Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Σχεδιασμοί εφ' όλης της ύλης... για πριν και μετά τις εκλογές

Μια πρόγευση των τοποθετήσεων του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη συγκυβέρνηση, ήταν η χτεσινή ομιλία του προέδρου του κόμματος και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Παρουσιάζοντας εκεί ένα σχέδιο «εξόδου από την κρίση», που βασικά αφορά τη διασφάλιση της κερδοφορίας για τα μονοπώλια με συνέχιση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, ταυτόχρονα προειδοποίησε (για δεύτερη μέρα στη σειρά) τα στελέχη του να είναι έτοιμα για πρόωρες εκλογές το 2015. Σε αυτό το πλαίσιο, και ενόψει προδιαγραφόμενης έλλειψης αυτοδυναμίας, στο ΠΑΣΟΚ ιεραρχούν και τις προϋποθέσεις κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλωστε, όπως είπε ο Ευ. Βενιζέλος στους βουλευτές του, «κάνουμε συμβιβασμούς, χρειάζονται συναινέσεις, πέρασε η εποχή των αυτοδυναμιών. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αλαζονείες και μοναχικούς δρόμους».

Την ίδια ώρα τούς καλούσε να δώσουν τη «μάχη» αυτές τις μέρες στη Βουλή, με πρόταγμα ναι μεν «να αποκαταστήσουμε αδικίες», ταυτόχρονα «όμως να διατηρήσουμε τους μεγάλους δημοσιονομικούς στόχους και τα επιτεύγματα», «να προχωρήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές (...) βαθιές αλλαγές και τομές στην παιδεία, στη διοίκηση, στη δικαιοσύνη, στο κοινωνικό κράτος, στη λειτουργία της αγοράς και αυτό είναι το μεγάλο πρόγραμμα της εθνικής ανασυγκρότησης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αναπροσαρμογής και μετά την τρόικα και το μνημόνιο».

Θέλουν «εθνικό χρόνο» για τις αναδιαρθρώσεις

Για να επιτευχθούν αυτά, ανέφερε, «χρειαζόμαστε εθνικό χρόνο». Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε σε υπερψήφιση Προέδρου της Δημοκρατίας την ερχόμενη άνοιξη, ώστε να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές, προειδοποιώντας ότι «όποιος προκαλέσει πρόωρες εκλογές (...) Θα κληθεί να απολογηθεί γι' αυτό που κάνει και έχει μεγάλες επιπτώσεις αυτό που κάνει στην οικονομία, στην πορεία του τόπου, στα εισοδήματα και την απασχόληση των Ελλήνων, στην ασφαλή ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας».

Εκανε μια εκτίμηση ότι «το Φεβρουάριο η παρούσα Βουλή λόγω του μεγάλου αριθμού ανεξαρτήτων βουλευτών, αλλά και λόγω της ευθύνης προ της οποίας βρίσκονται όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Αλλά δεν είμαστε αφελείς», συνέχισε, απευθυνόμενος στα στελέχη του, θίγοντας ξανά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. «Αυτό που λέμε είναι το επιδιωκόμενο και το σωστό. Μπορεί να επικρατήσουν μικρότητες, μπορεί να επικρατήσουν αντιλήψεις οπορτουνιστικές, καιροσκοπικές», προειδοποίησε.

Ακολούθως, παρουσίασε ένα «σχέδιο εξόδου από την κρίση», αποτελούμενο από επτά σημεία: 1) Ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα για την υπό εξέλιξη αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. 2) Ολοκλήρωση όλου του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος. 3) Υλοποίηση των δεσμεύσεων και αποφάσεων του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φλεβάρη και του Νοέμβρη 2012. 4) Επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους. 5) Συμφωνία με τους εταίρους για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, καθώς «δε θα υπάρχει νέο δάνειο, δε θα υπάρχει νέο μνημόνιο, δε θα υπάρχει νέα τρόικα», αλλά «θα έχουμε φυσικά τις υποχρεώσεις κάθε κράτους - μέλους της Ευρωζώνης». 6) Εθνικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών. 7) Ολοκλήρωση της σχέσης με το ΔΝΤ.

Επίσης, ο Ευ. Βενιζέλος εξήγγειλε «σταδιακές» φορολογικές ελαφρύνσεις, συμφωνία με την τρόικα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις Εφορίες με εξόφληση σε δόσεις. Επίσης, ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια για τις επιχειρήσεις «χωρίς να κινδυνεύουν οι τράπεζες και η κεφαλαιακή τους επάρκεια». Εταξε, εξάλλου, ότι ετοιμάζεται ανάλογο σχέδιο και για τα στεγαστικά δάνεια, συν «αναπτυξιακούς πόρους» από το νέο ΕΣΠΑ.

Χτες το βράδυ, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση στη Βουλή, Π. Ρήγας, στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ να εμφανιστεί απέναντι στην αστική τάξη ως «δύναμη σταθερότητας», «τρίτος πόλος», επισήμανε ότι «προφανώς οι συνταγές των ακραίων επιλογών ή αποκλειστικά ιδιωτική πρωτοβουλία ή κρατισμό» δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αλλά χρειάζονται «οι αλλαγές εκείνες που δεν θα επιβάλλονται από ιδεοληψίες μιας νεοφιλελεύθερης τρόικας, αλλά από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας». Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ τού έκανε παρατήρηση για «πολυφωνία» και για το ότι «κάνετε προτάσεις χωρίς να βασίζονται σε παραδοχές υπαρκτές», προσθέτοντας: «Πώς θα κατορθώσετε να έχετε και ανάπτυξη και σπάσιμο λιτότητας, αλλά και να αποδέχεστε τη δημοσιονομική προσαρμογή και περιορισμό ελλειμμάτων μόνο εσείς μπορείτε να απαντήσετε. Είναι κάθε φορά πού έχει καθίσει η μπίλια αυτήν την εβδομάδα».

Οι προϋποθέσεις συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, με το βλέμμα στις κάλπες, στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην προσπάθεια σύστασης του εκλογικού σχήματος της «Δημοκρατικής Παράταξης», «με την πόρτα ανοιχτή σε Κινήσεις, πρόσωπα και κόμματα». Στόχος τους να «παίξει το ρόλο της ως κεντρικού σημείου αναφοράς ως τρίτου ρεύματος ως τρίτου πόλου», όπως είπε ο Ευ. Βενιζέλος.

Ως τρίτος πόλος, βέβαια, δεν αρνούνται μια ενδεχόμενη συνεργασία και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και ο υποψήφιος στις πρόσφατες ευρωεκλογές με το εκλογικό σχήμα της «Ελιάς», Παντελής Καψής, αρθρογραφώντας χτες στο «Εθνος» έβαλε ανοιχτά στην Κουμουνδούρου τις προϋποθέσεις μιας τέτοιας συνεργασίας:

«Το πραγματικό ερώτημα που μπαίνει είναι αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει μια πειστική πρόταση συνεργασίας προς το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη ή/και το Ποτάμι. Κι εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν (...) Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αν βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, η επόμενη κυβέρνηση θα έχει ένα τεράστιο πολιτικό βάρος. Να διαπραγματευθεί τη συμφωνία για το χρέος, πετυχαίνοντας μάλιστα τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του (...) Στις πολιτικές προϋποθέσεις το ελάχιστο που θα ζητήσουν τα άλλα κόμματα είναι η αποφυγή μονομερών ενεργειών που θα θέσουν σε κίνδυνο τη συμμετοχή μας στο ευρώ. Που σημαίνει ότι θα καταβάλουμε κανονικά τις δόσεις των δανείων, θα τηρούμε τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις και θα πάμε μόνο σε κοινά - με τους εταίρους - αποδεκτή λύση για το χρέος. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα άλλα κόμματα ίσως αναγκαστούν να συμφωνήσουν»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ