Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Διαμαρτυρία Αγκυρας στον Γερμανό πρέσβη

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την έντονη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης προκάλεσε η αναδημοσίευση σκίτσου που φέρει το όνομα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «στολίζει» το σπιτάκι ενός σκύλου σε επιθετική στάση. Το σκίτσο είχε δημοσιευθεί το 2011 στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και τώρα αναδημοσιεύτηκε σε σχολικό βιβλίο για τους μαθητές λυκείου στο κρατίδιο της Βάδης - Βυρτεμβέργης.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε προχτές τον Γερμανό πρέσβη στην Αγκυρα να διαμαρτυρηθεί για τη συγκεκριμένη εξέλιξη: «Καταδικάζουμε σθεναρά τη δημοσίευση σε ένα σχολικό βιβλίο ενός σκίτσου που προσβάλλει το σεβαστό μας πρόεδρο και όλους τους Τούρκους που ζουν στη Γερμανία». Ενώ συνεχίζει: «Δεν υπάρχει θέση στις δημοκρατίες για αυτού του είδους την υποκίνηση σε μίσος, στην ξενοφοβία και στην ισλαμοφοβία», προστίθεται στο κείμενο. Σε ερώτηση που του απηύθυνε το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ο πρεσβευτής της Γερμανίας Εμπερχαρντ Πολ εκλήθη για να δώσει εξηγήσεις.

Το περιστατικό ίσως είναι ενδεικτικό των «δυσκολιών» που περνούν οι σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας το τελευταίο διάστημα. Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, το Βερολίνο φέρεται να «στήριξε» τη Λευκωσία και να «αντέδρασε» σε όσους έθεσαν προϋποθέσεις (όπως το Λονδίνο) για την έναρξη γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Κάτι φυσικά που δεν έγινε ως έκφραση αλληλεγγύης στους πόθους του κυπριακού λαού για ευημερία και ειρήνη, αλλά στο πλαίσιο του «ενδιαφέροντος» που προφανώς διατηρούν και γερμανικά μονοπώλια για τους υδρογονάνθρακες της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ