Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Με κλιμάκωση της επίθεσης απειλεί ο Νετανιάχου

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών

Από τα νέα εγκλήματα στη Γάζα
Από τα νέα εγκλήματα στη Γάζα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου ξεκαθάρισε χτες πως θα προχωρήσει αδίστακτα σε κλιμάκωση της στρατιωτικής επέμβασης στη Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι «καμία επιχείρηση και κανένας στόχος δεν θα πρέπει να αποκλείεται...».

Στη διάρκεια νέου τηλεοπτικού διαγγέλματος, στο οποίο προχώρησε το βράδυ της Τετάρτης, ο Νετανιάχου εξίσωσε τη «Χαμάς»... με το «Ισλαμικό Κράτος», υποστηρίζοντας ότι είναι «κλαδιά του ίδιου δέντρου». Απείλησε με νέα αδίστακτη σφαγή τον Παλαιστινιακό λαό, λέγοντας ότι η επιχείρηση «Προστατευτική Αιχμή», που ξεκίνησε στις 8 Ιούλη, δεν θα σταματήσει «εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος ασφάλειας όλων των πολιτών».

Εμμέσως πλην σαφώς ο Νετανιάχου δικαιολόγησε την προχτεσινοβραδινή απόπειρα δολοφονίας κατά του στρατιωτικού διοικητή της «Χαμάς», Μοχάμεντ Ντέιφ, λέγοντας και αυτός, όπως και ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησής του, Γεδεών Σάαρ, πως τάχα είναι «νόμιμος στόχος» και ότι «του αξίζει να πεθάνει όπως ο (αρχηγός της "Αλ Κάιντα") Μπιν Λάντεν».

Πριν το διάγγελμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού, βομβαρδιστικά της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν επιχειρήσει την έκτη κατά σειρά από το 2002 απόπειρα δολοφονίας του στρατιωτικού διοικητή της «Χαμάς», Μοχάμεντ Ντέιφ, αργά το βράδυ της Τρίτης.

Ωστόσο, τα βομβαρδιστικά κατάφεραν αντ' αυτού να δολοφονήσουν την 27χρονη σύζυγο του Ντέιφ, Ουιντάντ, και τον επτάμηνο γιο του. Οπως έκαναν αργότερα, μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο, σκοτώνοντας τουλάχιστον άλλους 20 Παλαιστίνιους αμάχους (ανάμεσά τους και πάλι παιδιά και βρέφη). Επιπλέον, οι νέες βόμβες των Ισραηλινών τραυμάτισαν πάνω από 120 Παλαιστίνιους. Πλέον οι νεκροί ξεπερνούν τους 2.000, από την έναρξη της επιχείρησης «Προστατευτική Αιχμή» στις 8 Ιούλη.

Εκπρόσωπος της «Χαμάς» αρνήθηκε ότι ο Μοχάμεντ Ντέιφ σκοτώθηκε στον επίμαχο βομβαρδισμό, σημειώνοντας ότι πρόκειται απλώς για την έκτη απόπειρα δολοφονίας από το 2002. Κάλεσε ωστόσο τους κατοίκους της Γάζας να παραστούν στην κηδεία της γυναίκας και του παιδιού του Ντέιφ και να διαδηλώσουν κατά των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής.

Παράλληλα, η ένοπλη πτέρυγα της «Χαμάς», οι «Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ», προειδοποίησε χτες τις διεθνείς αεροπορικές εταιρείες να πάψουν να χρησιμοποιούν το διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, «Μπεν Γκουριόν», από σήμερα στις 6 π.μ.

Ο Αμπάς στο Κατάρ

Παρά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, δεν σταμάτησε τις προσπάθειες για την εξεύρεση συμφωνίας που θα τερματίσει την ισραηλινή ιμπεριαλιστική επίθεση. Χτες, βρέθηκε στην Ντόχα του Κατάρ για συνομιλίες με τον Καταριανό εμίρη, σεΐχη Τάμιμ Μπεν Χάμαντ αλ Τάνι, ενώ δεν αποκλειόταν και μία συνάντηση με τον εξόριστο ηγέτη της «Χαμάς» Χάλεντ Μεσάαλ.

Πριν από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων και της εκεχειρίας, ο Αμπάς είχε ανακοινώσει τη μετάβασή του, αύριο, Παρασκευή στο Κάιρο, στο πλαίσιο επίσημης διήμερης επίσκεψης κατά την οποία είχε προγραμματίσει συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι.

Οσον αφορά στο αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, αυτό χτες εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα εκφράζοντας «βαθιά θλίψη» για τον τερματισμό της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπέρ της επέμβασης το 92% των Εβραίων

Χτες, δημοσιοποιήθηκε έρευνα που δείχνει την τεράστια χειραγώγηση των Ισραηλινών. Σε αυτή καταγράφεται ότι το 92% των Ισραηλινών Εβραίων συμφωνεί με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Στην ίδια δημοσκόπηση, μόλις το 7% απάντησε ότι δεν τον θεωρεί δικαιολογημένο.

Οσον αφορά στην ισχύ που χρησιμοποιείται, το 48% δήλωσε πως θεωρεί ότι γίνεται χρήση της προσήκουσας δύναμης πυρός στη Γάζα, ενώ το 45% ότι γίνεται χρήση λιγότερης δύναμης πυρός από αυτή που θα χρειαζόταν, σύμφωνα με την έρευνα «Δείκτης Ειρήνης του Αυγούστου του 2014» από Ινστιτούτο της Δημοκρατίας του Ισραήλ.

Μόλις το 6% των Ισραηλινών που ρωτήθηκαν έκρινε πως έχουν προκληθεί υπερβολικά μεγάλες ζημιές στον παλαιστινιακό θύλακα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνία «εύθραυστης εκεχειρίας»(2018-11-14 00:00:00.0)
Νέες φονικές επιθέσεις από το Ισραήλ(2018-07-17 00:00:00.0)
Ισραηλινή θηριωδία δίχως τέλος(2014-08-24 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το μακελειό(2014-08-22 00:00:00.0)
Συμφωνία «Χαμάς» - «Φατάχ» για νέα κυβέρνηση και εκλογές(2014-04-24 00:00:00.0)
Ισραηλινή κλιμάκωση με πολλά ...κρυφά επίπεδα(2005-09-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ