Τετάρτη 9 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΗΜΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ
Ξεκίνησε η άκρως επικίνδυνη επιχείρηση καταστροφής τους στη Μεσόγειο

Περίπου 2 μήνες θα διαρκέσει η διαδικασία, εκτιμά σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας

Φορείς και σωματεία από όλη τη χώρα συνεχίζουν να καταγγέλλουν το νέο έγκλημα που συντελείται σε βάρος των λαών της περιοχής
Φορείς και σωματεία από όλη τη χώρα συνεχίζουν να καταγγέλλουν το νέο έγκλημα που συντελείται σε βάρος των λαών της περιοχής
Ξεκίνησε η άκρως επικίνδυνη, για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, επιχείρηση εν πλω καταστροφής χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Κρήτης, από το αμερικανικό πλοίο «Cape Ray», με τη μέθοδο της υδρόλυσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, την οποία έκανε ο συνταγματάρχης Steve Warren, οι ειδικοί που βρίσκονται στο πλοίο (στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό) έχουν ξεκινήσει την εξουδετέρωση των χημικών, πλέοντας σε «διεθνή ύδατα». Οπως είπε ο συνταγματάρχης, η διαδικασία θα διαρκέσει «περίπου εξήντα μέρες», ενώ «οι καιρικές συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν τη διαδικασία».

Σύμφωνα με την ενημέρωση του αμερικανικού Πενταγώνου, το πλοίο κουβαλά δύο συστήματα υδρόλυσης στα αμπάρια του, που αναμιγνύουν τα χημικά σε έναν αντιδραστήρα από τιτάνιο, ώστε να τα καταστήσουν αδρανή. «Οταν ολοκληρωθεί η εξουδετέρωση, το "Cape Ray" θα παραδώσει τα κατάλοιπα στη Φινλανδία και τη Γερμανία για καταστροφή στην ξηρά», πρόσθεσε ο S. Warren.

Το «Cape Ray» μεταφέρει αυτήν τη στιγμή 78 κοντέινερ με 600 τόνους υγροποιημένων τοξικών αερίων, όπως αέρια μουστάρδας και DF, από το οποίο παράγεται το σαρίν, τα οποία χαρακτηρίζονται «1ης προτεραιότητας» από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) και τον ΟΗΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι η μέθοδος της υδρόλυσης εφαρμόζεται για πρώτη φορά εν πλω: Στην πράξη δεν έχει γίνει προσομοίωση της διαδικασίας σε πραγματικές συνθήκες, δεν υπάρχει σχετική εμπειρία από έκτακτες καταστάσεις, υπάρχει πίεση χρόνου για την υλοποίηση της επιχείρησης, ενώ είναι γνωστές οι αναφορές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα ασφάλειας του «Cape Ray». Η ύπαρξη πολύ επικίνδυνων φορτίων αποτελεί παράγοντα που πολλαπλασιάζει την επικινδυνότητα και ως προς την πιθανότητα ατυχήματος και ως προς τις δυνατότητες ουσιαστικής αντιμετώπισης μιας έκτακτης κατάστασης.

Ο κίνδυνος ενός ατυχήματος κατά τη διάρκεια της μεταφοράς ή της διαδικασίας υδρόλυσης εν πλω είναι πιθανός: Μπορεί να σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες, πιθανή σεισμική δόνηση, αστοχία κάποιου συστήματος κανονικής λειτουργίας ή ασφάλειας, οργανωτικά προβλήματα, ανθρώπινο λάθος, σαμποτάζ κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ