Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Απέλαση Αμερικανού δημοσιογράφου

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Οι εισαγγελικές αρχές του Αφγανιστάν διέταξαν χτες την απέλαση του ανταποκριτή της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς» μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου του, στο οποίο υποστήριζε ότι αξιωματούχοι συζητούν την πιθανότητα να σχηματίσουν προσωρινή κυβέρνηση και να «καταλάβουν την εξουσία», για να δώσουν ένα τέλος στο αδιέξοδο που έχει προκύψει μετά τις προεδρικές εκλογές. Πρόκειται για τον Μάθιου Ρόζενμπεργκ ανταποκριτή τρία χρόνια στην Καμπούλ. Η διεύθυνση της εφημερίδας και το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κατήγγειλαν το γεγονός.

Θυμίζουμε ότι το Αφγανιστάν βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο μετά τις προεδρικές εκλογές της 14ης του Ιούνη καθώς και οι δύο υποψήφιοι, ο Αμπντουλά Αμπντουλά και ο Ασραφ Γάνι εμφανίζονται ως νικητές και αλληλοκατηγορούνται για νόθευση του αποτελέσματος. Μετά από παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, οι δύο αντίπαλοι υπέγραψαν μια συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όποιος και αν είναι ο νικητής των εκλογών αυτών. Δεσμεύτηκαν, δηλαδή, να αποδεχτούν το αποτέλεσμα μετά την επανακαταμέτρηση των 8,1 εκατομμυρίων ψήφων, η οποία όμως προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς.

Την Τρίτη ο Ρόζενμπεργκ στην ανταπόκρισή του υποστήριξε ότι «ισχυρές κυβερνητικές προσωπικότητες» που διατηρούν δεσμούς με τις υπηρεσίες ασφαλείας «απειλούν» να σχηματίσουν «μεταβατική κυβέρνηση», εάν δεν επιλυθεί σύντομα η πολιτική κρίση.

«Από την έναρξη των εκλογών, η "Νιου Γιορκ Τάιμς" έχει δημοσιεύσει πολλά παρόμοια άρθρα βασιζόμενη σε ανώνυμες κυβερνητικές πηγές», υπογράμμισε η εισαγγελία, στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει την απέλαση του Ρόζενμπεργκ. Ο δημοσιογράφος είχε κληθεί την Τρίτη από τον εισαγγελέα να αποκαλύψει την ταυτότητα των πηγών του, κάτι όμως που αρνήθηκε να κάνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ