Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Συνεχίζονται οι κόντρες και τα παζάρια για τη στελέχωσή της

Συνεχίζονται τα παζάρια για τη στελέχωση της νέας Κομισιόν, δίνοντας άλλο ένα δείγμα των ενδοαστικών αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ, όπου διαφορετικά τμήματα του κεφαλαίου συγκρούονται μεταξύ τους σε όλα τα επίπεδα για το πώς θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα ιδιαίτερα συμφέροντα καθενός.

Σε αυτό το πλαίσιο, από τη Δευτέρα 29/9 μέχρι και την Τρίτη 7/10 έγιναν στις αντίστοιχες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου οι «ακροάσεις» των υποψήφιων επιτρόπων, ανάλογα με τα καθήκοντα που τους αναθέτει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Οι επιτροπές έβγαλαν αρχικά «κίτρινη κάρτα» σε πέντε υποψηφίους: Το Γάλλο Μοσκοβισί, υποψήφιο επίτροπο Οικονομικών, τον Ισπανό Κανιέτε, υποψήφιο επίτροπο Κλίματος, το Βρετανό Χιλ, υποψήφιο επίτροπο Χρηματοπιστωτικών Αγορών, την Τσέχα Γιούροβα, υποψήφια επίτροπο Δικαιοσύνης, και τον Ούγγρο Ναβράσις, υποψήφιο επίτροπο Παιδείας και Πολιτισμού.

Σε αυτούς προστέθηκε τη Δευτέρα και η Σλοβένα Αλένκα Μπράτουσεκ. Η υποψήφια (η οποία, μετά από την αποχώρησή της από την πρωθυπουργία της Σλοβενίας, είχε ουσιαστικά αυτοπροταθεί) προοριζόταν για τη θέση του «υπερ-επιτρόπου» Ενεργειακής Ενοποίησης. Ωστόσο τη Δευτέρα, απαντώντας στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, δεν έδειξε ικανή να ανταποκριθεί και να εξισορροπήσει τα αντικρουόμενα αιτήματα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, που ανά κλάδο και ανά χώρα δείχνουν να προκρίνουν διαφορετικά ενεργειακά μείγματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά από «διεργασίες» και παζάρια ο Ζ. Κ. Γιούνκερ μάλλον «σώζει» τους τέσσερις υποψηφίους, διατηρώντας τους στις θέσεις τους, ενώ κόβεται η Α. Μπράτουσεκ, με τη Σλοβενία να στέλνει άλλον υποψήφιο. Λέγεται ακόμα ότι θα υπάρξουν «τροποποιήσεις» στο χαρτοφυλάκιο του Ούγγρου.

Χωρίς να διαψεύδει ή να επιβεβαιώνει, εκπρόσωπος του Ζ. Κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν είναι «αρκετά ικανοποιημένος από το πώς πηγαίνουν τα πράγματα».

Στα επόμενα βήματα, η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου θα κληθεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην προτεινόμενη νέα Κομισιόν στις 22 Οκτώβρη, με στόχο το νέο σχήμα να αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες για τα συμφέροντα του κεφαλαίου εν μέσω αντιθέσεων(2014-09-27 00:00:00.0)
Οι παραλήπτες του «μηνύματος στήριξης»(2014-08-05 00:00:00.0)
Διαβούλια για επίτροπο, Ενέργεια, μείγμα διαχείρισης(2014-08-02 00:00:00.0)
Ενδοαστικές αντιπαραθέσεις για τα χαρτοφυλάκια των επιτρόπων(2014-07-31 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το παζάρι για πρόσωπα και μείγμα διαχείρισης(2014-06-24 00:00:00.0)
Οξύτατες αντιπαραθέσεις με αφορμή την προεδρία της Κομισιόν(2014-06-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ