Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΟΗΕ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Εκστρατεία για τους «απάτριδες»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εκστρατεία διεκδίκησης στοιχειωδών δικαιωμάτων για πάνω από 10.000.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που έχουν γεννηθεί ή ζουν στην ξενιτιά ξεκινά η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Βέβαια, η συγκεκριμένη υπηρεσία του ΟΗΕ με βάση και το σημερινό αρνητικό συσχετισμό δεν κατονομάζει την αιτία αυτής της κατάστασης. Οι διωγμένοι από τις πατρίδες τους είναι κυνηγημένοι από ποικίλες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τη φτώχεια και την απελπισία που γεννά το καπιταλιστικό σύστημα εκμετάλλευσης.

Οι εκατομμύρια «απάτριδες» αποκαλούνται έτσι γιατί δεν έχουν επισήμως εθνικότητα, διαβατήριο, με αποτέλεσμα να είναι ακόμη περισσότερο εκτεθειμένοι στην εκμετάλλευση καθώς είναι «αόρατοι» από τα συστήματα διοίκησης, περίθαλψης, εκπαίδευσης των χωρών στις οποίες έχουν αναζητήσει καταφύγιο. Στερούνται έτσι τη στοιχειώδη πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη, στην εκπαίδευση, ενώ δεν απολαμβάνουν και πολιτικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα του εκλέγειν. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι ανέρχονται σε τουλάχιστον 10.000.000 και αισιοδοξεί ότι μπορεί να πετύχει την εξάλειψη αυτού του διεθνούς φαινομένου σε μία δεκαετία, καλώντας τις χώρες να παραχωρήσουν εθνικότητα σε παιδιά χωρίς πατρίδα και ιθαγένεια. Βεβαίως, η ουσία είναι ότι η προσφυγιά ακόμα και να έχουν μια ταυτότητα οι κυνηγημένοι θα είναι φαινόμενο που θα ευδοκιμεί όσο το σύστημα εκμετάλλευσης κυριαρχεί.

Κατά τα άλλα, ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες εγκαινιάζοντας την εκστρατεία με τίτλο «Ανήκω» σημείωσε ότι «κάθε 10 λεπτά γεννιέται ένα παιδί χωρίς πατρίδα» και ότι «η έλλειψη πατρίδας κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται σαν η ίδια η ύπαρξή τους να είναι έγκλημα».

Στην εκστρατεία, πάντως, έχουν μπει ο Νοτιοαφρικανός ιερωμένος, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Ντέσμοντ Τούτου και η Αμερικανίδα ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί, ενώ επιστολή υποστήριξης της εκστρατείας υπέγραψαν δεκάδες καλλιτέχνες και συγγραφείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ