Τρίτη 13 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Διαμόρφωση «κλίματος»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Τα ευρύτερα γυμνάσια στην ιστορία της άρχισε, χτες, η ιρανική αεράμυνα με τη συμμετοχή χιλιάδων ανδρών από τον τακτικό στρατό αλλά και το σώμα των «Φρουρών της Επανάστασης». Τα γυμνάσια, που θα πραγματοποιηθούν σε περισσότερο από τη μισή χώρα, είχαν προγραμματιστεί εδώ και καιρό και κατά τη διάρκειά τους θα δοκιμαστούν νέα συστήματα εδάφους - αέρος.

Εντούτοις έντονη είναι η αίσθηση ότι η πραγματοποίησή τους αν δε συνδέεται σαφώς λαμβάνει νέες διαστάσεις μετά την επιβεβαίωση, την περασμένη βδομάδα, από το Πεντάγωνο ότι η ιρανική αεράμυνα άνοιξε πυρ, πριν από περίπου 15 ημέρες, σε αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον Περσικό Κόλπο, χωρίς να το πετύχει. Το Πεντάγωνο υποστήριξε ότι το αεροσκάφος ήταν «σε διεθνή εναέριο χώρο» και η Τεχεράνη ότι ήταν σε «ιρανικό εναέριο χώρο και πραγματοποιούσε κατασκοπευτική δουλειά». Ακολούθησαν ανταλλαγές προειδοποιήσεων.

Την ίδια ώρα, το Ιράν, διά του υπουργού Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, δήλωνε «αισιόδοξο» ότι θα μπορούσε να καταληχθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας κατά τη νέα συνάντηση των δύο πλευρών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στις 13 Δεκεμβρίου στην Τεχεράνη.

  • Επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν έστειλε η σαουδαραβική ηγεσία όπου καταγγέλλει την παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της από ιρανικά ελικόπτερα στην περιοχή των πετρελαϊκών κοιτασμάτων και των κοιτασμάτων αερίου Χάσμπα καθώς και την υποχρεωτική ακινητοποίηση, επί κάποιες ώρες, πλοίου της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας «Aramco» από ιρανικά πολεμικά πλοία στον Περσικό Κόλπο.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ