Τετάρτη 9 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αμετακίνητη στις θέσεις της για Κύπρο, Αιγαίο, ΑΟΖ και Θράκη

Τις επιδιώξεις της αστικής τάξης της Τουρκίας για προώθηση των μονοπωλιακών της συμφερόντων σε Αιγαίο και Κύπρο, εκφράζει η «Δήλωση» που κατέθεσε η Αγκυρα στην 5η συνάντηση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, στις 23/6, στο Λουξεμβούργο, επί Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Στο 106 σελίδων έγγραφο, που συνυπογράφουν ο υπουργός Εξωτερικών, Α. Νταβούτογλου, και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (καθώς και επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας), Μ. Τσαβούσογλου, μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Εκφράσεις όπως "η ομαλοποίηση των σχέσεων (σ.σ: της Τουρκίας) με τη Δημοκρατία της Κύπρου" υποφέρουν από ένα θεμελιώδες ελάττωμα. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρο το νησί. Μέχρι να βρεθεί μία οριστική και ευθύδικη λύση του Κυπριακού, η Τουρκία δεν μπορεί να δει θετικά την ένταξη των Ελληνοκυπρίων σε οποιοδήποτε διεθνή οργανισμό. Η ικανοποίηση των ελληνοκυπριακών αιτημάτων για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς απλώς θα ενδυνάμωνε τον ψευδή ισχυρισμό τους ότι εκπροσωπούν τη "νεκρή/εκλιπούσα" Δημοκρατία της Κύπρου και θα αποσπούσε την προσοχή τους από το στόχο της επίλυσης».

«Η Τουρκία έχει διακηρύξει με τον πλέον ανοιχτό και καθαρό τρόπο την πλήρη υποστήριξή της για ένα συνολικό διακανονισμό στο νησί» αναφέρεται στη Δήλωση. Και ο διακανονισμός αυτό πρέπει να συνίσταται από μία «ομοσπονδιακή κυβέρνηση και δύο ισότιμα συνιστώντα κράτη», όπως αναφέρεται και στην περιβόητη «Κοινή Δήλωση» Αναστασιάδη - Ερογλου της 11ης Φεβρουαρίου 2014, η οποία ανοίγει το δρόμο για «λύση» στα βήματα του διχοτομικού σχεδίου Ανάν.

Επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση καταγγέλλει τις «μονομερείς κινήσεις» της Λευκωσίας στο θέμα των υδρογονανθράκων και επιμένει στα δικαιώματα που εκτιμά ότι έχει ακόμη και εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Παρακάτω, η Αγκυρα, αναφερόμενη σε «παράλληλα δικαιώματα» της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία και της μουσουλμανικής στην Ελλάδα, κατηγορεί την Ελλάδα ότι αρνείται να αναγνωρίσει την εθνοτική καταγωγή της «τουρκομουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης». Επαναφέρει δε το θέμα της άμεσης εκλογής μουφτήδων.

Σε ό,τι αφορά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική κυβέρνηση ουσιαστικά ζητά από την Αθήνα να αρνηθεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Σε αυτήν την περίπτωση λέει πως η ίδια θα «εξέταζε» την άρση του casus belli.

Ταυτόχρονα, συνδυάζει τα παραπάνω με την προσφάτως υιοθετηθείσα από την ΕΕ «Στρατηγική για τη Θαλάσσια Ασφάλεια», που φαίνεται να ενοχλεί την τουρκική αστική τάξη. Για το λόγο αυτό η Τουρκία υποδεικνύει στην ΕΕ ότι στο πλαίσιο της Στρατηγικής αυτής «θα έπρεπε να αποφεύγει ευαίσθητες λέξεις, όπως "απειλή", όταν αναφέρεται στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην περιφέρειά μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις για τις τουρκικές απειλές(2011-08-09 00:00:00.0)
Εκθέσεις προόδου...(2005-11-09 00:00:00.0)
Δύο κράτη στην Κύπρο θέλουν οι Τούρκοι(2003-12-19 00:00:00.0)
Ψυχρολουσία από την Αγκυρα(2002-12-20 00:00:00.0)
Προς ενσωμάτωση των Κατεχομένων(2002-10-12 00:00:00.0)
Τουρκικές αντιδράσεις(1999-12-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ