Σάββατο 22 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΑΡ
Επιμένει σε συνεννόηση για το χρέος

Ημερίδα με θέμα την «αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους» διοργάνωσε προχτές η ΔΗΜΑΡ, η οποία επιδεικνύει ιδιαίτερη θέρμη στην υπεράσπιση μιας εκ των βασικών αξιώσεων του εγχώριου κεφαλαίου και στην ανάγκη να αποτελέσει βασικό πεδίο έμπρακτης έκφρασης συναίνεσης από τις δυνάμεις της αστικής διαχείρισης.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δ. Χατζησωκράτης, που εισηγήθηκε το θέμα, «προτάσεις για το χρέος, την αναδιάρθρωση, τη διαχείριση ή και την απάλειψή του έχουν διαμορφώσει όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Η ΔΗΜΑΡ θεώρησε και θεωρεί ότι για το ζήτημα αυτό, που υπερβαίνει χρονικά τις σημερινές πολιτικές δυνάμεις και θα καθορίζει το μέλλον των πολιτών τις χώρας, τουλάχιστον της επόμενης 30ετίας, οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου της χώρας οφείλουν να συνεννοηθούν και να διαμορφώσουν την ελάχιστη κοινή συμφωνία».

Ο Δ. Χατζησωκράτης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πραγματική αδυναμία διαπραγμάτευσης». Πρόβαλλε την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για κατάρτιση και επεξεργασία ενός «εθνικού σχεδίου, στρατηγικού σχεδίου ανασυγκρότησης, για το κράτος, την οικονομία, την αναπτυξιακή προοπτική χωρίς νέα ελλείμματα και την κοινωνική συνοχή» και για «διαπραγμάτευση με την Ευρώπη και το ΔΝΤ μιας νέας συμφωνίας» για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού που στον πυρήνα του έχει τη διευθέτηση του χρέους.

Αλλωστε, όπως παραδέχτηκε, «το χρέος (...) δημιουργεί εξαιρετικά υψηλές ετήσιες επιβαρύνσεις και δεσμεύει πολύτιμους πόρους που θα μπορούσαν να προσανατολιστούν στην υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης».

Στο μεταξύ, παρά την προσπάθεια της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ να κατευνάσει την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, με παρεμβάσεις αναβάθμισης του ρόλου και της λειτουργίας της, φαίνεται να επιταχύνεται η αποχώρηση της Ν. Φούντα, η οποία στηρίζει όλο και πιο ανοιχτά πρωτοβουλίες του πρώην γραμματέα του κόμματος και νυν επικεφαλής των «Μεταρρυθμιστών», Σπ. Λυκούδη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ