Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΙΡΟΣΙΜΑ.-- Από τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από ισχυρές βροχοπτώσεις στην Ιαπωνία, τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες στη Χιροσίμα. Ανάμεσα στα θύματα αναφέρονται και πολλά παιδιά ενώ υπάρχουν και τουλάχιστον 9 αγνοούμενοι. Βαριά έχει πληγεί μια περιοχή ακτίνας 20 χιλιομέτρων, όπου πολλά ξύλινα σπίτια καταπλακώθηκαν από τόνους λάσπης.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Εκρηξη σε ανθρακωρυχείο της Ανατολικής Κίνας, που αποδίδεται, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, σε διαρροή φυσικού αερίου, προκάλεσε χτες το θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρακωρύχων ενώ αγνοούνται άλλοι 25. Από το ανθρακωρυχείο στην πόλη Χουαϊνάν στην επαρχία Ανχούι, τα συνεργεία διάσωσης κατάφεραν να απεγκλωβίσουν άλλους 25 εργάτες. Στην Κίνα, όπου οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής αναπτύσσονται με γοργό ρυθμό, και ιδιαίτερα στα πολλά ιδιωτικά ορυχεία, γίνονται συχνά εργατικά δυστυχήματα. Την περασμένη Πέμπτη από πλημμύρα σε ανθρακωρυχείο της πόλης Τζίζι στη Βορειοανατολική Κίνα σκοτώθηκαν 3 εργάτες ενώ άλλοι 13 παραμένουν ακόμη εγκλωβισμένοι.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Αλέν Ζιπέ ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα της κεντροδεξιάς Ενωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), του κόμματος στο οποίο ανήκει και ο Νικολά Σαρκοζί, για τις προεδρικές εκλογές του 2017. Στο συγκεκριμένο αστικό κόμμα υπάρχει μεγάλη κόντρα στην ηγεσία του από το 2012, μετά την παραίτηση του πρώην ηγέτη του Ζαν Φρανσουά Κοπέ για σκάνδαλο διαφθοράς και τώρα διοικείται από τους Α. Ζιπέ, Φρ. Φιγιόν και Ζαν Π. Ραφαρέν, όλοι τους πρώην πρωθυπουργοί της Γαλλίας. Ο Ζιπέ μάλιστα ισχυρίζεται ότι χρειάζεται ενεργότερη παρέμβαση της ΕΕ στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ.-- Κοιτάσματα που ενδέχεται να ανέρχονται σε 300 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, ανακοίνωσε χτες ότι εντόπισε η αμερικανική εταιρεία εξορύξεων «Apache» στη βορειοδυτική ακτή της Αυστραλίας. Με βάση επίσημα στοιχεία θα πρόκειται για τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου που εντοπίστηκαν στην Αυστραλία τα τελευταία 30 χρόνια.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το ιρανικό Κοινοβούλιο αποφάσισε χτες την αποπομπή του υπουργού Επιστημών, Ρεζά Φαράτζι Ντάνα. Η εξέλιξη σχολιάστηκε ως πλήγμα για τον μετριοπαθή Ιρανό Πρόεδρο, Χασάν Ρουχανί, καθώς ο Ντάνα ήταν επιλογή του.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Την έντονη αντίδραση της EULEX προκάλεσαν χτες αφίσες που αναρτήθηκαν σε δημόσιους χώρους στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα και εμφανίζουν το λογότυπο της ευρωενωσιακής ιμπεριαλιστικής δύναμης πλάι σε μια σβάστικα. Η EULEX χαρακτήρισε το γεγονός «αποτροπιαστικό».

ΚΑΪΡΟ.-- Τα αποκεφαλισμένα πτώματα τεσσάρων ανδρών, που έπεσαν πιθανώς θύματα της εγκληματικής δράσης ακραίων ισλαμιστών τζιχαντιστών, βρέθηκαν χτες στην περιοχή Σέιχ Ζουάιντ στη Χερσόνησο του Σινά, νοτίως της Ράφα.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Σε μία προσπάθεια να εκτονώσει τις λαϊκές αντιδράσεις από τις αλλεπάλληλες πολιτικές λιτότητας και φτώχειας, το υπουργείο Οικονομικών της ΠΓΔΜ προχωρά σε εκστρατεία διαγραφής ληξιπρόθεσμων χρεών μακροχρόνια ανέργων και άλλων ευπαθών (κοινωνικο-οικονομικά) ομάδων ως τον προσεχή Νοέμβρη. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εκτιμά ότι θα μπορούσαν να ωφεληθούν έως και 100.000 άτομα από τη διαγραφή χρεών, που αφορούν σε πάνω από ένα χρόνο απλήρωτους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και χρέη από πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια και το ανταποδοτικό τέλος για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και επίσημα η αποχώρηση της «Total» από τα κοιτάσματα «Σάουθ Παρς»(2018-08-21 00:00:00.0)
Προτροπές Χαμενεΐ στην ΕΕ για διατήρηση της συμφωνίας(2018-05-25 00:00:00.0)
Επωφελείς συμφωνίες για τα μονοπώλια...(2016-04-14 00:00:00.0)
«Ανακαλύψεις» για τη διαφθορά στο ευρωΝΑΤΟικό προτεκτοράτο(2014-11-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2014-10-28 00:00:00.0)
Διαμόρφωση «κλίματος»(2012-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ