Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Ανακαλύψεις» για τη διαφθορά στο ευρωΝΑΤΟικό προτεκτοράτο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης για τα Δυτικά Βαλκάνια, Φερνάντο Τζεντιλίνι, και ο επικεφαλής του Γραφείου «Πολιτικών Αποστολών και Υπεύθυνης Διακυβέρνησης», Κένεθ Ντιν, απέφυγαν να απαντήσουν ουσιαστικά στις πρόσφατες Ερωτήσεις ευρωβουλευτών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, επιμένοντας η συζήτηση να διεξαχθεί «κεκλεισμένων των θυρών χωρίς την παρουσία εκπροσώπων των ΜΜΕ», προφανώς για να μη βγουν περισσότερα άπλυτα στη φόρα μετά τις βαριές καταγγελίες που έχει κάνει Βρετανίδα εισαγγελέας στην Πρίστινα για διαφθορά και σαπίλα στην αστυνομικο-δικαστική αποστολή της ΕΕ στο προτεκτοράτο (ΕULEX) (αυτή και αν ...ανακάλυψε την Αμερική(!) για τις σχέσεις υψηλόβαθμων στελεχών της EULEX με το οργανωμένο έγκλημα, με στελέχη των ΟΥΤΣΕΚΑδων, όπως και ο πρωθυπουργός του προτεκτοράτου Χασίμ Θάτσι).

Σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα της ιστοσελίδας «EU Observer», μετά την προχτεσινή συνεδρίαση της επιτροπής, οι δύο αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες για τις καταγγελίες περί διαφθοράς, αρκούμενοι να δηλώσουν ότι είναι σε εξέλιξη εσωτερική «έρευνα» στο πλαίσιο της EULEX.

Το σκάνδαλο μπόχας στα υψηλότερα κλιμάκια της ΕULEX ξέσπασε την περασμένη βδομάδα, όταν η εφημερίδα της Πρίστινας «Κόχα Ντιτόρε» δημοσίευσε άρθρο, επικαλούμενη εσωτερικά έγγραφα της EULEX στο οποίο κορυφαίοι αξιωματούχοι της φέρεται πως δωροδοκήθηκαν από Κοσσοβάρους Αλβανούς γκάνγκστερ για να σταματήσουν εισαγγελικές διώξεις, συνωμότησαν με υπόπτους για ποινικά αδικήματα και ακύρωσαν εσωτερικές έρευνες. Στα εσωτερικά έγγραφα της EULEX περιλαμβάνονταν επιστολές της Βρετανίδας εισαγγελέα της EULEX, Μαρία Μπαμιέ, προς προϊσταμένους της, στις οποίες διατυπώνονται κατηγορίες για εμπλοκή συναδέλφων της σε υποθέσεις διαφθοράς, όπως η πρώην επικεφαλής εισαγγελέας της EULEX, Γιαρόσλαβα Νοβότνα, και ο πρώην προεδρεύων του συμβουλίου δικαστών της EULEX, Φραντσέσκο Φλορίτ, που το 2012 και το 2013 φέρεται πως «έκλεισαν υποθέσεις» με αντάλλαγμα σημαντικά χρηματικά ποσά. Η εφημερίδα επίσης δημοσίευσε ότι η EULEX έχει ήδη δώσει σχετικές απόρρητες πληροφορίες στις σερβικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ανώνυμος αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο προεδρεύων της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, Ελμαρ Μπροκ, εμφανίστηκε αναποφάσιστος για το αν θα πρέπει να ζητήσει σε αυτή τη φάση έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή να προετοιμάσει ερωτήσεις σε γραπτή μορφή. Από την άλλη, το θέμα έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις σε σημείο που ο ειδικός εισηγητής της Ευρωβουλής για το Κοσσυφοπέδιο, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Τονίνο Πιτσούλα, να εκτιμήσει ότι πλέον δεν αμφισβητείται μόνο το κύρος της EULEX που στάλθηκε στο προτεκτοράτο τάχα για να... «πολεμήσει» το οργανωμένο έγκλημα αλλά «αμφισβητείται το κύρος της ΕΕ»...

Η EULEX μέχρι τώρα έχει θέσει σε διαθεσιμότητα την εισαγγελέα Μαρία Μπαμιέ για διαρροή απόρρητων πληροφοριών στον Τύπο και υποτίθεται πως ξεκίνησε κάποια «εσωτερική έρευνα», την οποία χτες η Βρετανίδα εισαγγελέας χαρακτήρισε «ψέμα και αστείο» επειδή βασικοί ύποπτοι δεν ανακρίνονται και συνεχίζουν να εργάζονται σε «λεπτές υποθέσεις».

Αργότερα χτες, η νέα επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, ανακοίνωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) τη διερεύνηση των καταγγελιών για διαφθορά στην EULEX.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ