Τρίτη 13 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα

Αντιδρά η Ουάσιγκτον απέναντι στο παλαιστινιακό αίτημα για αναγνώριση σε επίπεδο «κράτους - παρατηρητή»

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τις μέρες πριν από την εξαπόλυση της επιχείρησης «Συμπαγές Μολύβι» κατά της Λωρίδας της Γάζας στα τέλη του 2008 θύμισαν τα τελευταία 24ωρα, καθώς αλλεπάλληλες ήταν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά του παλαιστινιακού εδάφους. Συνολικός απολογισμός των τελευταίων 24ώρων είναι έξι Παλαιστίνιοι νεκροί και 40 τραυματίες σε διάφορα σημεία της Λωρίδας της Γάζας από το βορρά μέχρι το νότο, καθώς και έξι Ισραηλινοί τραυματίες, οι τέσσερις στρατιώτες - ο ένας σοβαρά - και οι υπόλοιποι πολίτες.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν υπόγεια σήραγγα κάτω από τα σύνορα Γάζας - Ισραήλ ανατινάχθηκε την Παρασκευή τα ξημερώματα. Ωρες αργότερα, ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι επρόκειτο για απόπειρα απαγωγής στρατιωτών και η παλαιστινιακή πλευρά ότι επρόκειτο για «χτύπημα εκδίκησης» για τη δολοφονία από ισραηλινά πυρά την Πέμπτη το απόγευμα, ενός Παλαιστινίου εφήβου. Ακολούθησε εκτόξευση αντιαρματικών ρουκετών, το Σάββατο, κατά την οποία επλήγη ισραηλινό στρατιωτικό τζιπ περιπόλου, γεγονός που πυροδότησε ένα μπαράζ ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών και εκτοξεύσεων ρουκετών, το οποίο συνεχίστηκε με ένταση μέχρι την Κυριακή το βράδυ και με σαφώς μικρότερο ρυθμό το πρωί της Δευτέρας.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, απείλησε ότι τα «ισραηλινά αντίποινα» θα είναι ολοένα πιο «σφοδρά» και ότι «Χαμάς», που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, «θα πληρώσει βαρύ τίμημα γιατί φέρει την ευθύνη για ό,τι γίνεται». Εκπρόσωπος της «Χαμάς» κατηγόρησε το Ισραήλ ότι κλιμακώνει τις προκλήσεις λόγω των επικείμενων εκλογών της 22 του Γενάρη.

Ενταση και με το παλαιστινιακό αίτημα στον ΟΗΕ

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς επιβεβαίωσε την Κυριακή κατά την ομιλία του στην 8η επέτειο από το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ τις πληροφορίες ότι η Π. Αρχή θα προχωρήσει, μέσα στο Νοέμβρη, στην κατάθεση αιτήματος αναγνώρισης ως «κράτους - παρατηρητή» από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στον ΟΗΕ δεν υπάρχει δικαίωμα «βέτο» και εκτός απροόπτου η Π. Αρχή συγκεντρώνει την πλειοψηφία των μελών της Συνέλευσης, κάτι που σημαίνει ότι αν αναβαθμιστεί θα μπορεί, όπως και το Βατικανό, να εκπροσωπείται σε σειρά διεθνών οργάνων όπως το ΔΠΔ της Χάγης, εξέλιξη που το Ισραήλ δεν επιθυμεί.

Η ισραηλινή ηγεσία έχει ανοιχτά απειλήσει ότι θα «κάνει τα πάντα για να αποτύχουν» οι παλαιστινιακές επιδιώξεις. Την αντίθεσή του στην παλαιστινιακή πρωτοβουλία εξέφρασε και ο Αμερικανός Πρόεδρος σε πολύωρη τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμπάς την Κυριακή το βράδυ.

Αργά χτες το απόγευμα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα βασιλιά στο Ριάντ, όπως μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, προκειμένου να συζητήσουν την παλαιστινιακή πρωτοβουλία και τρόπους προώθησής της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ