Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεργασίες στα αστικά κόμματα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις συνεχίζονται στην Τουρκία και έχουν έκφραση όχι μόνο ανάμεσα στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αλλά και μέσα στο ΑΚΡ, στη διαδικασία επιλογής του νέου ηγέτη μετά την εκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Προεδρία. Στις 27 Αυγούστου, μια μέρα πριν την ορκωμοσία του Ερντογάν, πρόκειται να επιλεγεί ο διάδοχός του στο κόμμα, που θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός. Στην τελετή ορκωμοσίας του έχουν προσκληθεί οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σχετικά με τον διάδοχο του Ερντογάν ακούγονται τα ονόματα του νυν Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ και του νυν υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Για τον μεν Γκιουλ υπάρχει το κώλυμα ότι πρόκειται για μη κοινοβουλευτικό αλλά και δηλωμένο οπαδό του κοινοβουλευτικού συστήματος και ενάντια στο προεδρικό που προωθεί ο Ερντογάν, στα πρότυπα της Γαλλίας ή της Ρωσίας. Επίσης, ο Νταβούτογλου είναι αμφίβολο αν μπορεί να κρατήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες και να οδηγήσει το κόμμα σε νίκη στις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνη του 2015. Ωστόσο, η επικράτηση του ΑΚΡ είναι απαραίτητη για να προχωρήσει ο σχεδιασμός του Ερντογάν για συνταγματική αλλαγή και μετάβαση στο προεδρικό σύστημα. Πάντως, και ο Γκιουλ φαίνεται να συμφωνεί προσώρας ότι πιθανότερο είναι να είναι ο Νταβούτογλου ο νέος πρωθυπουργός.

Επίσης, τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ως πιθανό νέο υπουργό Εξωτερικών τον έως τώρα αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν.

Αλλη μια πλευρά που αναδεικνύουν αστικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία είναι ότι παρόλο η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στις 15 Αυγούστου, αυτά προς το παρόν δεν έχουν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Ετσι, υπάρχει το ενδεχόμενο να εγκρίνει ο Ερντογάν ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη σύσταση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο όμως θα έχει ορίσει ο ίδιος ως πρωθυπουργός.

Οσο για το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, προχωρά σε συνέδριο στις 5 - 6 Σεπτέμβρη, όπου θα εκλέξει νέο ηγέτη. Προς το παρόν υποψηφιότητα δηλώνουν ότι θα θέσουν ο σημερινός αρχηγός, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου (που δέχτηκε έντονη κριτική για την επιλογή ως προεδρικού υποψηφίου του πρώην προέδρου του Οργανισμού για την Ισλαμική Συνεργασία Εκμελεντίν Ιχσάνογλου) και ο Μουχαρέμ Ιντζέ, που θεωρείται εκπρόσωπος της τάσης των κεμαλιστών στο κόμμα. Επίσης, δεν αποκλείεται να θέσει υποψηφιότητα και ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, πρώην αρχηγός του κόμματος.

Διαβεβαιώσεις για συνέχιση διαπραγματεύσεων με το ΡΚΚ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η τουρκική κυβέρνηση μέσω του αντιπροέδρου της, Μπεσίρ Αταλάι, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Οπως ανέφερε σε δηλώσεις που επικαλείται ο τουρκικός Τύπος, ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT), Χακάν Φιντάν, συνάντησε την Παρασκευή στη φυλακή τον Οτσαλάν στο νησί Ιμραλί, στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Ο Αταλάι τάχθηκε επίσης υπέρ της διεξαγωγής απευθείας διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και το στρατιωτικό επιτελείο του PKK, το οποίο είναι εγκατεστημένο στα όρη Καντίλ στο Βόρειο Ιράκ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση για «κοινή αντίληψη κατά της τρομοκρατίας»(2024-03-15 00:00:00.0)
Νέα τουρκικά «αντιτρομοκρατικά» πλήγματα(2024-01-17 00:00:00.0)
Επιστροφή εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από τον Νταβούτογλου(2015-08-19 00:00:00.0)
Προωθείται ο Νταβούτογλου για την πρωθυπουργία(2014-08-22 00:00:00.0)
Ανακοινώθηκε επίσημα η υποψηφιότητα Ερντογάν(2014-07-02 00:00:00.0)
«Εφυγε» ένας ακόμη αγωνιστής διαμαρτυρίας για τα «Λευκά Κελιά»(2002-11-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ