Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
47 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΣΕ
Το παράδειγμά του εμπνέει

Σαράντα επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του κομμουνιστή επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, στη Βολιβία από τη CIA στις 9 Οκτώβρη του 1967 (είχε την προηγούμενη μέρα τραυματιστεί μετά από σκληρή μάχη στην περιοχή Λα Ιγιέρα κι αιχμαλωτιστεί, πριν εκτελεστεί εν ψυχρώ). Ηταν 39 χρόνων. Ο Αργεντινός γιατρός συμμετείχε και πρωταγωνίστησε στον επαναστατικό αγώνα του κουβανέζικου λαού. Το 1952 μαζί με το φίλο του Αλμπέρτο Γκρανάδο, ως γιατροί, έκαναν ένα 9μηνο ταξίδι στη Λατινική Αμερική (Χιλή, Περού, Κολομβία, Βενεζουέλα), που, γνωρίζοντας τη σκληρή πραγματικότητα που βίωναν οι λαοί, τους σημάδεψε τη ζωή. Ο Τσε συναντιέται τον Ιούλη του 1955 στο Μεξικό με τον Φιντέλ Κάστρο, εντάσσεται στους επαναστάτες που με το θρυλικό πλοιάριο «Γκράνμα» φτάνουν στην Κούβα και ξεκινάει ο ένοπλος επαναστατικός αγώνας κατά της δικτατορίας του Φλουχένσιο Μπατίστα.

Ηταν ο διοικητής της αντάρτικης φάλαγγας που απελευθέρωσε τη Σάντα Κλάρα, όπου βρίσκεται και το μνημείο του. Διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και υπουργός Βιομηχανίας μετά από τη νίκη της επανάστασης και συνέβαλε στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην Κούβα ως το 1965. Στη συνέχεια, επέλεξε να βρεθεί ξανά στον αντάρτικο επαναστατικό αγώνα δίπλα σε άλλους λαούς, του Κονγκό και της Βολιβίας, όπου δολοφονήθηκε.

Ο Τσε αφιέρωσε τη ζωή του στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, για να πάρει ο λαός τα μέσα παραγωγής, τον πλούτο που παράγει και την εξουσία, στα χέρια του. Ηγήθηκε στην προσπάθεια για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην Κούβα και για την ικανοποίηση των κοινωνικών και λαϊκών αναγκών.

Σήμερα, σε όλη την Κούβα έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, όπως και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και όλου του κόσμου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ