Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Η ΕΕ επικροτεί την αναστολή κατασκευής του αγωγού «Σάουθ Στριμ»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ικανοποίηση για τη νέα δέσμευση της Βουλγαρίας ότι θα παγώσει το έργο κατασκευής του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ» «μέχρι αυτό να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις της ευρω-ενωσιακής νομοθεσίας» εξέφρασε χτες ο Επίτροπος της ΕΕ για την Ενέργεια, Γκίντερ Ετινγκερ, στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε μετά τη συνάντησή του με την αντιπρόεδρο της βουλγαρικής υπηρεσιακής κυβέρνησης, αρμόδια για θέματα οικονομίας, Αικατερίνα Ζαχαρίεβα και τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Βασίλ Στόνοφ.

Ο Ετινγκερ ισχυρίστηκε ότι οι Βρυξέλλες τάχα δεν διαφωνούν με το ρωσικό αγωγό, αλλά επιδιώκουν την «πλήρη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία». Η Ζαχαρίεβα, από την πλευρά της, αναγνώρισε τους κινδύνους των εντάσεων Ρωσίας - Ουκρανίας και Δύσης, σημειώνοντας την εκτίμηση πως οι ζημιές στη βουλγαρική οικονομία θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 400.000.000 ευρώ.

Ως γνωστόν, το 50% της «South Stream Bulgaria» ανήκει στην «Bulgarian Energy Holding» και το υπόλοιπο στη ρωσική εταιρεία «Gazprom».

Σε άλλο σημείο, ο Ευρωενωσιακός Επίτροπος για την Ενέργεια άσκησε πιέσεις για «μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της Ενέργειας στη Βουλγαρία προς όφελος των ευρω-ενωσιακών μονοπωλίων, απαιτώντας να χρησιμοποιηθεί ως βάση η περσινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ