Κυριακή 24 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Ισραηλινή θηριωδία δίχως τέλος

Τα βρέφη των Παλαιστινίων βρίσκονται για μία ακόμη φορά στο στόχαστρο της ισραηλινής επίθεσης...
Τα βρέφη των Παλαιστινίων βρίσκονται για μία ακόμη φορά στο στόχαστρο της ισραηλινής επίθεσης...
Συνεχίζεται η σφαγή του παλαιστινιακού λαού μετά τον τερματισμό της ολιγοήμερης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από το «ναυάγιο» των έμμεσων διαπραγματεύσεων, με μεσολάβηση της Αιγύπτου, μεταξύ της ισραηλινής και της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στο Κάιρο. Το ναυάγιο προκάλεσαν οι ισραηλινές αξιώσεις περί «αποστρατιωτικοποίησης» της περιοχής για να υπάρξει κάποια άρση του αποκλεισμού για τα μάτια του κόσμου...

Η εκατόμβη των πάνω από 2.100 Παλαιστίνιων (ανάμεσά τους πολλά παιδιά, έφηβοι και ηλικιωμένοι) και η στρατιά των πάνω από 10.500 τραυματιών και των πάνω από 100.000 αστέγων αυξάνονται ασταμάτητα καθώς η στήριξη στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τους σχεδιασμούς τους στην περιοχή επιτρέπει στο Ισραήλ να συνεχίσει την υλοποίηση των στρατιωτικών και πολιτικών στόχων του με «σταθερές αξίες» την εξασφάλιση κατοχής (ή και ακόμη μεγαλύτερης, εάν είναι δυνατόν, αρπαγής) της παλαιστινιακής γης και της «ενδιαφέρουσας» ΑΟΖ της Γάζας που ακουμπά ή βρίσκεται πάνω σε σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η επανέναρξη της ισραηλινής επιθετικότητας σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης, ώρες πριν τη λήξη νέας παράτασης της εκεχειρίας, με πρόσχημα τρεις ρουκέτες που η «Χαμάς» αρνείται ότι εκτόξευσε στο νότιο Ισραήλ. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου έδωσε, έτσι, το «πράσινο φως» για την κλιμάκωση των αεροπορικών επιδρομών και της χερσαίας επέμβασης με τη νέα επιστράτευση 10.000 εφέδρων, συνεχίζοντας το ξεκλήρισμα δεκάδων οικογενειών, αλλά και την εξόντωση υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων της «Χαμάς», την περασμένη Τετάρτη, όπως ο Μοχάμεντ Αμπού Σαμάλα, ο Ράεντ Αταρ και το χαμηλόβαθμο στέλεχος, Μοχάμεντ Μπαρχούμ.

Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο του υπουργείου Εσωτερικών στη Γάζα που κατέγραψε το μέγεθος της καταστροφής σε αυτήν τη στενή λωρίδα γης των 367 τετρ. χιλιομέτρων όπου προσπαθούν να επιβιώσουν 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι. Από τις αρχές του Ιούλη που ξεκίνησαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν πέσει στη Γάζα, γύρω στους 20.000 τόνους διαφόρων εκρηκτικών (βόμβες, οβίδες κ.λπ).

Πιέσεις για προσχέδιο συμφωνίας στον ΟΗΕ

Στο μεταξύ, Βρετανοί, Γάλλοι και Γερμανοί διπλωμάτες στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υποδύονταν τους «ειρηνοποιούς» και «ευαίσθητους», προωθώντας για ψήφιση ένα προσχέδιο απόφασης, με στόχο την επίτευξη «βιώσιμης εκεχειρίας», την αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας και τη διάλυση της παλαιστινιακής κυβέρνησης ενότητας («Χαμάς» - «Φατάχ») που συγκροτήθηκε το Μάη και αντικατάστασή της με μια νέα της Παλαιστινιακής Αρχής και την ανάπτυξη μιας «διεθνούς δύναμης» κατοχής της περιοχής από κυανόκρανους του ΟΗΕ και ενδεχομένως στρατιώτες χωρών - μελών της ΕΕ που θα εγγυώνται τάχα την τήρηση της εκεχειρίας και θα εποπτεύουν τη διέλευση εμπορευμάτων και άλλων αγαθών στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, στο ευρωπαϊκό προσχέδιο γίνεται υπό αυτούς τους όρους πρόταση για την, υπό προϋποθέσεις και περιορισμούς, άρση του ισραηλινού αποκλεισμού διά της εύκολης λύσης επαναλειτουργίας του μεθοριακού περάσματος της Ράφας (στα σύνορα με την Αίγυπτο) και ίσως και του έτερου Κερέμ Σαλόμ, δίχως αποκατάσταση και επαναλειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της Γάζας ή συνέχιση των εργασιών κατασκευής του λιμανιού της πόλης, που είναι ζωτικής σημασίας για μία στοιχειωδώς εύρυθμη οικονομία, συγκοινωνίες, εμπόριο...

Και ενώ αξιωματούχοι της ΕΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προωθούσαν τα δικά τους σχέδια με προκάλυμμα το ψεύτικο ενδιαφέρον τους για την τύχη του παλαιστινιακού λαού, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς ξεκινούσε, παρά τα εμπόδια, σε Κατάρ και Αίγυπτο μία νέα προσπάθεια για αναζωογόνηση της διπλωματικής διαπραγμάτευσης. Πέμπτη και Παρασκευή πραγματοποίησε σειρά επαφών όχι μόνον με τον Καταριανό εμίρη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, αλλά και με ηγετικά πολιτικά στελέχη της «Χαμάς» όπως ο Ισμαήλ Χανίγια και ο Χάλεντ Μεσάαλ δίχως να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες.

Αργότερα το βράδυ της Παρασκευής, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος μετέβη στο Κάιρο στο πλαίσιο τριήμερης επίσημης επίσκεψης έχοντας προγραμματίσει, μεταξύ άλλων, τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ Σίσι.


Δ.Ο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ