Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ξανά πρωθυπουργός κεντροδεξιάς κυβέρνησης ο Μπορίσοφ

ΣΟΦΙΑ.--

Σε συμφωνία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Βουλγαρία με τρεις αντιπροέδρους και 18 υπουργούς κατέληξαν χτες οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο κεντροδεξιό κόμμα GERB (Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας) του Μπόικο Μπορίσοφ και στο επίσης κεντροδεξιό συνασπισμό πέντε μικρότερων κομμάτων που συγκροτούν το «Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ».

Οπως ανακοινώθηκε, πρωθυπουργός θα είναι ο αρχηγός του GERB, Μπόικο Μπορίσοφ, ενώ το «Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ» θα συμμετέχει με έναν αντιπρόεδρο και έξι υπουργούς θα έχει το Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν πως το κεντροαριστερό ABV (Εναλλακτική για τη Βουλγαρική Αναβίωση» του πρώην Προέδρου Γκεόργκι Παρβάνοφ) θα συμμετείχε στο κυβερνητικό σχήμα με έναν υπουργό.

Οι εκπρόσωποι του GERB Ρουμιάνα Μπατσβάροβα και του Μεταρρυθμιστικού Μπλοκ Ραντάν Κάνεφ, σημείωσαν πως έως χτες βράδυ συνεχιζόταν η συζήτηση για τη σύνταξη της κοινής Προγραμματικής Διακήρυξης και της Εταιρικής Συμφωνίας της νέας κυβέρνησης.

Το «Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα» από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σύστησε στην κοινοβουλευτική του ομάδα να καταψηφίσει την κυβέρνηση, επειδή «εξυπηρετεί παρασκηνιακές συνεννοήσεις αγνώστου χαρακτήρα».

Από την άλλη, ο πρόεδρος του «Κινήματος Δικαιώματα και Ελευθερίες» (ΚΔΕ) Λουτφί Μεστάν δήλωσε, μετά τη συνάντηση με τον Βούλγαρο Πρόεδρο Πλέβνελιεφ ότι το κόμμα του δε θα στηρίξει μια κυβέρνηση «χωρίς σαφή ευρωατλαντικό προφίλ, που επιδεικνύει ταυτόχρονα χαρακτηριστικά στοιχεία αντιευρωπαϊκού και αντιφατικού συναγερμού».

Μυστήριο με αυτοπυρπολισμό 38χρονης

Περίπου ένα 24ωρο πριν την ανακοίνωση για τη συγκρότηση νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης, αίσθηση προκάλεσε το απόγευμα της Δευτέρας, λίγο μετά τις 15.00 ο μυστηριώδης αυτοπυρπολισμός 38χρονης φωτορεπόρτερ στην ημερήσια εφημερίδα «Trud» έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στην πρωτεύουσα Σόφια.

Σε ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου Εσωτερικών, σημειώνεται ότι η 38χρονη γυναίκα (που αργότερα γνωστοποιήθηκε πως ονομάζεται Λιντίγια Πέτροβα) μεταφέρθηκε άμεσα σε νοσοκομείο της Σόφια με εγκαύματα στο 90% του σώματός της και νοσηλεύεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Τα κίνητρα της πράξης της παραμένουν άγνωστα, ενώ η μητέρα της διέψευσε ότι ήταν μέλος κάποιας αίρεσης ή ψυχικά ασθενής, όπως φημολογούνταν αρχικά. Η ίδια συμπλήρωσε μόνον ότι η θυγατέρα της ήταν «πάρα πολύ ανήσυχη» τα τελευταία δύο χρόνια για την πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης στο Μπουργκάς».

Την άνοιξη του 2013, όταν ήταν και τότε πρωθυπουργός ο Μπορίσοφ, επτά άνθρωποι είχαν αυτοπυρποληθεί σε διάφορες περιοχές της Βουλγαρίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φτώχεια, το χαμηλό επίπεδο διαβίωσης, τους τεράστιους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και τη διαφθορά στην πολιτική εξουσία.

Τέλος, χτες αναφέρθηκε ότι τα εγκαύματα που έπαθε ένας 48χρονος, που φέρεται πως αντιμετώπιζε ψυχικά προβλήματα στη βουλγαρική πόλη Σαντάνσκι, δεν οφείλονται σε αυτοπυρπολισμό, αλλά σε ατύχημα που έπαθε όταν η μπλούζα του άρπαξε φωτιά από ένα καντήλι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ