Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Συνέχεια διαμαρτυριών για τους εξαφανισμένους φοιτητές

Από τις πρόσφατες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τους 43 εξαφανισμένους φοιτητές
Από τις πρόσφατες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τους 43 εξαφανισμένους φοιτητές
Συνεχείς είναι στο Μεξικό οι διαμαρτυρίες για την εξαφάνιση για πάνω από ένα μήνα (συγκεκριμένα από τις 26 Σεπτέμβρη) 43 φοιτητών, μετά από χτύπημα από την αστυνομία και μαφιόζους, φοιτητικής κινητοποίησης στην Αγροτική Διδασκαλική Σχολή «Νορμάλ ντε Αγιοτζινάπα στην επαρχία Γκερέρο. Συγγενείς και συναγωνιστές των φοιτητών αλλά και μαζικές οργανώσεις έχουν οργανώσει για σήμερα νέες διαδηλώσεις. Επίσης, χτες ξεκίνησε η λεγόμενη πορεία «43Χ43: να μην υπάρξει άλλος εξαφανισμένος», μια μεγάλη πορεία 200 χιλιομέτρων που θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, της πόλης του Μεξικού την Κυριακή 9 Νοέμβρη. Οι διαδηλωτές απαιτούν από την κυβέρνηση του Ενρίκε Πένια Νιέτο να επισπεύσει τις έρευνες και να δώσει απαντήσεις για τους αγνοούμενους. Εχει προηγηθεί η ανακάλυψη 4 ομαδικών τάφων κοντά στην πόλη Ιγκουάλα, που όμως δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα, ενώ συνεχίζεται υποτίθεται η έρευνα σε άλλους 7 ομαδικούς τάφους όπου πρέπει να γίνει ταυτοποίηση.

Χτες, πάντως, από την κυβέρνηση ανακοινώθηκε η σύλληψη του δημάρχου της Ιγκουάλα Χοσέ Λουίς Αμπάρκα και της συζύγου του Μαρία ντε λος Ανχελες Πινέντα, (αδελφή ναρκω-μαφιόζων), που καταζητούνταν για άμεση εμπλοκή στην επίθεση στους φοιτητές, την απαγωγή και εξαφάνισή τους, που το πιθανότερο οδήγησε και στη δολοφονία τους. Η σύλληψη έγινε στην Πόλη του Μεξικού στη συνοικία Iztapalapa, που φημίζεται για τους υψηλούς δείκτες εγκληματικότητας και της δράσης των ναρκεμπόρων.

Θυμίζουμε ότι στην επίθεση της αστυνομίας και των μαφιόζων κατά των αγωνιζόμενων φοιτητών που είχε καταγγείλει το ΚΚ Μεξικού και το ΚΚΕ ανέδειξε με Ερώτησή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχαν σκοτωθεί 7 φοιτητές και τραυματιστεί 25. Επίσης, έχουν γίνει 46 συλλήψεις υπόπτων (οι 36 δημοτικοί υπάλληλοι και 10 πολίτες) που εικάζεται ότι είναι μέλη της ναρκωσυμμορίας «Guerreros unidos».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ