Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Επιχειρούν εμβάθυνση των επεμβάσεων σε σκηνικό τρόμου

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέα προσχήματα για εμβάθυνση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στο πετρελαιοφόρο Ιράκ και την ευρύτερη εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής δημιουργεί ο φρικτός αποκεφαλισμός του 40χρονου Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από (πιθανώς Βρετανό) εκτελεστή του «Ισλαμικού Κράτους» σε αντίποινα για την εξαπόλυση αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών κατά της ένοπλης οργάνωσης από τις αρχές τρέχοντος μηνός.

Ο απαγχονισμός του δημοσιογράφου, που δούλευε συχνά ως ελεύθερος ανταποκριτής για την εφημερίδα «Γκλόμπαλ Ποστ» και το Γαλλικό Πρακτορείο και είχε απαχθεί στη Συρία στις 22 Νοέμβρη 2012, προκάλεσε αποτροπιασμό. Ομως, όπως φαίνεται το δραματικό τέλος του Φόλεϊ και οι απειλές κατά του έτερου Αμερικανού Στίβεν Τζόελ Σόλτοφτ, χρησιμοποιούνται για το στήσιμο ενός νέου σκηνικού ιμπεριαλιστικής επέμβασης που αυτή τη φορά θα έχει ως αντίπαλο τους «βάρβαρους, θηριώδεις» μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους», όπως τους αποκάλεσε χτες σε κάποια αποστροφή του λόγου του και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ. Ανακοίνωσε δε στο Βερολίνο πως και η Γερμανία προχωρά στον εξοπλισμό του ιρακινού στρατού και των Κούρδων μαχητών και ότι θα βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες χώρες της ΕΕ για τα «περαιτέρω»...

Ο Πρόεδρος Ομπάμα χτες βράδυ διαβεβαίωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές και άλλες επιχειρήσεις στο Ιράκ θα συνεχιστούν παρά τις απειλές του «Ισλαμικού Κράτους».

Νωρίτερα, στελέχη του Πενταγώνου προσπαθούσαν να αποδείξουν «την αποφασιστικότητα» για συνέχιση των επιδρομών στο Ιράκ, ανακοινώνοντας ότι από τις 7 Αυγούστου έως χτες είχαν γίνει πάνω από 90 βομβαρδισμοί και επιδρομές κατά θέσεων του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ. Επιπροσθέτως, ανακοίνωσαν πως το επόμενο διάστημα θα σταλεί στο Ιράκ «νέος, μικρός» αριθμός Αμερικανών στρατιωτών στο πλαίσιο επιχειρήσεων κατά του «Ισλαμικού Κράτους».

«Συνολική στρατηγική» ζητά ο Ολάντ

Ο πάντα «ετοιμοπόλεμος» Γάλλος «Σοσιαλιστής» Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έκρουσε συναγερμό ζητώντας να πραγματοποιηθεί άμεσα μια διεθνής διάσκεψη για να καθοριστεί μια «συνολική στρατηγική», προτείνοντας απαγκίστρωση όλων από το «παραδοσιακό» δίλημμα «επέμβαση ή μη επέμβαση».

Στη Ρώμη, η Ιταλίδα υπουργός Αμυνας Ρομπέρτα Πινότι δήλωσε εξίσου έτοιμη να εξοπλίσει τις ιρακινές δυνάμεις εναντίον των τζιχαντιστών του «ΙΚ» με περίπου 30.000 σοβιετικής κατασκευής «Καλάσνικοφ», τα οποία θεωρούνται ιδανικά για τους Κούρδους του Ιράκ. Για τον ιρακινό στρατό, η Πινότι επιφυλάσσει εκτοξευτήρες αντιαρματικών ρουκετών και πολυβόλα.

Το ίδιο 24ωρο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι βρέθηκε στη Βαγδάτη και στο Ερμπίλ του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ και με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της ΕΕ. Πάντως, ο ιταλικός Τύπος, επικαλούμενος κυβερνητικές πηγές κάνει λόγο για δυσαρέσκεια Ρέντσι σε σχέση με τη μη ενεργή στάση της ΕΕ στο Ιράκ, αλλά και για ένδειξη δυσφορία γιατί και στην υπόθεση της Ουκρανίας η Ιταλία δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο (όπου συμμετείχαν οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας).

Πάντως, στο Ιράκ ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι Κούρδοι αξιωματούχοι επανήλθαν χτες στην κεντρική υπηρεσιακή κυβέρνηση έπειτα από αποχή πολλών βδομάδων σε ένδειξη αγανάκτησης για τη διχαστική πολιτική του Μάλικι. Μάλιστα, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Χοσιάρ Ζεμπάρι, κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει τη χώρα του έναντι των «τζιχαντιστών», χαρακτηρίζοντάς τους «απειλή για τον κόσμο και όχι μόνο για τις εθνοτικές μειονότητες του Ιράκ».

Τέλος, ο ΟΗΕ ξεκίνησε χτες, από την Ακαμπα της Ιορδανίας στο Ερμπίλ του Ιράκ μια μαζική επιχείρηση αποστολής ανθρωπιστικής αρωγής τροφίμων, φαρμάκων, σκηνών και ειδών πρώτης ανάγκης σε εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους στο Ιράκ οδικώς, αεροπορικώς και διά θαλάσσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ