Παρασκευή 25 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
 Σε έκθεση για τα 40 χρόνια από την πτώση της χούντας ο Δ. Κουτσούμπας

Στα εγκαίνια έκθεσης στη Βουλή, για τα 40 χρόνια από την πτώση της Χούντας, που προετοίμασαν η Βιβλιοθήκη της Βουλής και το Ιδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, παραβρέθηκε το πρωί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος.

Την έκθεση εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, του προέδρου της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Α. Τσίπρα, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου, του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη, υπουργών, βουλευτών, της στρατιωτικής ηγεσίας, εκπροσώπων αντιστασιακών αντιδικτατορικών οργανώσεων κ.ά. Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Βουλής και ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Παύλος Σούρλας.

Στην αίθουσα της Βουλής «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» εκτίθενται επίσημα συνταγματικά και νομοθετικά κείμενα, πρωτοσέλιδα εφημερίδων και σελίδες περιοδικών, φωτογραφικά και κινηματογραφικά τεκμήρια της εποχής, πρωτότυπα έγγραφα και άλλου είδους πολιτικά τεκμήρια, όπως αφίσες, κομματικές προκηρύξεις, ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών του Νοέμβρη του 1974 και του δημοψηφίσματος για το Πολιτειακό.

Σημειωτέον ότι στην έκθεση εκτίθενται και υλικά από το αρχείο του ΚΚΕ: Φωτογραφία της άφιξης του Χαρίλαου Φλωράκη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις 24 Ιούλη του 1974, το πρωτοσέλιδο του πρώτου φύλλου της νόμιμης επανέκδοσης του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» κ.ά.

Επιπλέον, στο Περιστύλιο της Βουλής παρουσιάζεται και η πνευματική και πολιτιστική δημιουργία της εποχής, στην οποία σημαντική θέση κατέχουν οι μαζικές μουσικές συναυλίες, οι πρωτοποριακές παραστάσεις και εικαστικές εκθέσεις, η κινηματογραφική και εκδοτική παραγωγή της εποχής. Η έκθεση θα λειτουργήσει για το κοινό με οργανωμένες ξεναγήσεις από το Σεπτέμβρη.

Νωρίτερα το πρωί, ο Πρόεδρος Παπούλιας κατέθεσε στεφάνι στο μνημειακό - ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου «ΕΑΤ - ΕΣΑ» («Ειδικό Ανακριτικό Τμήμα της Ελληνικής Στρατιωτικής Αστυνομίας») στο Πάρκο Ελευθερίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ