Παρασκευή 25 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Προτροπές Χαμενεΐ στην ΕΕ για διατήρηση της συμφωνίας

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Ο εχθρός μας έβαλε την αίθουσα πολέμου μέσα στο υπουργείο Οικονομικών, αντί για το υπουργείο Αμυνας», τόνισε χτες ο Ιρανός ανώτατος σιίτης ιερωμένος Αλί Χαμενεΐ, μετά τη συνάντησή του στην Τεχεράνη με πιστούς κατά την έβδομη μέρα έναρξης της νηστείας του Ραμαζανιού.

Ο Χαμενεΐ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι είναι αναξιόπιστες σε όποιες συμφωνίες έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια με το Ιράν, τονίζοντας ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση Ομπάμα είχε επίσης αθετήσει πλευρές της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπεγράφη το 2015. Ο Χαμενεΐ εκτίμησε ότι και η ΕΕ θα ενδώσει στις πιέσεις των ΗΠΑ. Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ακόμα απέναντι στις τρεις ισχυρές χώρες της ΕΕ (Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία), τονίζοντας ότι παρόλο που «δεν έχουμε συγκρούσεις με τις τρεις αυτές χώρες, δεν μπορούμε να τις εμπιστευτούμε, λόγω προηγούμενης εμπειρίας».

Ακολούθως, εξήγησε ότι αν οι Ευρωπαίοι καθυστερήσουν την τήρηση όρων της διεθνούς συμφωνίας, τότε το Ιράν «έχει το δικαίωμα να ξαναρχίσει το πυρηνικό πρόγραμμα». Και έθεσε τους εξής όρους στην ΕΕ προκειμένου να συνεχίσει το Ιράν την εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας του 2015: α) Να εκδώσει καταδικαστική απόφαση για την παραβίαση της συμφωνίας από τις ΗΠΑ μετά την απόφαση Τραμπ για αποχώρηση, β) να υποσχεθεί ότι δεν θα θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα και το ρόλο της Τεχεράνης στην ευρύτερη περιφέρεια της Μέσης Ανατολής, γ) να σταθεί ρητά απέναντι στις αμερικανικές κυρώσεις, δ) να εγγυηθεί ότι το ιρανικό πετρέλαιο θα πουληθεί «όλο», και ε) οι ευρωπαϊκές τράπεζες να εγγυηθούν τις συναλλαγές με την Ιρανική Ισλαμική Δημοκρατία.

Νέες κατηγορίες από το Ισραήλ

Το ίδιο 24ωρο, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν, κατηγόρησε το Ιράν ότι τον περασμένο Γενάρη πραγματοποίησε μυστικά δοκιμές πυραύλων τύπου «Shahab-3» και «Scud», που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές, και ότι με αυτόν τον τρόπο παραβίασε σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ντανόν ανέπτυξε τους ισχυρισμούς αυτούς χωρίς να αναφερθεί στην πηγή προέλευσης των πληροφοριών που επικαλείται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ