Παρασκευή 25 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πεντάωρη συνάντηση Αναστασιάδη - Ερογλου χωρίς συμφωνία

Τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό

Νέα συνάντηση έγινε χτες στη Λευκωσία ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου, η οποία, σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, διήρκεσε πέντε ώρες. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωσή της δεν έγιναν σχετικές ανακοινώσεις, ούτε και δηλώσεις, τόσο από τις δυο πλευρές όσο και από την Ειδική Εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Λίζα Μπατενχάιμ.

Νωρίτερα, Αναστασιάδης και Ερογλου είχαν επισκεφτεί μαζί για πρώτη φορά το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της Διερευνητικές Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

Την επόμενη Δευτέρα, ο Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε την Τρίτη η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη «φαίνεται πως υπάρχει εμπλοκή στο θέμα των διαπραγματεύσεων με τις πρόσφατες δηλώσεις του Γκιουλ, αλλά και του Ερογλου» και «Κύπρος και Ελλάδα θα καθορίσουν τη στάση τους», με δεδομένο ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ κατηγόρησε την Αθήνα ότι δε δέχεται τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή.

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από τη συνάντηση και αναπαρήγαγε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τουρκοκυπριακή πλευρά δε δέχτηκε πρόταση για να γίνει η επόμενη συνάντηση στις 31 Ιούλη και τελικά αυτή ορίστηκε για τις 2 Σεπτέμβρη. Ακόμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να εισηγήθηκε να παρουσιαστεί ως κοινή συμφωνία η καταγραφή όσων συγκλίσεων έχουν επιτευχθεί από τις 11 Φλεβάρη, πρόταση που ο Ερογλου απέρριψε. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταθέσει συνολικά 17 έγγραφα για σοβαρά ζητήματα και η τουρκοκυπριακή 15, αλλά οι τουρκοκυπριακές θέσεις δεν ικανοποιούν την ελληνοκυπριακή πλευρά. Πρόοδος δεν επιτεύχθηκε ούτε και σε σχέση με τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά ούτε και όσον αφορά την προσπάθεια να συνταχθεί δήλωση των δύο ηγετών σχετικά με τους αγνοούμενους και την πρόσβαση σε αρχεία όλων των στρατών που μπορεί να περιέχουν τέτοιου είδους πληροφορίες, καθώς και την πρόσβαση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους σε στρατιωτικές ζώνες.

Μεταξύ άλλων, η τουρκοκυπριακή πλευρά εμφανίζεται να θεωρεί «μη ρεαλιστική» την πρόταση των Ελληνοκυπρίων για σύστημα εγγυήσεων και ασφάλειας υπό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι φέρεται να δηλώνει πρόσφατα: «Στο παρόν στάδιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν αποτελεί όργανο που έχει τη δυνατότητα να παίρνει αποτελεσματικά και γρήγορα αποφάσεις για βίαιες συγκρούσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση Σαμαρά - Αναστασιάδη τη Δευτέρα(2014-07-23 00:00:00.0)
Συνάντηση διαπίστωσης των διαφορών(2014-04-01 00:00:00.0)
Κοντά σε συμφωνία για την κοινή δήλωση οι δύο πλευρές(2013-11-07 00:00:00.0)
Συντηρεί τη «λύση» των δύο κρατών(2011-02-01 00:00:00.0)
Αναβλήθηκε η συνάντηση Χριστόφια - Ερογλου(2010-06-05 00:00:00.0)
Ανησυχία για το ενδεχόμενο εκλογής Ερογλου(2010-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ