Σάββατο 22 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Παζάρια» σε πολλά «τραπέζια»

Συνεχίζονται οι επαφές για το Κυπριακό, με δεδομένες αφενός τις νέες τουρκικές προκλήσεις και την αναστολή των επαφών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά και τις αυξανόμενες πιέσεις η «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων να τεθεί καθαρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η κατάσταση στο Κυπριακό θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει με την τουρκική ηγεσία ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σήμερα και αύριο επισκέπτεται την Τουρκία. Χτες, η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας «Χουριέτ» έγραψε ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, ρωτώντας τον τι θέλει να μεταφέρει στην Αγκυρα. Η εφημερίδα επικαλείται ελληνοκυπριακές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες, ο Ν. Αναστασιάδης απάντησε «Θέλω να λύσω το Κυπριακό το συντομότερο δυνατό. Αυτό να διαβιβάσεις».

Την ίδια στιγμή, το ψευδοκράτος εντείνει τις δικές του κινήσεις για την προώθηση επιχειρηματικών σχεδιασμών που στηρίζει. Ειδικά το τελευταίο διάστημα ο υποτιθέμενος «υπουργός Εξωτερικών», Ο. Ναμί, έχει απανωτές συναντήσεις σε μια σειρά χώρες. Χτες, αγγλόφωνη τουρκοκυπριακή εφημερίδα ανέφερε ότι ο O. Ναμί συναντήθηκε στο Βερολίνο με την Ενωση βιομηχάνων και επιχειρηματιών MUSIAD. Μεταξύ άλλων, τους τόνισε ότι οι εξελίξεις με τους υδρογονάνθρακες έδειξαν ακόμα μια φορά πόσο ουσιαστικό ζήτημα είναι η επίλυση του Κυπριακού. Εμφανίστηκε «υπέρμαχος της διαπραγματευτικής οδού», καταδικάζοντας την αποχώρηση της ελληνοκυπριακής πλευράς από το τραπέζι των διμερών επαφών μετά τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και κάλεσε σε επιστροφή χωρίς καμιά καθυστέρηση.

Προς τη Ρωσία «κοιτά» και ο Ερογλου

Από τη μεριά του, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ντ. Ερογλου παραχώρησε συνέντευξη στη ρωσική εφημερίδα «Φωνή της Ρωσίας» και (σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου») αναφερόμενος σε δηλώσεις του ηγέτη του ρωσικού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, Βλ. Ζιρινόφσκι για αναγνώριση του ψευδοκράτους, είπε πως «είναι μια λογική θέση». Ο Ντ. Ερογλου είπε ότι «εάν η Ρωσία μάς αναγνωρίσει, το πρόβλημα θα λυθεί», ενώ επιχείρησε να συνδέσει μια τέτοια προοπτική με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κριμαία, αναφέροντας ότι «κάθε λαός» έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Επιπλέον, δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι σωστά η Τουρκία δε συμμετέχει στις κυρώσεις που επέβαλε η «Δύση» κατά της Ρωσίας.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, επρόκειτο να αναχωρήσει χτες για το Αμπού Ντάμπι, μετά από πρόσκληση του διαδόχου του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για να παρακολουθήσουν μαζί τον αγώνα της «Φόρμουλα 1» που πραγματοποιείται εκεί. Είναι η δεύτερη επίσκεψη φέτος του Ν. Αναστασιάδη στη χώρα. Τον Απρίλη βρέθηκε εκεί ως επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας ,με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και είχαν υπογραφεί «Μνημόνια Συναντίληψης» στους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού, της Εκπαίδευσης και της Επιστήμης. Κυπριακά ΜΜΕ σχολίαζαν ότι ο Ν. Αναστασιάδης είναι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που έλαβε πρόσκληση και πρόσθεταν ότι οι δύο άνδρες θα κάνουν ανασκόπηση της υλοποίησης των συμφωνιών που υπογράφτηκαν την άνοιξη.

Επιστολή Χριστόφια

Στο μεταξύ, σε επιστολή του προς τον Ν. Αναστασιάδη, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, αναφέρει ότι παρακολουθεί «με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και την προοπτική επίλυσής του». Σημειώνει ότι «επειδή η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη επιβάλλεται να ληφθούν γενναίες αποφάσεις από πλευράς σας. Η πρόταξη του συνόλου των συγκλίσεων που είχαμε συμφωνήσει επί Προεδρίας μας με την τουρκοκυπριακή ηγεσία μπορεί να θέσει ξανά την Κυπριακή Δημοκρατία σε πλεονεκτική θέση, εκθέτοντας την Τουρκία». Ακόμα κάνει λόγο για «πικρή εμπειρία του κοινού ανακοινωθέντος» και διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών.

Την Τρίτη, τέλος, αναμένεται στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, για νέες επαφές με τις δύο πλευρές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ