Τετάρτη 9 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ...

«Την άποψη του κ. Κατρούγκαλου, να συνεχιστεί η απεργία και να επιτευχθεί πολιτική ανυπακοή, την κατέθεσαν επισήμως και συνδικαλιστές που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, με πρότασή τους στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ. Οταν θεωρεί κανείς ότι ένα μέτρο είναι ακραία αυταρχικό και, κυρίως, αντισυνταγματικό, ακόμη και στο όνομα της υπεράσπισης του συνταγματικού δικαιώματος της απεργίας, μπορεί, εφόσον το αποφασίσει το συνδικάτο, στην περίπτωση αυτή η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, να συνεχίσει την απεργία και να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες η κυβέρνηση, γιατί δε θα ήταν καθόλου εύκολο να απολύσει χιλιάδες εργαζόμενους επειδή το συνδικάτο τους αποφάσισε να συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις». Αυτά δήλωνε προχτές ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης και λέει συνειδητά ψέματα. Ποτέ οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν έβαλαν θέμα στη ΓΕΝΟΠ να συνεχιστεί η απεργία. Αντίθετα, συμφώνησαν με τις άλλες παρατάξεις να μην μπει καν σε ψηφοφορία η πρόταση του ΠΑΜΕ για νέα απεργία την Τετάρτη.

... και η προσπάθεια αντιπερισπασμού

«Επνιξαν» όλοι μαζί τις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις υπήρχαν στους εργαζόμενους της ΔΕΗ και την επόμενη μέρα εμφανίστηκαν στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ για να ζητήσουν να κηρύξει απεργία για σήμερα Τετάρτη. Δηλαδή, στην Ομοσπονδία του κλάδου, που έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη για την οργάνωση και καθοδήγηση του αγώνα, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ «έκαναν την πάπια», την ώρα που ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ έπαιρναν τηλέφωνο τους απεργούς να πάνε για δουλειά, πριν πάρουν καν τα χαρτιά της επιστράτευσης. Στη ΓΣΕΕ ψήφισαν μαζί με τον Φωτόπουλο (ΕΜΕΙΣ) και τον Κιουτσούκη (ΔΑΚΕ) για απεργία την Τετάρτη. Πρόκειται για καραμπινάτο αντιπερισπασμό για να διασωθούν στα μάτια των εργαζόμενων. Γι' αυτό, άλλωστε, στο τέλος κατέληξαν όλοι σε κοινό πλαίσιο με τη ΓΣΕΕ και τη ΓΕΝΟΠ, που προτείνει επαφές με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, μάζεμα υπογραφών και «ανένδοτο» αγώνα για να φύγει η «αντιδημοκρατική κυβέρνηση». Ολα αυτά με τη συμβολή των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ...

Μπίζνες

«Εξίσου σημαντική παράμετρος για την οικονομικότητα του συστήματος είναι οι διασυνδέσεις τόσο των νησιών όσο και με τις γειτονικές χώρες, ώστε το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας να αποτελέσει πράγματι μέρος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και να καρπωθεί τα οφέλη» (ηλεκτρονική «Καθημερινή» με αφορμή τη «μικρή ΔΕΗ»).

Είναι σαφές ότι η απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας ανοίγει πεδία για «μπίζνες» μονοπωλιακών ομίλων αλλά και για συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα. Για παράδειγμα, τι σημαίνει διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα νησιά; Ποιος θα το πραγματοποιήσει; Οπως, επίσης, ποιος θα πρωτοστατήσει στις αγοροπωλησίες ηλεκτρικής ενέργειας με γειτονικές χώρες; Αυτά είναι τα ζητήματα που καθορίζουν την ανάγκη προώθησης της απελευθέρωσης και τους ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται με αυτήν... Καμιά σχέση δηλαδή με τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες...

Λασπολογία...

Να στηρίξει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ αναλαμβάνει από τις σελίδες της «Εφημερίδας των Συντακτών» ο Τ. Παππάς, αλλά τελικά καταλήγει σε λασπολογία κατά του ΚΚΕ. Αναμασώντας τα γνωστά κατασκευάσματα ότι το ΚΚΕ τα παραπέμπει όλα στο σοσιαλισμό, επιχειρεί να ξεμπερδεύει με τα δύσκολα, τη θέση δηλαδή του Κόμματος ότι το περιεχόμενο της πάλης θα πρέπει να αφορά όλους τους νόμους της ΕΕ για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας και όχι μόνο του νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ» και ότι αυτό θα πρέπει να είναι το πλαίσιο και ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος. Φαίνεται ότι η πολιτική που δείχνει το μεγάλο ένοχο για την κατάσταση που διαμορφώνεται και στην ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας, όπως και σε ολόκληρη την ΕΕ, ενοχλεί.

... και επιπτώσεις απελευθέρωσης

Μόνο που η λεγόμενη «ενεργειακή φτώχεια», το γεγονός ότι πάνω από 300.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα, τα πανάκριβα τιμολόγια, η επιδότηση με εκατοντάδες εκατομμύρια των ιδιωτών - παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος από τα τέλη που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, όλα αυτά έγιναν πριν τη «μικρή ΔΕΗ». Και έγιναν ελέω καπιταλιστικής «απελευθέρωσης». Ομως, ο κ. Παππάς μας καλεί να κλείσουμε τα μάτια σε όλα αυτά. Να μην τα θίγουμε. Να μην παλεύουμε ενάντια στην «απελευθέρωση» αλλά να συνταχθούμε πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και άβουλοι και μοιραίοι να περιμένουμε να γίνει κυβέρνηση για να λύσει όλα τα προβλήματα. Ποιος, τελικά, δεν ενδιαφέρεται για τα «ήσσονος σημασίας ζητήματα», αλλά για το πώς θα γίνει το κόμμα του κυβέρνηση, υποσχόμενος ψευδώς αλλαγές, αφήνοντας, όμως, απείραχτες τις αιτίες της αντιλαϊκής πολιτικής; Η απάντηση βρίσκεται στον καθρέφτη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1595 Ο Γερμανός μαθηματικός και αστρονόμος Γιόχαν Κέπλερ διατυπώνει τη γεωμετρική σταθερά κατασκευή του σύμπαντος.

1816 Οι 11 Ενωμένες Επαρχίες του Λα-Πλάτα κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία και 12 χρόνια αργότερα συγκροτούν τη Δημοκρατία της Αργεντινής.

1856 Πεθαίνει ο Ιταλός φυσικός και χημικός Αμεντέο Αβογκάντρο.

1877 Πραγματοποιείται στο Γουίμπλετον της Αγγλίας το πρώτο τουρνουά τένις.

1894 Γεννιέται ο Σοβιετικός φυσικός Πιοτρ Καπίτσα, που κατάφερε πρώτος να δημιουργήσει μαγνητικά πεδία υψηλής έντασης (Νόμπελ Φυσικής 1978). Ο Καπίτσα διετέλεσε, επίσης, μέλος του Προεδρείου της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ.

1915 Βρετανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική, τη σημερινή Ναμίμπια (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος). Η πρώην γερμανική κτήση προσαρτάται στη βρετανική Νότια Αφρική.

1926 Αρχίζει η λεγόμενη «Βόρεια εκστρατεία» του επαναστατικού στρατού της Κίνας (Κουομιτάνγκ - αστοί εθνικιστές και Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας) εναντίον της στρατοκρατικής κυβέρνησης του Πεκίνου. Η εκστρατεία έληξε 2 χρόνια αργότερα με την πτώση της τελευταίας και την ενοποίηση της Κίνας.

1931 Συνέρχεται στην Αθήνα το 14ο Συνέδριο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας. Για τη Διοίκηση της Ομοσπονδίας η «Αριστερή Παράταξη», που υποστηριζόταν από το ΚΚΕ, θα λάβει 63 ψήφους στις 277. Μη μπορώντας καμιά παράταξη να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία, σοσιαλδημοκράτες και συντηρητικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους και συγκροτούν ενιαίο ψηφοδέλτιο. Από τους πιο φλογερούς αντιπροσώπους της «Αριστερής Παράταξης» στο Συνέδριο είναι ο κομμουνιστής δάσκαλος Νίκος Πλουμπίδης, αργότερα μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

1935 Γεννιέται η Αργεντίνα τραγουδίστρια Μερσέντες Σόσα.

1939 Η άρνηση των Γάλλων ιμπεριαλιστών να σεβαστούν τη Συνθήκη Ανεξαρτησίας της Συρίας (1936) διατηρώντας στρατιωτικές βάσεις στη χώρα προκαλεί την παραίτηση της συριακής κυβέρνησης.

1947 Το ΕΑΜ με ανακοίνωσή του επαναλαμβάνει τις προτάσεις του για συμβιβασμό και καλεί σε συνεννόηση με στόχο την ειρήνευση. Την ίδια στιγμή, αθρόες συλλήψεις πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα. Σε νυχτερινή επιχείρηση της αστυνομίας πιάνονται 2.613 άτομα σε Αθήνα - Πειραιά και 3.000 στη Θεσσαλονίκη. Πολλοί από τους συλληφθέντες στέλνονται εξορία.

1956 Ισχυρή σεισμική δόνηση 7,5 Ρίχτερ πλήττει τις Κυκλάδες. Στα νησιά Αμοργός, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ιος, Κάλυμνος, Λειψοί, Νάξος, Πάρος, Πάτμος και Σαντορίνη προκαλούνται σοβαρές υλικές ζημιές. Συνολικά 53 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν.

1961 Υπογράφεται στην Αθήνα η συμφωνία σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ. Υπό από το πρίσμα των μετέπειτα εξελίξεων, το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε πλήρως όσον αφορά τις εκτιμήσεις του για το χαρακτήρα της ΕΟΚ, για τις συνέπειες που είχε στα φτωχά αγροτικά και βιοτεχνικά στρώματα, καθώς και για τη γενικότερη αντεργατική επιθετική πολιτική που συνεπαγόταν η ένταξη σε αυτήν. Η σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα ισχυροποίησε τη θέση της αστικής τάξης της χώρας μας, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ