Τετάρτη 9 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να δοθεί ουσιαστική λύση στα προβλήματα των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου των εργαζομένων

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου Συλλόγων και Σωματείων Εργαζομένων του «Βοήθεια στο Σπίτι». Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Β. Πανουτσάκου, μέλος της Διατμηματικής της ΚΕ για την Τοπική Διοίκηση.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περίπου 3.500 εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για εργαζόμενους που απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ετήσιας διάρκειας, επί 12 χρόνια, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας, να αντιμετωπίζουν τη διαρκή απειλή της απόλυσης, την αγωνία της ανεργίας. Επιπλέον, είναι απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει ακόμα και τους 9 μήνες, πράγμα που τους φέρνει αντιμέτωπους με προβλήματα επιβίωσης. Στο «Βοήθεια στο Σπίτι» εργάζονται γυναίκες σε ποσοστό 98%, αρκετές από τις οποίες έχουν την ευθύνη της φροντίδας μονογονεϊκών οικογενειών.

Οι εργαζόμενοι εξυπηρετούν επίσημα 75.000 ηλικιωμένους και Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), ο αριθμός αυτός, όμως, στην πράξη είναι πολύ μεγαλύτερος. Δίνουν καθημερινά μάχη με τις τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, αναλώσιμα και φαρμακευτικό υλικό αλλά και με τα κενά στο προσωπικό, τα οποία μεγαλώνουν λόγω συνταξιοδοτήσεων και παραιτήσεων από συναδέλφους τους, που δεν μπορούν να αντέξουν άλλο κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Η αγωνία των εργαζομένων εντείνεται, καθώς το «Βοήθεια στο Σπίτι» λειτουργεί με συνεχείς παρατάσεις. Μάλιστα, από τον Οκτώβρη του 2015 φαίνεται πως θα προκύψουν καινούργια δεδομένα, που θα τους φέρουν μπροστά σε νέα όξυνση των προβλημάτων, καθώς, παρά τις καθησυχαστικές τοποθετήσεις δήμων και κυβερνητικών παραγόντων, κανείς δεν εγγυάται τις θέσεις εργασίας τους. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων υπογράμμισαν πως οι εργαζόμενοι έδωσαν μάχη και τελικά απέρριψαν τις προτάσεις κυβέρνησης και δημοτικών διοικήσεων να στήσουν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, παρά τις αφόρητες πιέσεις που τους ασκήθηκαν να συναινέσουν σε μια τέτοια «λύση» για το μέλλον του προγράμματος.

Ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε και με την ευκαιρία της συνάντησης τη στήριξη του ΚΚΕ στους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι», υπενθύμισε την έμπρακτη συμπαράσταση των εκλεγμένων κομμουνιστών στο Κοινοβούλιο, τους δήμους αλλά και τα εργατικά σωματεία στον αγώνα τους και τόνισε πως οι δυνάμεις του ΚΚΕ θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό τους.

Υπογράμμισε πως πρέπει να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται, ενώ πρόσθεσε πως προκειμένου να δοθεί ουσιαστική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν απαιτείται να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι και να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρόσθεσε πως είναι ανάγκη όχι απλά να μη γίνουν απολύσεις εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» αλλά να προσληφθούν κι άλλοι εργαζόμενοι προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν και εξήγησε πως στην κοινωνία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ οι υπηρεσίες που θα παρέχονται από το «Βοήθεια στο Σπίτι» θα απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους που θα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Τέλος, σημείωσε πως οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις είναι παγίδα για τους εργαζόμενους και για τους αποδέκτες των υπηρεσιών, αφού ανοίγουν το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση, τις απολύσεις, τις μειώσεις σε μεροκάματα και μισθούς. Κάλεσε τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι» να συνεχίσουν τον αγώνα τους παλεύοντας σε κοινό μέτωπο με τις συνταξιουχικές οργανώσεις και το ριζοσπαστικό αναπηρικό κίνημα, καθώς οι υπηρεσίες που παρέχουν τους αφορούν άμεσα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ