Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συνεχίζονται οι περιοδείες

Μια σειρά από περιοδείες προγραμματίζει για τις επόμενες μέρες η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με θέμα: «Ο εργαζόμενος λαός να απαντήσει στην αντιλαϊκή επίθεση με την οργάνωση της πάλης του και ισχυρό ΚΚΕ».

Οι περιοδείες της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ συνεχίζονται και την ερχόμενη βδομάδα. Μεταξύ άλλων:

-- Τη Δευτέρα 8/12, στις 10 μ.μ., στο ΚΔΑ Κρυονερίου των ΕΛΤΑ θα περιοδεύσει ο Γ. Τασιούλας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Την ίδια ώρα στο ΚΔΑ Αεροδρομίου των ΕΛΤΑ θα περιοδεύσει ο Π. Ηλιόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Τρίτη 9/12, στις 10 π.μ., στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ θα περιοδεύσει ο Γ. Ζιώγας, μέλος της ΚΕ. Την ίδια μέρα, στις 1.30 μ.μ. κλιμάκιο της Τομεακής Οργάνωσης Επαγγελματοβιοτεχνών της ΚΟ Αττικής θα περιοδεύσει σε εμπορικά μαγαζιά στα Πατήσια.

-- Την Τετάρτη 10/12, στις 10 π.μ., στο εργοτάξιο στο Ιδρυμα Νιάρχου θα περιοδεύσει ο Σπ. Χαλβατζής, βουλευτής του Κόμματος.

Το νέο του 4σέλιδο με τίτλο «Κομματική Ζωή και Δράση», που θα δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, εγκαινιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης». Στόχος του 4σέλιδου, μέσα από τα ρεπορτάζ, τις ανταποκρίσεις και την αρθρογραφία που θα φιλοξενούνται στις σελίδες του με έναν πιο συγκεντρωμένο τρόπο, είναι να αναδεικνύονται πείρα και συμπεράσματα από τη δουλειά των Κομματικών Οργανώσεων στη βάση των Αποφάσεων του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, πτυχές που βγαίνουν από την πολύμορφη δραστηριότητά τους, θετικά παραδείγματα από την εσωκομματική ζωή, τις πρωτοβουλίες και το πολιτικό άνοιγμά τους, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν ευρύτερα από τις Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Με αυτήν την έννοια, στο επίκεντρό του θα βρεθούν ζητήματα όπως η κομματική οικοδόμηση, η εσωκομματική ζωή, η δουλειά με τους οπαδούς και τους φίλους του ΚΚΕ, για την εμβάθυνση και τη διεύρυνση των δεσμών του Κόμματος με τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία, η διακίνηση, αξιοποίηση και μελέτη του κομματικού Τύπου και των εκδόσεων του Κόμματος κ.ά.

Στο σημερινό 4σέλιδο μπορείτε να διαβάσετε:

-- Να απαντήσει ο εργαζόμενος λαός: Ρεπορτάζ από τις περιοδείες που πραγματοποιεί η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σε δεκάδες χώρους, απευθύνοντας κάλεσμα για οργάνωση της πάλης με ισχυρό ΚΚΕ.

-- 76 χρόνια από τη δολοφονία του Χρ. Μαλτέζου: Ρεπορτάζ από την εκδήλωση των ΤΟ Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τον αλύγιστο Γραμματέα της ΟΚΝΕ.

-- «Οι Ανατολικές Συνοικίες το Δεκέμβρη του 1944»: Ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις για την επανέκδοση του βιβλίου της 6ης Αχτίδας του ΚΚΕ το 1945.

-- Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ: Παρουσίαση καλαίσθητων εκδόσεων από Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ στο πλαίσιο της Εξόρμησης.

Καμιά αναμονή. Οργάνωση της πάλης τώρα

Κλιμάκια της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ «οργώνουν» δεκάδες χώρους σε όλο το Λεκανοπέδιο, απευθύνοντας κάλεσμα λαϊκής πάλης και ενίσχυσης του ΚΚΕ

Από την περιοδεία στη «ΒΙΑΝΕΞ»
Από την περιοδεία στη «ΒΙΑΝΕΞ»
Με σύνθημα «Ο εργαζόμενος λαός να απαντήσει στην αντιλαϊκή επίθεση με την οργάνωση της πάλης του και ισχυρό ΚΚΕ», η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ «οργώνει» όλες αυτές τις μέρες δεκάδες χώρους: μεγάλους χώρους δουλειάς και γραφεία, ξενοδοχεία και νοσοκομεία, συνοικίες και εμπορικά μαγαζιά, σχολές κατάρτισης και αθλητικούς χώρους.

Με το «Ριζοσπάστη» και τις ανακοινώσεις του Κόμματος για τις παρεμβάσεις του στη Βουλή και στο κίνημα, με άξονα τις διεκδικήσεις για το μισθό, την προστασία των ανέργων, τις συλλογικές συμβάσεις κ.λπ. μέλη και φίλοι του Κόμματος είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν πλατιά με εργαζόμενους για τις πολιτικές εξελίξεις, την αντιλαϊκή επίθεση που συνεχίζεται για λογαριασμό του κεφαλαίου και την αναγκαιότητα οργάνωσης της πάλης.

Να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος διαλέγοντας αντιλαϊκό διαχειριστή

Στο κατάστημα «Praktiker», στον Ταύρο η συζήτηση με τους εργαζόμενους ξεκίνησε από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως η εντατικοποίηση, η ανασφάλεια με τις δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις, τις προσλήψεις μέσω voucher. Οι κομμουνιστές κάλεσαν τους εργαζόμενους να μην επιδείξουν καμιά ανοχή σε νέα μέτρα. Να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, διαλέγοντας αντιλαϊκό διαχειριστή αλλά να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Στιγμιότυπο από την περιοδεία στο «LEROY MERLIN»
Στιγμιότυπο από την περιοδεία στο «LEROY MERLIN»
«Η πολιτική επίθεσης από την αστική τάξη, οποιοδήποτε κόμμα κι αν επιλέξει να αξιοποιήσει, πρέπει να βρει απάντηση από την ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού», σημείωσε ο Τάσος Κεσόπουλος, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, μιλώντας με τους εργαζόμενους. Τους κάλεσε επίσης να αξιολογήσουν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχει πλέον δοκιμαστεί σε διάφορα πόστα. Στην Τοπική Διοίκηση, στο κίνημα, σε διεθνείς συναντήσεις δε χάνει ευκαιρία να δείξει ότι παραμένει πιστός υπηρέτης του συστήματος και της ΕΕ. «Για το λαό δύο δρόμοι υπάρχουν: Ο ένας είναι του κεφαλαίου που φέρνει νέα μέτρα, ομαδικές απολύσεις, αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και άλλα. Ο άλλος που υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, είναι αυτός που προτείνει το ΚΚΕ που δε ζητά από τους εργαζόμενους να κάτσουν στην άκρη, αλλά μαζί να παλέψουμε», σημείωσαν τα στελέχη του ΚΚΕ, καλώντας τους εργαζόμενους το επόμενο διάστημα να κλιμακώσουν τους αγώνες.

Στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους κυριάρχησαν τα νέα μέτρα που κυοφορούνται από τα παζάρια της συγκυβέρνησης με την τρόικα. Την Πέμπτη, μέρα που το ΠΑΜΕ σήμανε συναγερμό για την Κοινωνική Ασφάλιση που μπαίνει στο στόχαστρο συγκυβέρνησης και τρόικας, το ΚΚΕ σε όλους τους χώρους δουλειάς και τις συνοικίες κάλεσε το λαό σε αποφασιστική συμμετοχή στην πάλη.

Υπάρχει δρόμος για το λαό

Στη φαρμακοβιομηχανία της ΒΙΑΝΕΞ, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο κυλικείο και άκουσαν ομιλία από τον βουλευτή του ΚΚΕ, Σπύρο Χαλβατζή, ο οποίος τόνισε ότι η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό στη Βουλή επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ακρωτηριάσει κι άλλα εργατικά δικαιώματα, συγκεντρώνοντας δισεκατομμύρια ευρώ όχι για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Αναφερόμενος στο νέο ασφαλιστικό νόμο που ετοιμάζεται, σημείωσε ότι ξεθεμελιώνονται κι άλλα δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες από τους εργαζόμενους.

Καταλήγοντας ο βουλευτής του Κόμματος κάλεσε τους εργαζόμενους σε σύγκρουση με τη στρατηγική της ΕΕ, λέγοντας: «Αντίστοιχα μέτρα όπως της Ελλάδας παίρνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Εχουν τεράστια ευθύνη τα κόμματα της συγκυβέρνησης, όμως και όσοι αποδέχονται τη στρατηγική αυτή είναι συνυπεύθυνοι, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να χάσουν λεπτό. Να ενισχύσουν το ΚΚΕ και να μπουν μαζί του στην πάλη για τα καθημερινά προβλήματά που τους απασχολούν».

Στο κατάστημα LEROY MERLIN, των δεκάδων εργαζομένων, η ανησυχία στη συζήτηση είναι έντονη. Ειδικά οι πιο νέοι δηλώνουν ότι ήταν θέμα χρόνου να έρθει η σειρά της Ασφάλισης στην αντιλαϊκή επίθεση, πολλοί από αυτούς λένε ότι το έχουν πάρει απόφαση, σύνταξη δε θα δουν...

Τα στελέχη του ΚΚΕ, που οργάνωσαν την περιοδεία, κάλεσαν σε γενικευμένη πάλη για να αποκρουστεί η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται, για να έρθει πιο κοντά ο μοναδικός φιλολαϊκός δρόμος, ο μόνος δρόμος που μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Οπως τόνισαν στις συζητήσεις, περνώντας από πόστο σε πόστο, είναι πια ώρα να μιλήσει ο λαός, να πάψει να κάθεται στην άκρη και να δείξει τη δύναμή του: «Οσο ο λαός περιμένει παθητικά να του λύσει τα προβλήματα μια κυβέρνηση, όποιο όνομα και να έχει, μόνο χειρότερες μέρες μπορεί να δει. Ενας δρόμος υπάρχει: να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, να διεκδικήσει την εξουσία απ' αυτούς που την έχουν πραγματικά, το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια».

Εκδήλωση για το Δεκέμβρη του '44 στον Αλμυρό

Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από τον ηρωικό Δεκέμβρη του '44 πραγματοποιεί η Τομεακή Οργάνωση Υπαίθρου Μαγνησίας του ΚΚΕ, αύριο, Κυριακή, στις 11 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Αλμυρού.

Στην εκδήλωση θα τιμηθούν και 9 μέλη των ΚΟΒ Υπαίθρου Μαγνησίας του ΚΚΕ, όλοι τους μαχητές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Λούμας, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Μαγνησίας του ΚΚΕ.

ΚΟ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα 70 χρόνια από το «Go Βack»

Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες 70 χρόνια από τα Χριστούγεννα του 1944, όταν σύσσωμος ο λεσβιακός λαός, κάτω από την καθοδήγηση του ΚΚΕ και με πρωτοβουλία του ΕΑΜ, κατέβηκε στα «Μπλόκια» της Μυτιλήνης για να αποτρέψει την απόβαση των «μαύρων» του Τόρνμπουλ (Turnbull), βροντοφωνάζοντας στους Εγγλέζους αποικιοκράτες το θρυλικό «Go Back» και ματαιώνοντας έτσι την επιχειρούμενη νέα κατοχή του νησιού.

Η ΚΟ Λέσβου του ΚΚΕ διοργανώνει σχετική εκδήλωση το Σάββατο 13/12, στις 7 μ.μ. στο παλιό Εργατικό Κέντρο (Κομνηνάκη 43 - Μυτιλήνη), στην οποία θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Λαϊκά γλέντια που συνδυάζουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου

ΡΕΘΥΜΝΟ
ΡΕΘΥΜΝΟ
Λαϊκά γλέντια που συνδυάζουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου, που επιτρέπουν σε μέλη και φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ να ανταμώνουν και να μοιράζονται στιγμές ξενοιασιάς και κεφιού, αλλά συγχρόνως συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της Οικονομικής Εξόρμησης, πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο από Κομματικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα.

Πολύτιμα διαλείμματα στη δύσκολη καθημερινότητα εργατικών - λαϊκών οικογενειών, των ανθρώπων του μόχθου, που τα τιμούν με τη συμμετοχή τους.

Μεταξύ άλλων τις τελευταίες μέρες με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν γλέντια απ' τις ΚΟ Κεντρικού Μενιδίου και ΕΒΕ στο Μενίδι. Στο κάλεσμά τους ανταποκρίθηκε πλήθος κόσμου, από εργαζόμενους, ανέργους, λαϊκές οικογένειες, οι οποίοι διασκέδασαν μέχρι αργά, υπό τον ήχο εργατικών και λαϊκών τραγουδιών.

Εξίσου επιτυχής ήταν η συνεστίαση της Τομεακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το αφιέρωμα στα 96 χρόνια Ιστορίας του Κόμματος που ετοίμασαν μέλη της ΚΝΕ, με απαγγελίες ποιημάτων και κειμένων, καθώς και τραγούδια που γράφτηκαν με αφορμή το ίδιο το Κόμμα, αλλά και τους αγώνες του λαού σε αυτή τη μακροχρόνια, γεμάτη αγώνα και θυσία, Ιστορία του. Στη συνέχεια όσοι βρέθηκαν εκεί διασκέδασαν με κρητική μουσική και χορούς, αλλά και με λαϊκά και αντάρτικα τραγούδια.

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Με ενθουσιασμό, μαχητικότητα και αγωνιστικότητα τιμήθηκαν τα 96 χρόνια του ΚΚΕ και στην Αμφιλοχία. Στο λαϊκό γλέντι που οργάνωσαν οι ΚΟ Αμφιλοχίας του ΚΚΕ συμμετείχαν δεκάδες κάτοικοι της περιοχής. Η βραδιά ετοιμάστηκε με το μεράκι και τη διάθεση των κομμουνιστών, ενώ όλα τα πλούσια εδέσματα ήταν προσφορές αγωνιστών και απλών ανθρώπων, αγροτών και κτηνοτρόφων, εργαζομένων και επαγγελματιών.

Λαϊκό γλέντι για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος διοργάνωσαν και οι Οργανώσεις Καλλιθέας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Μεγάλος αριθμός εργαζομένων, ανέργων και λαϊκών οικογενειών ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, με αποτέλεσμα η εκδήλωση να είναι από τις μαζικότερες των τελευταίων χρόνων με πλούσιο μουσικό πρόγραμμα, που περιλάμβανε εργατικά και λαϊκά τραγούδια. Το γλέντι κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα με μεζέδες, κρασί, χορό και τραγούδι.

Γλέντια ωστόσο πραγματοποιούν αυτές τις μέρες και οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στο εξωτερικό, όπως αυτό που διοργάνωσε προς τιμήν των 96 χρόνων του Κόμματος και για την Οικονομική Εξόρμηση η ΚΟΒ Στοκχόλμης, γεμίζοντας την αίθουσα της ελληνικής κοινότητας στη νότια Στοκχόλμη. Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση έκανε ο Γ. Κωνστάντης, Γραμματέας της ΚΟΒ Στοκχόλμης του ΚΚΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Kjell Bygden, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Σουηδίας.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ - 70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 1944
Για τον ηρωικό αγώνα του λαού των Ανατολικών Συνοικιών της Αθήνας

Τη Δευτέρα 15/12 στην Καισαριανή η κεντρική εκδήλωση των ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Το εξώφυλλο της επανέκδοσης του βιβλίου της 6ης Αχτίδας της ΚΟ Αθήνας του 1945, «Οι Ανατολικές Συνοικίες το Δεκέμβρη του 1944»
Το εξώφυλλο της επανέκδοσης του βιβλίου της 6ης Αχτίδας της ΚΟ Αθήνας του 1945, «Οι Ανατολικές Συνοικίες το Δεκέμβρη του 1944»
Τη Δευτέρα 15 Δεκέμβρη, 7.00 μ.μ. στο δημαρχείο Καισαριανής, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση των Τομεακών Οργανώσεων Ανατολικών Συνοικιών Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για το Δεκέμβρη του 1944 και τη συμβολή του λαού των Ανατολικών Συνοικιών. Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Προετοιμάζοντας την εκδήλωση τις τελευταίες 3 βδομάδες, οι Τομεακές Οργανώσεις πραγματοποίησαν τέσσερις επιτυχημένες παρουσιάσεις της επανέκδοσης του βιβλίου της 6ης Αχτίδας της ΚΟΑ από το 1945, «Οι Ανατολικές Συνοικίες το Δεκέμβρη του 1944», σε Ηλιούπολη, Βύρωνα, Ζωγράφου και Υμηττό.

Οπως αναδείχθηκε στις εκδηλώσεις, ο Δεκέμβρης του 1944, συνέχεια της πάλης του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και προοίμιο της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ, υπήρξε φαινόμενο μοναδικό σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Καισαριανή, Βύρωνας, Υμηττός, Λόφος Αρδηττού, Μετς, Παγκράτι, Κατσιπόδι (Δάφνη), Δρουγούτι (τμήμα του Ν. Κόσμου), Κουπόνια (Κάτω Ιλίσια): Οι φτωχογειτονιές της Ανατολικής Αθήνας είχαν τη δική τους συμβολή στο γνήσιο λαϊκό ξέσπασμα μετά τη «ματωμένη Κυριακή» της 3ης του Δεκέμβρη και καταγράφονται στο βιβλίο που επανεκδόθηκε και κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή».

Με όλα τα μέσα στη μάχη

Η συμβολή του λαού της περιοχής στις 33 μέρες των μαχών υπήρξε γιγάντια. Πλάι στους ένοπλους μαχητές πήραν μέρος χιλιάδες, ως τραυματιοφορείς, νοσοκόμοι, σύνδεσμοι κ.ά.

«Καθημερινά είχε απώλειες ο ΕΛΑΣ αλλά τα ντουφέκια ποτέ δε σταμάτησαν να κελαηδούν. Πίσω από κάθε μαχητή παραμόνευε και ένας άμαχος για να πάρει τη θέση του. Το Σύνταγμα των Ανατολικών Συνοικιών, που είχε τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη 1.300 μαχητές, είχε απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες οκτακόσιους! Κι όμως την τελευταία μέρα του Δεκέμβρη βρέθηκε με δύναμη 1.800!»

Το παραπάνω απόσπασμα από την μπροσούρα δείχνει την αποφασιστικότητα με την οποία πάλεψε ο λαός, με την ορμή που του έδωσε η συνειδητοποίηση της δύναμής του. Χαρακτηριστικά είναι και τα αποσπάσματα της μπροσούρας που αξιοποίησε ο Θ. Γκιώνης στην ομιλία του στην εκδήλωση στου Ζωγράφου, όπως το παρακάτω: «Για το αετόπουλο 12 χρονών, που σκοτώθηκε την ώρα που μετέφερε πολεμοφόδια. Για τη Βάσια Φωτιάδη, που μάζευε κάθε βράδυ τους νεκρούς από την πρώτη γραμμή. Για τη "Μάνα" του ΕΛΑΣ, που όταν σκοτώθηκε ο σκοπευτής και ο προμηθευτής ενός πολυβόλου αντικατέστησε και τους δύο, τσάκισε τους Ριμινίτες και όταν δέχτηκε οκτώ τραύματα από όλμο, με τη βία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Για την Τζανέλη, που χτίζοντας οχυρωματικά στην πρώτη γραμμή, τραυματίστηκε βαριά στο λαιμό και προσπαθούσε να κρύψει τον τραυματισμό της για να μην εγκαταλείψει τη μάχη».

Ο ηρωικός Δεκέμβρης του λαού, μάθημα λαϊκής πάλης, διδάσκει ακόμα και σήμερα την εργατική τάξη. Γι' αυτό στοιχειώνει τη σκέψη αστών και οπορτουνιστών. «Κατά τους αστούς, ο Δεκέμβρης ήταν μια "κομμουνιστική στάση" και επιλογή εθνικού διχασμού», σημείωσε ο Θ. Γκιώνης, «κατά τους οπορτουνιστές, ήταν λάθος η ένοπλη αντίσταση, τυχοδιωκτισμός του ΚΚΕ. Αρκετοί, τάχα "ψύχραιμοι" αναλυτές, λένε ότι φταίνε και οι δύο πλευρές».

Ομως η μνήμη και τα διδάγματα του Δεκέμβρη δεν μπορούν εύκολα να διαστρεβλωθούν. Το ΚΚΕ παραμένοντας όρθιο, τιμώντας τις ηρωικές στιγμές της εργατικής τάξης και βγάζοντας συμπεράσματα δείχνει ότι μονόδρομος για τους λαούς είναι η πάλη με όλα τα μέσα ενάντια στους κυρίαρχους. Το πύρινο σύνθημα του Δεκέμβρη παραμένει ζωντανό: «Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα».

96 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ - 76 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡ. ΜΑΛΤΕΖΟΥ
Το παράδειγμα του αλύγιστου Γραμματέα της ΟΚΝΕ συνεχίζει να εμπνέει

Ο ηρωικός γραμματέας της ΟΚΝΕ, Χρ. Μαλτέζος
Ο ηρωικός γραμματέας της ΟΚΝΕ, Χρ. Μαλτέζος
Με μια πολύμορφη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση τίμησαν οι Τομεακές Οργανώσεις Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τα 96 χρόνια του Κόμματος και τον ηρωικό Γραμματέα της ΟΚΝ, Χρήστο Μαλτέζο,«έναν απ' αυτούς που ξέραν τι είναι η ζωή και τη δόσαν», όπως τραγουδούσαν και οι φυλακισμένοι κομμουνιστές της Ακροναυπλίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 76 χρόνων από τη δολοφονία του.

Η εκδήλωση περιελάμβανε βίντεο - αφιέρωμα για την ΟΚΝΕ και τον Χρ. Μαλτέζο, απαγγελία με αποσπάσματα από το περιοδικό «Νέος Κόσμος» του 1967 και ομιλία από τον Πέτρο Μαρκομιχάλη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αντάρτικα, που όλοι οι παρευρισκόμενοι σιγοτραγουδούσαν. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η κόρη και η εγγονή του Χρ. Μαλτέζου.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Π. Μαρκομιχάλης, τόνισε ότι 76 χρόνια πέρασαν από τη στυγνή δολοφονία του Γραμματέα της ΟΚΝΕ, Χρ. Μαλτέζου, στις φυλακές της Κέρκυρας και το παράδειγμά του συνεχίζει να εμπνέει. Ο Μαλτέζος μπροστά στις δυσκολίες της δουλειάς, τις σπουδές, τη ζωή, διάλεξε το δύσκολο μα συνάμα όμορφο δρόμο του αγώνα. Ως φοιτητής της Νομικής ήρθε σε επαφή με το επαναστατικό κίνημα. Οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ το 1928. Για μεγάλο διάστημα καθοδηγούσε, από τη μεριά του Γραφείου της ΚΕ της ΟΚΝΕ, την έκδοση της εφημερίδας της «Νεολαία». Η εφημερίδα έπρεπε να κυκλοφορεί οπωσδήποτε, να βλέπει η ασφάλεια πως τα λυσσασμένα μέτρα της δεν μπορούσαν να λυγίσουν τους αγωνιστές. Εμειναν ένα 24ωρο νηστικοί, τις πενταροδεκάρες που μάζεψαν τις έδωσαν σ' ένα θυρωρό και τους άφησε να δουλέψουν σ' ένα υπόγειο. Τον Οκτώβρη του 1937 αναδεικνύεται Γραμματέας της ΚΕ της ΟΚΝΕ. Συλλαμβάνεται τον Απρίλη του 1938 από τη φασιστική δικτατορία του Μεταξά. Μεταφέρεται στις φύλακές της Κέρκυρας και συγκεκριμένα στην Ακτίνα Θ', όπου κρατούνταν και ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης. Φάλαγγα, καυτό λάδι πάνω στο ματωμένο απ' τις βουρδουλιές κορμί, καρφιά στα χέρια, όρθιος στο κελί καθώς το πλημμύριζαν με νερό, μέχρι και να τον πεταλώσουν αποπειράθηκαν. Παρά τα φριχτά, απάνθρωπα βασανιστήρια ο Μαλτέζος δε λύγισε. Κήρυξε απεργία πείνας κι έμεινε πάνω από 10 μέρες νηστικός ως τις 22 Νοέμβρη, που οι δήμιοί του τον αποτελείωσαν.

Άποψη της εκδήλωσης
Άποψη της εκδήλωσης
Φτάνοντας στο σήμερα, ο Π. Μαρκομιχάλης τόνισε ότι η ΚΝΕ, σε όλη τη 46χρονη πορεία της, έχει παίξει αναντικατάστατο ρόλο στην πρωτοπορία των αγώνων της νεολαίας, συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη αυτών των αγώνων, στο σωστό προσανατολισμό τους, στην ποικιλομορφία της έκφρασής τους. Διαμόρφωσε μαζί με το Κόμμα σύγχρονο ηρωισμό στην αταλάντευτη πάλη, κόντρα στο ρεύμα της αντεπανάστασης και της υποταγής που σάρωσε την υφήλιο. Σήμερα η ΚΝΕ βαδίζει με σταθερότητα και αισιοδοξία προς το 11ο Συνέδριό της, ιδεολογικά και πολιτικά πιο ώριμη, με τη σιγουριά και τη δύναμη που μας δίνει η γνώση και η συνειδητή πεποίθηση ότι το μέλλον μας είναι ο Σοσιαλισμός.

Και κατέληξε: «Θεωρούμε καθήκον μας να μελετάμε και να διδασκόμαστε από την Ιστορία του Κόμματός μας, όπως είναι η ιστορία της ΟΚΝΕ και του Μαλτέζου. Εμπνεόμαστε από τις "ρίζες" μας, γιατί είναι ποτισμένες με αίμα και θυσίες, βρίσκονται πολύ βαθιά μέσα σε αυτόν το λαό και σ' αυτό τον τόπο. Για εμάς είναι προϋπόθεση να κατακτάμε τα συμπεράσματα από αυτή την ιστορική διαδρομή, συμπεράσματα που αποτελούν όπλα στη σύγχρονη πάλη μας».


Η κόρη και η εγγονή του Χρ. Μαλτέζου
Η κόρη και η εγγονή του Χρ. Μαλτέζου
Αδικα παιδεύεστε..

ΑΚΤΙΝΑ Θ΄, ακτίνα της σιωπής. Το κάθε κελί - δυο δρασκελιές και κάτι μάκρος, μια και λιγάκι πλάτος. Τα παραθυράκια κατά το διάδρομο είναι κλειστά με σανίδι έτσι που να μην μπορείς ν' αλλάξεις μια φιλική ματιά, ένα ζεστό χαμόγελο, ένα νόημα με κάποιο σύντροφο που θα τύχει να περάσει. Πρέπει να πιστέψεις πως έχεις κόψει κάθε δεσμό με τον κόσμο, πως εδώ είναι ο τάφος σου, πως είσαι ξεγραμμένος πια. Αλλιώς ο Μανιαδάκης δεν έχει πολλές ελπίδες να λυγίσεις.

Σ' αυτή την Ακτίνα, σ' ένα τέτοιο κελί, έκανε ο Χρήστος Μαλτέζος το φθινόπωρο του 1938 τον τελευταίο γύρο της ζωής του. Συλλογιέται το δρόμο της ζωής του και - όπως είπε κάποιος - αν ήταν ν' αρχίσει απ' την αρχή, πάλι τον ίδιο δρόμο θα έπαιρνε.

Από δω βγαίνουν μόνο «ανανήψαντες» ή πεθαμένοι. Ζωντανός... ούτε ένας.

- Βάλε μια υπογραφή κι άντε στο καλό σου.

Μ' ένα τόνο απλό, σεμνό, και σταθερό, τέτοιος ήταν ο χαρακτήρας του τέτοια ήταν κι όλη η ζωή του, απάντησε:

- Αδικα παιδεύεστε.

(Απόσπασμα από το περιοδικό «Νέος Κόσμος»)

ΤΟ ΣΕΡΡΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ανιδιοτελής προσφορά έκανε πραγματικότητα τα νέα γραφεία της Οργάνωσης

Από την πορεία των κομμουνιστών της πόλης προς τα νέα γραφεία της Οργάνωσης
Από την πορεία των κομμουνιστών της πόλης προς τα νέα γραφεία της Οργάνωσης
Σε κλίμα ενθουσιασμού πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 28/11 τα εγκαίνια των νέων ιδιόκτητων γραφείων της Τομεακής Οργάνωσης Σερρών του ΚΚΕ, στο κέντρο της πόλης των Σερρών. Τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του Κόμματος και της ΚΝΕ με χαρά είδαν να εκπληρώνεται ο στόχος να στεγαστεί η Κομματική Οργάνωση σε ιδιόκτητα γραφεία, μετά από προσπάθεια χρόνων για τη συγκέντρωση των χρημάτων που απαιτούνταν για το σκοπό αυτό.

Με πορεία που ξεκίνησε από την πρώην Νομαρχία, με τα κόκκινα λάβαρα υψωμένα και φωνάζοντας συνθήματα, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δημιούργησαν μια πανηγυρική ατμόσφαιρα στο διάβα τους προς τα νέα γραφεία.

Εξω από το κτίριο όπου στεγάζονται τα νέα γραφεία, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση των εγκαινίων. Μίλησε ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας: «Νιώθουμε ικανοποίηση, χαρά και υπερηφάνεια, γιατί η απόκτηση καινούργιων γραφείων έγινε πραγματικότητα χάρη στην ακούραστη και ανιδιοτελή προσφορά σε μεροκάματα, σε υλικά, σε οικονομική προσφορά από το υστέρημα δεκάδων ανθρώπων της δουλειάς, ανέργων, νέων, ακόμη και μαθητών», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του. Αναφέρθηκε στη διαφορετική πολιτική του ΚΚΕ σε σχέση με τα αστικά κόμματα ακόμη και στο θέμα αυτό. Οπως είπε, παρότι τα κόμματα αυτά έχουν μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες, δεν έχουν την ανιδιοτέλεια των κομμουνιστών και το αίσθημα της αυτοθυσίας. Τέλος, ο Ζ. Λυμπερίδης σημείωσε την ανάγκη να δυναμώσει ο λαός την οικονομική στήριξη προς το ΚΚΕ και κυρίως την αναγκαιότητα ο λαός να απορρίψει την πολιτική όλων των κομμάτων που ενισχύουν τη θέση της αστικής τάξης και να δυναμώσουν το ΚΚΕ.

Στολισμένα τα νέα ιδιόκτητα γραφεία της ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ
Στολισμένα τα νέα ιδιόκτητα γραφεία της ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ
Στη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες σε δύο παλαίμαχους συντρόφους για τη μεγάλη τους οικονομική προσφορά: Στον σ. Δημήτρη Βερβεράκη και στον σ. Σάκη Μελλίδη, ο οποίος δυστυχώς, λίγες ημέρες μετά «έφυγε» από τη ζωή. Πρόλαβε όμως να δει να γίνεται πράξη το όνειρο των συντρόφων του και το δικό του, το Κόμμα του να αποκτά ιδιόκτητα γραφεία.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσική και τραγούδι, συνοδεία κερασμάτων.

96 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Αύριο η εκδήλωση στην Πετρούπολη

Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 96 χρόνια του ΚΚΕ διοργανώνει η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικής Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ αύριο, Κυριακή, στις 6.30 μ.μ., στην Πετρούπολη, στο κλειστό γυμναστήριο «Ν. Παξιμαδάς».

Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Θα ακολουθήσει συναυλία από το μουσικό συγκρότημα της Τομεακής Οργάνωσης Δυτικών Συνοικιών. Στο χώρο θα λειτουργεί από τις 5.30 μ.μ. έκθεση ιστορικού υλικού από το Αρχείο του ΚΚΕ.

«Φασισμός και κοινωνική επανάσταση»

-- Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση», του Ρ. Π. Ντατ, διοργανώνει η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 10/12, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Την παρουσίαση θα κάνει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Παρουσίαση του ίδιου βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στον Ωρωπό Πρεβέζης την Τετάρτη 10/12, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο, από τον Γιάννη Ποσοτίδη, μέλος της ΕΠ Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Παρουσίαση έκδοσης της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ

Εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης της ΙΕ της ΚΕ του ΚΚΕ «Κόμμα "παντός καιρού". Ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ» διοργανώνουν οι ΤΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, την Τετάρτη 10/12, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Du Lac» (αίθουσα «Πανδώρα»). Την παρουσίαση θα κάνει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

DVD από την εκδήλωση για τα 71 χρόνια της ΟΕΝΟ

Το εξώφυλλο του DVD
Το εξώφυλλο του DVD
Μια ιδιαίτερη στιγμή για την ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής, η πετυχημένη εκδήλωση του περασμένου Μάρτη για τα 71 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής ΟΕΝΟ (Ομοσπονδία Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων), αποτυπώνεται σε DVD που ετοίμασε και διακινεί στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης.

Το DVD περιλαμβάνει την ομιλία του Γ. Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε αυτήν την πρωτοβουλία τιμής για τους αγωνιστές της εργατικής τάξης, στην οποία έδωσαν το «παρών» και απόμαχοι ναυτεργάτες - μέλη της ΟΕΝΟ, όπως και συγγενείς αγωνιστών του ναυτεργατικού κινήματος που έχουν φύγει από τη ζωή, καθώς και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ακολούθησε με τον Στέφανο Ψαραδάκο και το βίντεο - αφιέρωμα στην ιστορία της ΟΕΝΟ.

Καλαίσθητες εκδόσεις ενταγμένες στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα μια σειρά από τα ημερολόγια του 2015 που ετοίμασαν με μεράκι Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Ενα από τα 4 εξώφυλλα των ημερολογίων της ΤΟ Βιομηχανίας
Ενα από τα 4 εξώφυλλα των ημερολογίων της ΤΟ Βιομηχανίας
Η Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ συνδυάζεται πάντα με πολύμορφη δραστηριότητα των Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ, με στόχο και αυτή η μάχη να συμβάλει στην πολιτική - πολιτιστική παρέμβασή τους. Στο πλαίσιο αυτό και μεταξύ των διάφορων πρωτοβουλιών που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα (συναυλίες, μουσικο-θεατρικές παραστάσεις, γλέντια κ.ά.), όλο και περισσότερες Οργανώσεις προχωρούν στην έκδοση και διακίνηση καλαίσθητων ημερολογίων, που συνδυάζουν το στόχο της οικονομικής ενίσχυσης του Κόμματος και την ίδια στιγμή με το περιεχόμενό τους βάζουν το δικό τους λιθαράκι στην πολιτική - πολιτιστική παρέμβαση των Οργανώσεων.

Στο σημερινό φύλλο, ο «Ρ» ξεχώρισε και παρουσιάζει μερικά από τα ημερολόγια που ετοίμασαν για το 2015 Κομματικές Οργανώσεις από την ΚΟ Αττικής, ενώ θα ακολουθήσει ανάλογη παρουσίαση και με εκδόσεις από την υπόλοιπη χώρα.

ΚΚΕ: «Τρία Κόκκινα Γράμματα...»

Οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου από το αφιερωμένο στο ΚΚΕ ποίημά του κοσμούν το οπισθόφυλλο των ημερολογίων που διακινεί η ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Τέσσερα διαφορετικά εξώφυλλα υμνούν την Ιστορία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, την εργατική τάξη, την πρωτοπόρα ιδεολογία και τους κλασικούς του Μαρξισμού - Λενινισμού, για να συνοδεύουν την καθημερινότητα των μελών και των φίλων του Κόμματος.

Στο δικό της ημερολόγιο του 2015, η Τομεακή Οργάνωση Α' Αθήνας-Γαλατσίου καταγράφει την 97χρονη προσφορά και δράση του ΚΚΕ στις γειτονιές της Αθήνας. Οπως αναφέρεται στο εισαγωγικό της έκδοσης: «Μελετώντας την Ιστορία, εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε και συνεχίζουμε τη δράση μας ακόμα πιο αποφασιστικά».

Στις σελίδες του ημερολογίου είναι διάσπαρτες οι εικόνες από ηρωικές στιγμές του λαού τις Αθήνας, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Κομμουνιστές εκπαιδευτικοί: Περιφρουρούμε τα σύμβολα της Ιστορίας των λαϊκών αγώνων

Το εξώφυλλο του ημερολογίου της ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου
Το εξώφυλλο του ημερολογίου της ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου
Η Αθήνα και οι γειτονιές της που έχουν φιλοξενήσει κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης αποτέλεσαν την έμπνευση και για την Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ. Στο ημερολόγιο που διακινεί επιχειρείται ένα αφιέρωμα σε ιστορικούς τόπους της Αττικής που σημαδεύτηκαν από τους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού.

Στόχος της Οργάνωσης είναι οι σελίδες της έκδοσης να δώσουν το έναυσμα στους δασκάλους και τους καθηγητές να μελετήσουν την Ιστορία των ταξικών αγώνων στην περιοχή τους, να προβληματιστούν για το πώς θα την κρατήσουν ζωντανή και θα μεταλαμπαδεύσουν τα διδάγματά της στη νέα γενιά.

Στον πρόλογο διαβάζουμε: «Οι εκπαιδευτικοί έχουμε ευθύνη απέναντι στους μαθητές μας. Περιφρουρούμε στη μνήμη τα σύμβολα της Ιστορίας των αγώνων του λαού. Αποκαθιστούμε στη συνείδησή τους την πόλη όπου ζουν και μεγαλώνουν ως ένα σύνολο που έχει διαμορφωθεί από τους αγώνες και τις θυσίες των ανθρώπων που έζησαν σε αυτήν πριν απ' αυτούς. Τους σφυρηλατούμε στο ταξικό περιεχόμενο του πατριωτισμού, δηλαδή την υπεράσπιση του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι για την οικοδόμηση μιας πατρίδας χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς ανισότητες και διακρίσεις που θα προωθεί τη φιλία των λαών και θα υπηρετεί τον εργατικό διεθνισμό. Μέσα από την Ιστορία της ταξικής πάλης τούς διαπαιδαγωγούμε ώστε να πιάσουν αυτοί το νήμα των ταξικών αγώνων, να τους φέρουν σε πέρας στο σήμερα και να δικαιώσουν τα πιο μεγάλα λαϊκά οράματα».

Ετσι στο οδοιπορικό που επιχειρεί το ημερολόγιο, ο εκπαιδευτικός βρίσκει ένα εργαλείο. Μαθαίνει για να διδάξει: Την ιστορία της Καισαριανής, της Καλλιθέας, της πλατείας Συντάγματος, των προσφυγικών της Αλεξάνδρας και άλλων αθηναϊκών τόπων, από τη σκοπιά της ηρωικής πάλης των εργατών, της φτωχολογιάς, για να έρθουν καλύτερες μέρες.


Από το ημερολόγιο της ΤΟ Εκπαιδευτικών
Από το ημερολόγιο της ΤΟ Εκπαιδευτικών
Πρωτότυπη έκδοση ημερολογίου από την ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ

Με σοβιετικά σατιρικά σκίτσα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά

Εξώφυλλο του περιοδικού «Πιπέρι» για την Οχτωβριανή Επανάσταση, με τα κανόνια του «Αβρόρα» και τον καπιταλιστή να αναφωνεί ότι... ακόμα πονάει το κεφάλι του!
Εξώφυλλο του περιοδικού «Πιπέρι» για την Οχτωβριανή Επανάσταση, με τα κανόνια του «Αβρόρα» και τον καπιταλιστή να αναφωνεί ότι... ακόμα πονάει το κεφάλι του!
Μια πρωτότυπη ιδέα έγινε πράξη με μεράκι από την Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ: Σοβιετικά σκίτσα από τα σατιρικά περιοδικά της ΕΣΣΔ «Κροκόδειλος» και «Πιπέρι» παρουσιάζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά, μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου της Οργάνωσης για το 2015.

Στο στόχαστρό τους μπαίνουν οι «πληγές» της καπιταλιστικής κοινωνίας, όπως η ανεργία, η καπιταλιστική κρίση και η εξαθλίωση, ο φασισμός, ο ρατσισμός και τα ναρκωτικά, φαινόμενα άγνωστα για τις σοσιαλιστικές χώρες.

Μέσα από τις σελίδες της έκδοσης ζωντανεύει με τον πιο γλαφυρό τρόπο η ανωτερότητα του κομμουνιστικού τρόπου παραγωγής και της πρωτοπόρας ιδεολογίας της εργατικής τάξης, του μαρξισμού - λενινισμού. Καυτηριάζονται με ευρηματικό τρόπο ιδεολογήματα, ψεύδη και αντικομμουνιστικές επιθέσεις του καπιταλισμού, όπως η γεννημένη από τα ναζιστικά προπαγανδιστικά επιτελεία «σφαγή του Κατίν από μπολσεβίκους».


Το εξώφυλλο του ημερολογίου της ΚΝΕ
Το εξώφυλλο του ημερολογίου της ΚΝΕ
ΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΖΑΚΥΝΘΟΥ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής για την Αθηνά Μπενέκου

Η ΕΠ Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς του ΚΚΕ και οι ΤΕ Λακωνίας και Αρκαδίας διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για την Αθηνά Μπενέκου και τους αλύγιστους του έκτακτου στρατοδικείου Τρίπολης την περίοδο 1947 - 1949, αύριο, Κυριακή, στις 11 π.μ. στο χωριό Αγ. Ανάργυροι (Ζούπαινα) Λακωνίας. Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ