Παρασκευή 25 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ - ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Σαφές μήνυμα ότι προχωρούν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Μόνο η λαϊκή οργάνωση και πάλη μπορεί να βάλει φραγμό στην αντιλαϊκή πολιτική
Μόνο η λαϊκή οργάνωση και πάλη μπορεί να βάλει φραγμό στην αντιλαϊκή πολιτική
Σαφές μήνυμα ότι προχωρούν και επιταχύνονται οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, τα περιβόητα «προαπαιτούμενα» μέτρα - πάγιες απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου - έστειλαν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, μετά από τη συνάντησή τους χτες το πρωί, στον απόηχο των ενδοκυβερνητικών τριβών για το πώς θα προχωρήσουν οι διαβόητες «μεταρρυθμίσεις», όπως η αξιολόγηση.

Οπως μεταδόθηκε από τα επιτελεία των δύο πολιτικών αρχηγών, η συζήτηση μεταξύ τους ήταν «καλή» και «εποικοδομητική» και αποφασίστηκε να δοθεί διαβεβαίωση στους «εταίρους» ότι δε θα διασαλευτεί η «πολιτική σταθερότητα» και δε θα αμφισβητηθούν οι «δεσμεύσεις» που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.

Σε σχέση με κάποιες διαφοροποιήσεις μεταξύ υπουργών, σε ζητήματα που δεν αναιρούν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των ανατροπών, οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος φέρονται να συμφώνησαν να λυθούν όλα τα θέματα με «συναινετικό πνεύμα» και να περιοριστούν οι εντάσεις. Αλλωστε ουδείς στην κυβέρνηση αμφισβητεί τη στρατηγική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Ετσι συμφωνήθηκε να προχωρήσει η αξιολόγηση με κάποιες διορθωτικές κινήσεις εκτόνωσης.

Και οι δυο τους επιθυμούν να περάσουν όλα τα προβλεπόμενα νομοθετήματα για τα λεγόμενα «προαπαιτούμενα», τα οποία καταρχάς συνδέονται με την εκταμίευση δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, το αργότερο έως τις 15 Σεπτέμβρη και πριν την επάνοδο των επικεφαλής της τρόικας για την 5η αναθεώρηση του Μνημονίου. Θυμίζουμε ότι στις 12 Σεπτέμβρη συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Συμβούλιο Γιούρογκρουπ), ενώ στη συνέχεια αναμένεται η εκ νέου επάνοδος των κλιμακίων της τρόικα στην Αθήνα, με την οποία θα περάσει στην τελική ευθεία και η συζήτηση για τη «διευθέτηση» του κρατικού χρέους, σε συνδυασμό με την «επικαιροποίηση» του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής», καθώς και με τη διαμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015.

Σημειωτέον, τις προηγούμενες μέρες, στην κινούμενη άμμο του αστικού πολιτικού σκηνικού, στην πλευρά της ΝΔ εκφράζονταν ανησυχίες ότι ο κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, τους κάνει «νερά» ασκώντας ενδοκυβερνητική αντιπολίτευση, με το βλέμμα στις εκλογές και μεθοδεύοντας συνεργασίες με ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ. Σπεύδοντας, ίσως, να διαλύσει τα τέτοια σύννεφα, λέγεται ότι ο Ευ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε τον Σαμαρά πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει στρατηγικές αμφιταλαντεύσεις, ότι σήκωσε «μεγάλα βάρη» και με τα μνημόνια και στην πορεία προς την έξοδο από την κρίση και ότι έτσι θα πορευτεί και στο μέλλον...

Φουντώνουν την ανούσια για το λαό παραφιλολογία

Στο μεταξύ, αργότερα χτες το μεσημέρι, στο περιθώριο εκδήλωσης στη Βουλή για τα 40 χρόνια από την πτώση της Χούντας, ο Αντ. Σαμαράς σε πηγαδάκι με βουλευτές της ΝΔ, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, απάντησε «εγώ έτσι πιστεύω». Με βάση τη φράση αυτή ξεκίνησε πάλι να ανακυκλώνεται η ανούσια για τα λαϊκά συμφέροντα παραφιλολογία σχετικά με το αν συγκεντρώνονται τελικά ή όχι 180 βουλευτές, ώστε να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές την άνοιξη.

Με δήλωσή του αργότερα, για τα 40 χρόνια από την πτώση της Χούντας, επιχείρησε να εμφυσήσει μια νότα... αισιοδοξίας στο λαό προκειμένου να την εξαργυρώσει κατόπιν ως στήριξη ή έστω ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική του ευρωμονόδρομου. Συγκεκριμένα είπε μεταξύ άλλων: «Είμαι αισιόδοξος για το αύριο. Και θα πρέπει και ο ελληνικός λαός να αντιληφθεί ότι η αισιοδοξία αυτή πηγάζει από δεδομένα. Η οικονομία θα πάει καλύτερα, η σταθερότητα στην Ελλάδα είναι πολυσήμαντη, μια που γύρω μας υπάρχουν τόσο μεγάλες εστίες αναταράξεων, ο τουρισμός (...) θα δώσει μια ρευστότητα στην οικονομία και θα καλυτερεύσουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Επομένως, είμαι πράγματι αισιόδοξος και θέλω να είναι εν γνώσει του ελληνικού λαού αυτή η αισιοδοξία. Δεν το λέω τυχαία».

Στο περιθώριο της ίδιας εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Βουλής και στέλεχος της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σημερινή Βουλή και κυβέρνηση έχουν τη δυνατότητα να εξαντλήσουν την τετραετία, υπονοώντας ότι η επίτευξη της αναγκαίας πλειοψηφίας των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι εφικτός στόχος. Ενόψει δε της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Ευ. Μεϊμαράκης επανέφερε παλαιότερη πρότασή του ώστε να απεμπλακεί η εκλογή Προέδρου από τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών: Εάν αποβαίνουν άκαρπες οι τρεις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου από τη Βουλή, τότε να γίνεται άμεση εκλογή από το λαό, με τους ίδιους υποψήφιους προέδρους. Τέλος ο Ευ. Μεϊμαράκης πρότεινε τη διεξαγωγή συνεδρίου «πανστρατιάς της Κεντροδεξιάς» το φθινόπωρο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ΝΔ είναι «μεγάλο κόμμα» που στο παρελθόν συγκέντρωνε ποσοστά της τάξεως του 40%.

Κοινό τους έδαφος η επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων»

Την ίδια ώρα, την «ανάγκη» επιτάχυνσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων υπογραμμίζουν όλοι οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, εντός και εκτός των συνόρων, ανεξαρτήτως του μείγματος αντιλαϊκής διαχείρισης που προκρίνουν. Αυτή τη φορά, η σχετική αναφορά ήρθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Γ. Μάρεϊ. «Η Ελλάδα πρέπει να εντείνει τις μεταρρυθμίσεις», σημείωσε και εξέφρασε παράλληλα την επιθυμία να ολοκληρωθεί «όσο πιο γρήγορα γίνεται» η προσεχής έκτη «αξιολόγηση» του ελληνικού «προγράμματος στήριξης» από τα κλιμάκια της τρόικα (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Αντίστοιχο «αίτημα», για γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στα μέσα Σεπτέμβρη, φέρεται να έχει καταθέσει και η ελληνική κυβέρνηση, επιχειρώντας να επιταχύνει την είσοδο στην τελική ευθεία των συζητήσεων για τη διευθέτηση του κρατικού χρέους.

Την ίδια στιγμή, σε μια δήλωση που στην πραγματικότητα αντανακλά τις εντεινόμενες ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της Ευρωζώνης για το μείγμα διαχείρισης που μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα κάθε αστικής τάξης, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μ. Ρέντσι, σχολίασε χτες ότι «η Ελλάδα σώθηκε, προκειμένου να διαφυλαχτούν τα συμφέροντα μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες ήταν εκτεθειμένες».

Ενδεικτικό για το πώς σχετίζεται η παραπάνω δήλωση με τις επιδιώξεις της ιταλικής αστικής τάξης είναι τα όσα πρόσθεσε στη συνέχεια ο Ιταλός πρωθυπουργός: «Η Ιταλία δε χρειάζεται να παρακαλέσει. Η χώρα απαιτεί περισσότερο χρόνο για τη μείωση του ελλείμματός της», ανέφερε, για να συμπληρώσει ότι «θα κάνουμε χρήση της ευελιξίας, στην οποία έχουμε σαφές δικαίωμα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ