Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2014 - αριθ. φύλλου: 12009

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Με όποια διαχείριση τα αντιλαϊκά μέτρα θα είναι στην ημερήσια διάταξη

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ραδιοφωνικό σταθμό


ΣΕΛ.  4  -  5
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Παζάρια με επίκεντρο τη «μορφή» των μνημονίων

ΣΕΛ.  7

Χωρίς 6.000 ένσημα δεν έχει σύνταξη! Απιαστο όνειρο για γενιές εργαζομένων

Κυνική ομολογία του υπουργού Οικονομικών σε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών

  • Γκίκας Χαρδούβελης: «Η κυβέρνηση, πράγματι, προωθεί την αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη, από τα 4.500 στα 6.000 ένσημα».

«Δε θεωρούμε σωστό να συνταξιοδοτούνται οι εργαζόμενες γυναίκες με ανήλικα παιδιά πριν από τα γενικά όρια».

Αυτά τα ωμά και προκλητικά, για χιλιάδες εργαζόμενους που παραδέρνουν μεταξύ ανεργίας και μισο-δουλειάς, συχνά μάλιστα ανασφάλιστης, είπε χτες ο υπουργός Οικονομικών σε εκπροσώπους συνδικάτων, που, μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών.

  • Εξορμήσεις συνδικαλιστών σήμερα σε χιλιάδες χώρους δουλειάς.
  • Εντείνονται οι προετοιμασίες για τα Κυριακάτικα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ.

ΣΕΛ.  12  -  13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με ψεύδη μεθοδεύουν τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό

Προχτές στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τα νέα μέτρα στο Ασφαλιστικό, που, για άλλη μια φορά, προβλέπουν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επιδόθηκε σε στατιστικές αλχημείες για την ηλικία εξόδου των ασφαλισμένων στη σύνταξη. Ισχυρίστηκε ότι το 75% των συνταξιούχων στο Δημόσιο και το ΙΚΑ λαμβάνουν σύνταξη κάτω από τα γενικά όρια ηλικίας. Το πρώτο, που πρέπει να σημειώσουμε, είναι ότι τα σημερινά «εθνικά όρια ηλικίας», τα οποία επικαλείται ο υπουργός, είναι διαφορετικά απ' αυτά που ίσχυαν πριν από μερικά χρόνια και είναι σαφώς αυξημένα. Ετσι φτάσαμε στο 67ο έτος από το 65ο που ίσχυε πριν από μερικά χρόνια, που μάλιστα στις γυναίκες ήταν 5 χρόνια νωρίτερα, δηλαδή το 60ό έτος. Το δεύτερο, ότι έχει επιλεκτική μνήμη. Σκόπιμα αναφέρεται στο Δημόσιο και το ΙΚΑ, αλλά δεν αναφέρεται στα πολυπληθή Ταμεία του ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ, όπου στο μεν πρώτο η συντριπτική πλειοψηφία συνταξιοδοτείται μετά το 65ο έτος της ηλικίας τους και στο δεύτερο προϋπόθεση συνταξιοδότησης είναι η συμπλήρωση του 65ου έτους.

Η αλήθεια είναι ότι η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στη χώρα μας, για όλα τα Ταμεία και όχι επιλεκτικά, είναι ανάλογη της μέσης ευρωπαϊκής ηλικίας συνταξιοδότησης και κινείται γύρω από το 62ο έτος. Εξάλλου, θα ήταν απάνθρωπο, όλοι οι εργαζόμενοι να έβγαιναν στη σύνταξη στα ανώτερα γενικά όρια, αφού υπάρχουν και οι περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας (ατύχημα, ασθένεια), αλλά και το ειδικό καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), όπως και η περίπτωση των ενστόλων. Εκτός κι αν στην κυβέρνηση θεωρούν φυσιολογικό ένας εργαζόμενος στα ορυχεία ή στην οικοδομή, να δουλεύει μέχρι τα 65 και τα 67, αλλά και ένας πιλότος στρατιωτικού αεροσκάφους να βρίσκεται στο πηδάλιο μέχρι τα βαθιά του γεράματα.

Επιπλέον, ακόμα και στις περιπτώσεις εξόδου από την εργασία πριν από τα γενικά όρια, πρέπει να συνυπολογιστούν και μια σειρά άλλοι παράγοντες που αναπτύσσονται στο έδαφος της «ελεύθερης» καπιταλιστικής οικονομίας. Τι θα 'πρεπε να κάνει, δηλαδή, κάποιος που χάνει τη δουλειά του και μένει για χρόνια άνεργος πριν από τα 65 χρόνια του; Να μένει χωρίς εισόδημα και να πεινά; Ετσι, αρκετοί εργαζόμενοι κάνουν χρήση του καθεστώτος των «πρόωρων» συνταξιοδοτήσεων, ακόμα και με επώδυνο κόστος, αφού για τα 5 χρόνια «πρόωρης» συνταξιοδότησης η σύνταξή τους μειώνεται κατά 30%! Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες εργαζόμενες με ανήλικα παιδιά.

Χρειάζεται, μάλιστα, να θυμίσουμε στον υπουργό ότι, προκειμένου να προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ και τραπεζών, πολλές φορές εφαρμόστηκαν προγράμματα «πρόωρης» εξόδου από την εργασία, σε βάρος και των ασφαλιστικών ταμείων. Οι ίδιες, δηλαδή, οι κυβερνήσεις έδιωχναν τον κόσμο νωρίτερα στη σύνταξη. Το ίδιο αποτέλεσμα είχε και η ψήφιση των αντιασφαλιστικών νόμων, που εξωθούσαν τους ασφαλισμένους να εγκαταλείψουν την εργασία τους, μπροστά στον κίνδυνο να «εγκλωβιστούν» και να φορτωθούν στις πλάτες τους πρόσθετα χρόνια εργασίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, το 75% των σημερινών συνταξιούχων είναι άνω των 66 ετών ενώ το 84,5% άνω των 61 ετών. Γι' αυτά η κυβέρνηση, βέβαια, δε μιλά.

Η κυβέρνηση, κατ' απαίτηση του κεφαλαίου, καταφεύγει σε φτηνές εντυπώσεις και αλχημείες, που αναπαράγουν διάφορα αστικά ΜΜΕ, με στόχο να αποδυναμωθεί η προσπάθεια λαϊκής κινητοποίησης ενάντια στα νέα αντιασφαλισιτκά μέτρα.


Παράσταση διαμαρτυρίας συνδικάτων στο υπουργείο Εργασίας

Εργαζόμενοι από συνδικάτα της Αττικής συγκεντρώθηκαν χτες και στο υπουργείο Εργασίας, μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην αντιλαϊκή επίθεση στην Ασφάλιση.

Σήμερα, Παρασκευή, στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας, διοργανώνουν από κοινού παράσταση διαμαρτυρίας η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.


ΣΕΛ.  12


ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015
Εργαλείο στήριξης του κεφαλαίου

ΣΕΛ.  6
ΟΓΕ
Πλούσια δράση της για την Υγεία

ΣΕΛ.  15
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Ανταγωνισμοί και αναζήτηση συμβιβασμών

ΣΕΛ.  3
Να δοθεί εκπαιδευτική άδεια στον Νίκο Ρωμανό
  • Διάβημα διαμαρτυρίας ΠΑΜΕ - ΟΓΕ - Δημοκρατικής Συσπείρωσης - δημάρχων της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
  • Συνάντηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα με τον υπουργό Δικαιοσύνης: «Ερωτήματα γεννάει η στάση της κυβέρνησης»

ΣΕΛ.  10


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org