Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Εκατοντάδες Βρετανοί στρατιώτες στέλνονται στη Σιέρα Λεόνε

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Μετά από τις ΗΠΑ, χτες και η Βρετανία εκμεταλλεύεται την επιδημία του αιμορραγικού ιού «Εμπολα», που πλήττει εδώ και μήνες χώρες της Δυτικής Αφρικής, για να προωθήσει τους σχεδιασμούς της. Χτες, ανακοίνωσε την αποστολή 750 στρατιωτών για να βοηθήσουν, υποτίθεται, τη Σιέρα Λεόνε να «περιορίσει» την επιδημία του «Εμπολα».

Το ίδιο 24ωρο στη Σιέρα Λεόνε οι περίπου 600 εργάτες που συμμετέχουν στις 12μελείς ομάδες νεκροθαφτών, που έχουν αναλάβει τις κηδείες των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη για τη ζωή απέναντι στον «Εμπολα», πραγματοποίησαν απεργία διαμαρτυρόμενοι για τους πενιχρούς μισθούς που παίρνουν σε σχέση με την υψηλή επικινδυνότητα της δουλειάς τους.

Στα όριά τους έχουν φτάσει και οι υγειονομικοί υπάλληλοι και νοσηλευτές στη Δυτικοαφρικανική Λιβερία, που προειδοποίησαν με απεργιακές κινητοποιήσεις, εάν ως το Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για αύξηση των μηνιαίων αποδοχών από 500 στα 700 δολάρια και παροχή ποιοτικού προσωπικού υγειονομικού εξοπλισμού σε μάσκες, γάντια, στολές, που θα τους θωρακίσει απέναντι στον «Εμπολα».

Από τον περασμένο Μάρτη η επιδημία έχει προκαλέσει το θάνατο πάνω από 3.400 ανθρώπων.

Στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε χτες το απόγευμα ο θάνατος του Λιβεριανού Τόμας Ερικ Ντάνκαν,που νοσηλευόταν στο Τέξας έχοντας μολυνθεί από τον ιό του «Εμπολα» μετά από ταξίδι στη Λιβερία. Επιπλέον, το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών έδωσε εντολή για... επαγρύπνηση στο προσωπικό ασφαλείας αεροδρομίων, λιμένων και με θερμομέτρηση.

Στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη, η διευθύντρια του οργανισμού που είναι αρμόδια για τα μέτρα περιφρούρησης απέναντι στον «Εμπολα», δρ. Ισαμπέλα Νουτάλ, σημείωσε πως η Ισπανίδα νοσηλεύτρια - που καταγράφηκε προ ημερών ως το πρώτο κρούσμα του ιού στην Ευρώπη - δε θα είναι σίγουρα το τελευταίο περιστατικό «Εμπολα» στη «Γηραιά Ηπειρο», μεταξύ άλλων και λόγω των απανωτών κυμάτων μεταναστών από αφρικανικές χώρες. Πάντως στην Ισπανία οι υγειονομικοί διαμαρτύρονται για ελλιπή μέτρα προστασίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ