειρά από τα ημερολόγια του 2015 που ετοίμασαν με μεράκι Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ
Ενα από τα 4 εξώφυλλα των ημερολογίων της ΤΟ Βιομηχανίας |
Στο σημερινό φύλλο, ο «Ρ» ξεχώρισε και παρουσιάζει μερικά από τα ημερολόγια που ετοίμασαν για το 2015 Κομματικές Οργανώσεις από την ΚΟ Αττικής, ενώ θα ακολουθήσει ανάλογη παρουσίαση και με εκδόσεις από την υπόλοιπη χώρα.
Οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου από το αφιερωμένο στο ΚΚΕ ποίημά του κοσμούν το οπισθόφυλλο των ημερολογίων που διακινεί η ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ.
Τέσσερα διαφορετικά εξώφυλλα υμνούν την Ιστορία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, την εργατική τάξη, την πρωτοπόρα ιδεολογία και τους κλασικούς του Μαρξισμού - Λενινισμού, για να συνοδεύουν την καθημερινότητα των μελών και των φίλων του Κόμματος.
Στο δικό της ημερολόγιο του 2015, η Τομεακή Οργάνωση Α' Αθήνας-Γαλατσίου καταγράφει την 97χρονη προσφορά και δράση του ΚΚΕ στις γειτονιές της Αθήνας. Οπως αναφέρεται στο εισαγωγικό της έκδοσης: «Μελετώντας την Ιστορία, εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε και συνεχίζουμε τη δράση μας ακόμα πιο αποφασιστικά».
Στις σελίδες του ημερολογίου είναι διάσπαρτες οι εικόνες από ηρωικές στιγμές του λαού τις Αθήνας, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Το εξώφυλλο του ημερολογίου της ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου |
Στόχος της Οργάνωσης είναι οι σελίδες της έκδοσης να δώσουν το έναυσμα στους δασκάλους και τους καθηγητές να μελετήσουν την Ιστορία των ταξικών αγώνων στην περιοχή τους, να προβληματιστούν για το πώς θα την κρατήσουν ζωντανή και θα μεταλαμπαδεύσουν τα διδάγματά της στη νέα γενιά.
Στον πρόλογο διαβάζουμε: «Οι εκπαιδευτικοί έχουμε ευθύνη απέναντι στους μαθητές μας. Περιφρουρούμε στη μνήμη τα σύμβολα της Ιστορίας των αγώνων του λαού. Αποκαθιστούμε στη συνείδησή τους την πόλη όπου ζουν και μεγαλώνουν ως ένα σύνολο που έχει διαμορφωθεί από τους αγώνες και τις θυσίες των ανθρώπων που έζησαν σε αυτήν πριν απ' αυτούς. Τους σφυρηλατούμε στο ταξικό περιεχόμενο του πατριωτισμού, δηλαδή την υπεράσπιση του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι για την οικοδόμηση μιας πατρίδας χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς ανισότητες και διακρίσεις που θα προωθεί τη φιλία των λαών και θα υπηρετεί τον εργατικό διεθνισμό. Μέσα από την Ιστορία της ταξικής πάλης τούς διαπαιδαγωγούμε ώστε να πιάσουν αυτοί το νήμα των ταξικών αγώνων, να τους φέρουν σε πέρας στο σήμερα και να δικαιώσουν τα πιο μεγάλα λαϊκά οράματα».
Ετσι στο οδοιπορικό που επιχειρεί το ημερολόγιο, ο εκπαιδευτικός βρίσκει ένα εργαλείο. Μαθαίνει για να διδάξει: Την ιστορία της Καισαριανής, της Καλλιθέας, της πλατείας Συντάγματος, των προσφυγικών της Αλεξάνδρας και άλλων αθηναϊκών τόπων, από τη σκοπιά της ηρωικής πάλης των εργατών, της φτωχολογιάς, για να έρθουν καλύτερες μέρες.
Από το ημερολόγιο της ΤΟ Εκπαιδευτικών |