Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΓΛΑΦΥΡΩΝ
Εγιναν χτες οι κηδείες των τριών θυμάτων

Εγιναν χτες οι κηδείες των τριών θυμάτων (δύο λοχίες ΕΠΟΠ και ένας δεκανέας θητείας) του τραγικού δυστυχήματος στο πεδίο ασκήσεων Γλαφυρών Μαγνησίας.

Θυμίζουμε ότι προχτές, κατά την πραγματοποίηση προγραμματισμένων βολών Βαρέων Οπλων Πεζικού με όλμους 81 χιλ., εξερράγη το βλήμα του όλμου μέσα στο σωλήνα. Αποτέλεσμα ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του Γεωργίου Ορφανίδη, 33 ετών, του Αναστάσιου Μεζάλα, 34 ετών, και του Φωτίου Ανδρικόπουλου, 19 ετών. Παράλληλα, τραυματίστηκε ο υπολοχαγός (ΠΖ) Κ. Β., 30 ετών, ο οποίος χειρουργήθηκε και διέφυγε τον κίνδυνο.

Η κηδεία του Ανδρικόπουλου έγινε στα Πετρωτά Αχαΐας, ενώ των Μεζάλα και Ορφανίδη στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου, στο Βόλο. Αποδόθηκαν στρατιωτικές τιμές, ενώ προγραμματίζεται να τους απονεμηθεί Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως από τον υπουργό Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Διάφορες πηγές αναφέρουν ότι «ο πυροσωλήνας του βλήματος είχε ανοίξει σαν τριαντάφυλλο» και ότι η αιτία του δυστυχήματος πρέπει να αναζητηθεί στο βλήμα, το οποίο φέρεται να εξερράγη μόλις «έπεσε» μέσα στον σωλήνα χωρίς να αφήσει περιθώρια αντίδρασης. Εκτιμάται ότι ο θάνατος των τριών ήταν ακαριαίος.

Το βλήμα είχε κατασκευαστεί το 1984, αλλά στρατιωτικές πηγές επιμένουν ότι ήταν εντός ορίου ζωής. Επιπλέον ότι δεν μπορεί να είναι ελαττωματική όλη η παρτίδα με τα αντίστοιχα πυρομαχικά (αν και λέγεται ότι δεσμεύτηκε από το ΓΕΣ για επανέλεγχο) καθώς είχαν περάσει από τον ετήσιο έλεγχο. Σημειωτέον είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει τέτοιο δυστύχημα με όλμο στον Ελληνικό Στρατό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεσμευμένοι για επανέλεγχο σωλήνες όλμου και πυρομαχικά(2014-10-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ