Σάββατο 22 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Επαφές για την προώθηση των «μπίζνες» με μόνο κερδισμένο το κεφάλαιο

Αλλεπάλληλες προπαρασκευαστικές επαφές ενόψει του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας

Από τη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο υπουργείο Εξωτερικών με θέμα την προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας

Eurokinissi

Από τη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο υπουργείο Εξωτερικών με θέμα την προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας
Με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, F. Sinirlioglu, συναντάται αύριο ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών, Αν. Μητσιάλης, στο πλαίσιο προετοιμασίας του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, το οποίο προγραμματίζεται να συνεδριάσει στην Αθήνα στις 5-6/12 υπό την προεδρία των πρωθυπουργών Αντ. Σαμαρά και Α. Νταβούτογλου, με τη συμμετοχή πλήθους υπουργών των δύο χωρών. Συγκεκριμένα, από ελληνικής πλευράς προγραμματίζεται να συμμετέχουν στο Συμβούλιο οι υπουργοί Πολιτισμού, Τουρισμού, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Μεταφορών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Συμβουλίου θα γίνουν και διαβουλεύσεις στις 29/11 στην Τουρκία, μεταξύ του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλου, και του Τούρκου ομολόγου του, Μ. Τσαβούσογλου.

Η πρωτοβουλία σύγκλησης του ελληνοτουρκικού Συμβουλίου ανήκε στην ελληνική κυβέρνηση, σε μια στοχευμένη προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών, γύρω από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, στο φόντο της συνύπαρξης ανταγωνισμών αλλά και τάσεων συμβιβασμού και συνεργασίας μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών.

Στόχος να προχωρήσουν παραπέρα οι «μπίζνες» μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών σε μια σειρά χρυσοφόρα για τα μονοπώλια πεδία, στην Ενέργεια αλλά και στον τουρισμό, το εμπόριο κ.ά.

«Παρών» στο «παιχνίδι» δηλώνει και ο ΣΥΡΙΖΑ

Ρόλο στα παραπάνω, και προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων των αστών, διεκδικεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη αναφορά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Π. Σκουρλέτη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έβλεπε θετικά μια συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Α. Νταβούτογλου, κατά την παρουσία του τελευταίου στην Αθήνα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Στα ίδια ακριβώς πλαίσια κανονίζεται, επίσης, συνάντηση του Ευ. Βενιζέλου με τον Αλ. Τσίπρα. Οπως είπε προχτές ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, «μου διαμηνύθηκε ότι ο κ. Τσίπρας ανταποκρίνεται στην πρόσκληση να έρθει να ενημερωθεί για τα εθνικά θέματα μετά το ταξίδι μου στην Αγκυρα και εν όψει του Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία στην Αθήνα». Αλλωστε, κατά πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας σχεδιάζει να μεταβεί στις 3/12 στην Κύπρο.

Σημειωτέον, όλα αυτά «τρέχουν» από τις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας ενόσω συνεχίζονται η τουρκική κατοχή στην Κύπρο, κλιμακώνεται η προκλητική παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας από πλευράς Αγκυρας και ενισχύονται οι κίνδυνοι επιβολής ενός νέου διχοτομικού σχεδίου τύπου «Ανάν» σε βάρος του κυπριακού λαού.

Αποδεικνύεται έτσι στην πράξη πόση βάση έχουν τα μεγάλα λόγια των κάθε λογής αστικών επιτελείων περί «εθνικού συμφέροντος» και «πατρίδας», που πάνε περίπατο όποτε είναι να κλείσουν νέα επικερδή συμβόλαια για τα μονοπώλια.

Χώρια και το γεγονός ότι οι αστικές τάξεις Ελλάδας, Τουρκίας και γενικότερα αξιοποιούν επίσης στο εσωτερικό των χωρών τους αυτές τις εντάσεις, πάλι για τα δικά τους συμφέροντα: Ως εργαλείο εκφοβισμού και εκβιασμού των λαών, ώστε -με την επίκληση του «εθνικού κινδύνου»- να αμβλύνουν την ταξική πάλη και, πολύ βολικά για τα μονοπώλια, να στοιχηθούν πίσω από τα συμφέροντά τους και τους χειρισμούς που κάθε φορά επιλέγουν για να τα εξυπηρετήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ