Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οσο πάει πιο χαμηλά

Χαρακτηριστικά συντονισμένης ομοβροντίας αποκτά η προσπάθεια των κομμάτων της αστικής διαχείρισης και όλων των επιτελείων του συστήματος να σκύψει κι άλλο το κεφάλι ο λαός, να ρίξει ακόμα πιο χαμηλά τον πήχη των απαιτήσεών του. Την κοροϊδία του «κοινωνικού μερίσματος» της συγκυβέρνησης για τα πιο εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού, διαδέχτηκαν τα ψίχουλα που εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βάφτισαν τα ψίχουλα «παροχολογία» και ο ίδιος ο Τσίπρας έσπευσε να μας «πληροφορήσει» ότι κόσμος τον πλησιάζει και του λέει ότι θα είναι ευχαριστημένος και τα μισά να δώσει από τα ψίχουλα που τάζει...

Προχτές, σειρά είχε το «Εθνος», με το κύριο άρθρο του να μας περιγράφει τον «υπεύθυνο πολίτη»: «Οπως δεν πρέπει ο πολιτικός ή το κόμμα να προσβλέπει σε εκλογικά οφέλη προβαίνοντας σε παροχές που υπερβαίνουν τις δυνατότητες της οικονομίας, έτσι θα πρέπει και ο υπεύθυνος πολίτης να μην τις επιδιώκει, διότι εκείνο που κάνει είναι να πριονίζει το δέντρο πάνω στο οποίο κάθεται και ο ίδιος»...

Ολα τα σφυριά των αστών στον ίδιο στόχο: Στο όνομα των «αντοχών της οικονομίας» να μην παλέψουν οι εργαζόμενοι για την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους στα χρόνια της κρίσης και κυρίως να μη συνειδητοποιήσουν τον τεράστιο πλούτο που οι ίδιοι παράγουν, να μη διεκδικήσουν με βάση αυτόν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Ε, όχι και κόντρα στη λιτότητα...

«Ντέρμπι κορυφής στο Μιλάνο. Ολάντ και Ρέντσι αναμένεται να συγκρουστούν με τη γραμμή λιτότητας του Βερολίνου στη Σύνοδο Κορυφής για την ανάπτυξη και την απασχόληση». Κάπως έτσι παρουσιάζουν τα αστικά ΜΜΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ τις αντιθέσεις ανάμεσα σε Γερμανία, από τη μια, και τις Γαλλία - Ιταλία, από την άλλη. Το γράφουν έτσι ώστε διαβάζοντάς το κανείς να νομίσει ότι οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας πασχίζουν να εφαρμόσουν φιλολαϊκή πολιτική κόντρα στην αντιδραστική Γερμανία. Και ότι οι αντιθέσεις είναι αγεφύρωτες. Βεβαίως, οι αντιθέσεις στην ΕΕ είναι υπαρκτές, αφού κάθε κράτος - μέλος ενδιαφέρεται πρωτίστως για τα συμφέροντα των δικών του μονοπωλίων, απ' αυτήν τη σκοπιά κοντράρονται, αλλά η ΕΕ προχωράει με αντιθέσεις και συμβιβασμούς. Οσον αφορά τη «σύγκρουση με τη γραμμή λιτότητας», σημειώνουμε τα εξής: Η ιταλική κυβέρνηση έκανε 36 δισ. ευρώ περικοπές από τον προϋπολογισμό σε τομείς κάλυψης λαϊκών αναγκών, προωθεί αναδιαρθρώσεις στην Ασφάλιση, ομαδικές απολύσεις και μειώσεις μισθών. Η γαλλική κυβέρνηση ετοιμάζει περικοπές 50 δισ. ευρώ και συζητά με τους βιομήχανους μειώσεις μισθών και ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου. Οχι και κόντρα στη λιτότητα, λοιπόν... Απλώς μεταθέτουν χρονικά το στόχο του 3% στο έλλειμμα με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ας μην αγχώνονται...

Σε ραδιοφωνική εκπομπή («Real fm»), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Τσακαλώτος ρωτήθηκε χτες: «Πώς θα συμπεριφερθεί ο ΣΥΡΙΖΑ φορολογικά, αν γίνει κυβέρνηση, απέναντι στις επιχειρήσεις;». Η ερώτηση αφορούσε το «άγχος» που εκφράζεται από μερίδες του κεφαλαίου για το αν θα αυξηθεί η φορολογία τους με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση του Ευ. Τσακαλώτου δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνειών. Οπως σημείωσε, «εμείς λέμε ότι στην πρώτη φάση το 26% που είναι ο φόρος στα κέρδη δεν έχουμε πρόθεση να το σηκώσουμε». Η κυβέρνηση υπόσχεται στους μεγαλοεπιχειρηματίες ότι με την πρώτη ευκαιρία θα τους μειώσει τους συντελεστές φορολόγησης και ο ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνει ότι δε θα τους αυξήσει! Οπότε ας μην αγχώνονται...

Σφιχταγκάλιασμα Ερευνας - μονοπωλίων

Το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών υπέγραψαν μνημόνιο για την έρευνα, με περιεχόμενο τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας επιστημόνων και ερευνητών. Το μνημόνιο προβλέπει την υποστήριξη της ερευνητικής κοινότητας σε θέματα εμπορικής αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων, δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, παραχώρησης δικαιωμάτων σε υπάρχουσες επιχειρήσεις κ.λπ.

Τα παραπάνω μπορούν να υλοποιηθούν μέσω του «Εργαστηρίου Εκκίνησης» («Ekinisi Lab»), το οποίο αποτελεί ένα οργανωμένο περιβάλλον στήριξης και ωρίμανσης επιχειρηματικών ιδεών με αναβαθμισμένες υπηρεσίες εξατομικευμένης καθοδήγησης και εμψύχωσης (coaching) σε θέματα επιχειρηματικού σχεδιασμού και επιχειρηματικής ιδέας, καθώς και υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης και επιμόρφωσης σε θέματα οργάνωσης επιχειρήσεων, βελτίωσης ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής».

Τι επιδιώκουν; Την υποταγή των επιστημόνων ερευνητών στην επιχειρηματική καπιταλιστική δράση, άρα και στη διαμόρφωση ανάλογης συνείδησης. Ταυτόχρονα, συνδέουν άμεσα την εξέλιξη της επιστήμης και της έρευνας με τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Ετσι, η επιστήμη και η έρευνα υποτάσσονται ακόμα πιο οργανικά στα καπιταλιστικά κέρδη και όχι στις ανάγκες του λαού.

Με αφορμή τις εξελίξεις στο «Κόκκινο»

Οταν αναφέρεται κανείς σε κομματικά μέσα ενημέρωσης - όπως τέτοιο είναι και ο ραδιοσταθμός του ΣΥΡΙΖΑ, «Στο Κόκκινο» - πρέπει να παίρνει υπόψη του την ιδιομορφία που έχουν, αφού πρόκειται για μέσα διάδοσης των θέσεων του κόμματος και όχι για επιχειρήσεις που λειτουργούν με βάση το κέρδος.

Γι' αυτό και το ΚΚΕ ποτέ δε στήριξε την κριτική του και την πολεμική του σε κάποιο κόμμα με βάση την κατάσταση που υπάρχει σε μέσα ενημέρωσης που διαθέτει.

Το ΚΚΕ έχει αντιμετωπίσει και το ίδιο παρόμοιες δυσκολίες και προσπάθησε να τις αντιμετωπίσει με πολύ μικρότερες οικονομικές δυνατότητες από κείνα τα κόμματα που έχουν πολύ περισσότερους βουλευτές και μεγαλύτερο μερίδιο στην κρατική χρηματοδότηση.

Ομως, με την ευκαιρία, ας θυμίσουμε σε ορισμένους ότι όταν το ΚΚΕ, για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, έφτασε ακόμα και στο να στερηθεί τον «902», οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ τού κούναγαν το δάχτυλο, πρωτοστατώντας στην αντιΚΚΕ προπαγάνδα μαζί με άλλα κέντρα του συστήματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ