Τρίτη 13 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προετοιμασίες επέμβασης στη Συρία

Τον ενεργότερο ρόλο που θέλει να παίξει ο βρετανικός ιμπεριαλισμός στην επέμβαση στη Συρία δείχνουν οι δηλώσεις του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας Σερ Ντέιβιντ Ρίτσαρντς στην εκπομπή «The Andrew Marr Show» του BBC 1 την Κυριακή. Είπε: «Βρετανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να επέμβουν στη Συρία αν αυτό απαιτήσει η χειροτέρευση της ανθρωπιστικής κατάστασης», επικαλούμενος και το «βαρύ χειμώνα». Ο Βρετανός στρατηγός πέρα από το πρόσχημα που χρησιμοποίησε είπε ότι «αυτό θα ήταν μια τεράστια προσπάθεια και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» και πρόσθεσε «δεν υπάρχει κανένας στρατιωτικός λόγος κάποιος να μην το παίρνει υπόψιν του και ξέρω ότι όλες οι περιπτώσεις εξετάζονται αυστηρά. Πρέπει η διεθνής κοινότητα και οι πολιτικοί ηγέτες να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν».

Το κλίμα προετοιμασίας, όπου ο στρατηγός δεν αποκλείει άμεση στρατιωτική επέμβαση, έρχεται να ενισχύσει δημοσίευμα της βρετανικής ταμπλόιντ «Ντάιλι Σταρ». Οπως λέει, επικαλούμενο πηγές του Βρετανικού Υπουργείου Αμυνας, βρετανικά στρατεύματα της SAS και SBS από το Ειδικό σύνταγμα αναγνώρισης είναι μέσα στη Συρία «για να βοηθήσουν τους αντάρτες δείχνοντάς τους πώς να χρησιμοποιούν νέα όπλα και εκρηκτικές ύλες» και «εκπαιδεύουν τις επαναστατικές ομάδες δολοφονίας για να στοχεύσουν στον Πρόεδρο Ασαντ και τον κύκλο του».

Επίσης, σημειώνει το δημοσίευμα, που αναπαράγεται από ρώσικα ΜΜΕ ότι υπάρχει σχέδιο για τη δημιουργία ζωνών απαγόρευσης πτήσης στην Συρία (κατά τα πρότυπα προηγούμενων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στο Ιράκ ή την Λιβύη) σχέδιο που έχει συμφωνηθεί από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντ. Κάμερον και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα. Επίσης, στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Βρετανίας μέσα στη βδομάδα, όπου πρώτο θέμα θα είναι η κατάσταση στη Συρία και η στάση της Βρετανίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ