Σάββατο 22 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ARETE 2014»
Πολυεθνική άσκηση της ΕΕ με σενάριο «τρομοκρατικής επίθεσης»

Το «φαινόμενο των ξένων μαχητών» αξιοποιείται για ενίσχυση της διακρατικής «αντιτρομοκρατικής συνεργασίας» και εντός των συνόρων της ΕΕ

Από τη διεξαγωγή της άσκησης «ARETE 2014»
Από τη διεξαγωγή της άσκησης «ARETE 2014»
Την άσκηση «ARETE 2014» με αντικείμενο την προσομοίωση και αντιμετώπιση μιας τρομοκρατικής επίθεσης με χημικά που περιελάμβανε και απαγωγή ομήρων, διοργάνωσε η Κομισιόν την Πέμπτη σε στρατόπεδο στο Βέλγιο. Πήραν μέρος 350 ειδικοί από υπηρεσίες, σώματα ασφαλείας και ομάδες πολιτικής προστασίας από Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, και Αυστρία. Τέτοιου είδους ασκήσεις εντάσσονται στο συνολικότερο «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας», ο οποίος αξιοποιείται εκ μέρους των λυκοσυμμαχιών του κεφαλαίου τόσο ως πρόσχημα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και αποστολών σε όλο τον πλανήτη (βλ., για παράδειγμα, πώς αξιοποιούνται πολύπλευρα οι περιβόητοι τζιχαντιστές), όσο και ως δικαιολογία για λήψη παραπέρα κατασταλτικών μέτρων στο εσωτερικό της ΕΕ, προώθηση της λεγόμενης «πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας» εντός των συνόρων της, η οποία αναλόγως των συνθηκών μπορεί να αξιοποιηθεί σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Τη διεξαγωγή της άσκησης επόπτευσαν ο J. Jambon, αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου, ο Χρ. Στυλιανίδης, επίτροπος της Κύπρου στην ΕΕ για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων, και ο Δ. Αβραμόπουλος, ο Ελληνας επίτροπος με αρμοδιότητες τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια.

Οπως δήλωσε μετά την άσκηση ο Χρ. Στυλιανίδης, η «ΑRETE 2014» ήταν ένα πρώτο παράδειγμα ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικό της πολιτικής προστασίας και της επιβολής του νόμου σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. «Η εποχή μας», πρόσθεσε, «χαρακτηρίζεται από συχνές, έντονες και σύνθετες καταστροφές. Από τις πλημμύρες σε χώρες της Ευρώπης, τον "Εμπολα", ως τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Καταστροφές σαν αυτές δεν έχουν σύνορα ή όρια. Τις περισσότερες φορές, ένα κράτος δεν μπορεί να ασχοληθεί με μια τέτοια κατάσταση μόνο του. Χρειάζεται βοήθεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει ανάγκη για συλλογική και συντονισμένη ετοιμότητα» συμπλήρωσε, προϊδεάζοντας για δράση δυνάμεων ενός κράτους - μέλους σε άλλο με άξονα και τέτοιες υποθέσεις.

Ο ίδιος συνέχισε, προετοιμάζοντας και για ενίσχυση των τέτοιων μηχανισμών αντιμετώπισης «εκτάκτων αναγκών», ανάμεσά στις οποίες βάζουν και την «τρομοκρατία», όπως κάθε φορά τα ευρωενωσιακά συμφέροντα την ορίζουν: «Η "ΑRETE 2014" απέδειξε ήδη ότι έχουμε την υποχρέωση να ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας. Να βεβαιωθούμε ότι οι δυνάμεις μας μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται. Να είναι διαλειτουργικές σε όλες τις φάσεις μιας έκτακτης ανάγκης».

Με πρόσχημα τις «πρωτοφανείς απειλές για την εσωτερική ασφάλεια»

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ελληνας επίτροπος, Δ. Αβραμόπουλος, σημείωσε ότι «η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτοφανείς απειλές για την εσωτερική ασφάλειά της. Το φαινόμενο των ξένων μαχητών αποτελεί μια μεγάλη απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της Ευρώπης. Αυτή η απειλή είναι απίθανο να μειωθεί στο εγγύς μέλλον, έτσι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά, σε περίπτωση που το σενάριο της άσκησης, που μόλις είδατε, θα γίνει πραγματικότητα. Η ΕΕ πρέπει να προσφέρει μια πολλαπλή απάντηση όσον αφορά την πρόληψη, την ετοιμότητα και την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας».

Οπου ως «υποδομές ζωτικής σημασίας» στα κεντρικά της ΕΕ χαρακτηρίζουν και τις εγκαταστάσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, προσαρμόζοντας τα σχέδια ετοιμότητας και προσανατολίζοντας τις αντίστοιχες υπηρεσίες στην προστασία των τέτοιων μονοπωλιακών συμφερόντων από οποιαδήποτε «απειλή» θα διατάρασσε τη λειτουργία τους...

Αλλωστε, όπως είπε ο επίτροπος Αβραμόπουλος, «εργαζόμαστε ώστε να να εξασφαλίσουμε ότι -αν συμβεί ένα ατύχημα- η αναστάτωση στην κοινωνία και την οικονομία θα περιοριστεί στο ελάχιστο», βάζοντας και εδώ ως πρώτη προτεραιότητα την απρόσκοπτη λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ