Τρίτη 13 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΛΙ
Πράσινο φως της «ECOWAS» για την επέμβαση

AMΠΟΥΤΖΑ.--

Στην τελική ευθεία για την εξαπόλυση στρατιωτικής επέμβασης στο βόρειο τμήμα του Μάλι με το πρόσχημα της πάταξης των «ακραίων ισλαμιστών» βρίσκονται οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις μετά την ομόφωνη έγκριση του σχεδίου στρατιωτικής δράσης το βράδυ της Κυριακής σε έκτακτη σύνοδο κορυφής της «Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας», ECOWAS, στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα.

Οπως έγινε γνωστό, μετά το τέλος της συνόδου, η δύναμη επέμβασης στο Μάλι θα αποτελείται από 3.000 ως 3.300 στρατιώτες οι οποίοι θα προέρχονται κυρίως από τη Νιγηρία, το Νίγηρα και τη Μπουρκίνα Φάσο. Η δύναμη - βιτρίνα της ECOWAS θα υποστηρίζεται στο πεδίο των συγκρούσεων και από 5.000 Μαλινέζους στρατιώτες, ενώ από αέρος θα έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, της Γαλλίας και άλλων χωρών της ΕΕ. Αμερικανοί και Γάλλοι θα παράσχουν επίσης και την επιμελητειακή υποστήριξη στην επέμβαση. Οσον αφορά στη διάρκεια της στρατιωτικής επέμβασης, αυτή σχεδιάζεται να μην ξεπεράσει τους 12 μήνες, δίχως εντούτοις να αποκλείεται παράταση. Ανώνυμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της ECOWAS υποστήριξαν ότι θα δοθεί «σαφής» εντολή στους στρατιώτες της αποστολής να μην κάνουν χρήση πυρός σε Μαλινέζους παρά μόνον σε ξένους ισλαμιστές...

Ο προεδρεύων της ECOWAS πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουατάρα, σημείωσε πως η έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης (που έχει σχεδιαστεί μεταξύ άλλων και από στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, της ΕΕ κ.ά.) θα πραγματοποιηθεί αμέσως μόλις εγκριθεί το σχέδιο στρατιωτικής δράσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπερ αναμένεται στο τέλος τρέχοντος μηνός ή το αργότερο ως τις αρχές Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ